Med pandemijo 400 odstotkov več brezposelnih Rusov

Praktično vse svetovne vlade so tako ali drugače blažile negativne posledice pandemije, po umiku pomoči pa se zdaj povsod kaže rast brezposelnosti.
Fotografija: Tako kot v EU, tudi vsi ostali dela sveta beležijo vse večjo brezposelnost. V Rusiji se je število brezposelnih povečalo za 400 odstotkov. FOTO: Yuriko Nakao/Reuters
Odpri galerijo
Tako kot v EU, tudi vsi ostali dela sveta beležijo vse večjo brezposelnost. V Rusiji se je število brezposelnih povečalo za 400 odstotkov. FOTO: Yuriko Nakao/Reuters

Julij je mesec, ko so se v številnih evropskih državah postopoma začele zmanjševati državne pomoči zaradi posledic pandemije covida-19. Ena izmed opaznih posledic tega je sprememba stopnje brezposelnosti, ki se je na mesečni ravni v EU že zvišala za 0,1 odstotni točki na končnih 7,2 odstotkov, pišejo pri Eurostatu.
 

Brezposelnost najvišja v Španiji, najnižja na Češkem


Razmere na trgu dela v EU so sicer boljše, kot so bile po zadnji finančni krizi; takrat je namreč povprečna brezposelnost presegla tudi 24 odstotkov. Medtem se najvišja brezposelnost v EU beleži v Španiji, kjer je brezposelnih 15,8 odstotkov, najnižja pa na Češkem, kjer je brezposelnih zgolj 2,7 odstotka. V EU je sicer še mogoče pričakovati porast povprečne stopnje brezposelnosti, saj se ponekod državne pomoči še niso iztekle v celoti; med takšnimi državami je tudi Slovenija.
 

3,6 milijonov brezposelnih v Rusiji


Zaenkrat visoko brezposelnost beležijo v ZDA, kjer je aprila brez zaposlitve bilo kar 14,7 odstotkov aktivnega prebivalstva, zdaj pa se stopnja giblje okoli 10 odstotkov. O zmanjševanju števila brezposelnih poročajo še iz Kitajske, kjer se stopnja brezposelnih giblje okoli 6 odstotkov, medtem pa številke že zadnjih šest mesecev strmo naraščajo v Rusiji.V Rusiji se je število brezposelnih v zadnjih šestih mesecih povečalo kar za 400 odstotkov, trenutno pa je brezposelnih okoli 3,6 milijone ljudi, piše turški Daily Sabah. Še marca je Rusija beležila 727 tisoč primerov brezposelnosti, zdaj pa se to število le še povečuje. Ruski minister za delo Anton Kotyakov pravi, da največje število brezposelnih pričakujejo v tretjem četrtletju, predvsem v avgustu in septembru. »Razmere se bodo pričele umirjati v zadnjem četrtletju, za tem pa se bo zmanjševalo tudi število brezposelnih,« poudarja Kotyakov.
 

Ruska karantena


Pandemija je močno prizadelo rusko gospodarstvo. Karantene so bile uvedene v vseh večjih ruskih mestih, dodaten udarec pa je država utrpela zaradi velikega zmanjšanja mednarodne trgovine. Rubelj je samo marca v primerjavi z ameriškim dolarjem izgubil 15 odstotkov svoje vrednosti, trenutno pa je en dolar vreden 74 rubljev.

Rusko gospodarsko ministrstvo pričakuje padec domačega BDP zgolj za 3,9 odstotkov, kar je manj od prvotno pričakovanega 4,8-odstotnega padca. Manjši padec Rusi pripisujejo predvsem zaradi višanja cen nafte.

Več iz rubrike