Nič več poštarji, dostavljali bodo droni

Gigant med spletnimi trgovinami Amazon je prejel dovoljenje za uporabo svojih brezpilotnih letal Prime Air za dostavo paketov in drugega blaga.
Fotografija: Amazonov program brezpilotnih letal je del več milijard dolarjev vrednega projekta. FOTO: IgorZh / Shutterstock
Odpri galerijo
Amazonov program brezpilotnih letal je del več milijard dolarjev vrednega projekta. FOTO: IgorZh / Shutterstock

Po večletnem procesu razvoja brezpilotnih letal, ki se je začel leta 2013, je Amazon od Ameriške zvezne uprave za letalski promet (FAA) dobil zeleno luč za uporabo.

Lani je Amazon predstavil svoja brezpilotna letala na električni pogon, ki lahko približno dvo kilogramske pakete prevažajo do 25 kilometrov daleč v eno smer. Dobavni roki naj bi se z uporabo dronov skrajšali na manj kot pol ure.


Amazonov program brezpilotnih letal je sicer del več milijard dolarjev vrednega projekta, katerega namen je strankam ponuditi dostavo še isti dan.

Toda Amazonovi droni, ki še niso začeli leteti, se že soočajo s konkurenco. Denimo, Alphabet, Googlovo matično podjetje, je Amazon prehitelo: njihova služba za dostavo Wing je odobritev od FAA dobila aprila. UPS pa je od agencije dobil dovoljenje za uporabo lastnih brezpilotnih letal za dostavo že lansko jesen.
 
 

Več iz rubrike