Z boni zasedli turistične kmetije po Koroškem

Turistični ponudniki na Koroškem so po neobetavnih prvih letošnjih mesecih zadovoljni s poletnim obiskom.
Fotografija: FOTO: Eržen Jure
Odpri galerijo
FOTO: Eržen Jure

Ponudniki nastanitvenih zmogljivosti na Koroškem so v prvi polovici leta našteli skoraj 50.000 nočitev, pri čemer niso vštete nastanitve do 10 postelj. To je sicer za približno desetino manj kot v enakem obdobju lani, a ker ima Koroška ugodne pogoje za preživljanje krajših počitnic tudi jeseni, ob smučiščih pa tudi pozimi, v regiji pričakujejo, da bodo do konca leta dosegli vsaj približno enako število nočitev kot lani, ko so jih našteli več kot 130.000, je za STA dejala direktorica slovenjgraškega javnega zavoda Spotur Marija Lah.

Skoraj povsem so bile julija in avgusta zasedene nastanitvene zmogljivosti na turističnih kmetijah po Koroški. Prevladovali so domači gostje, bilo jih je kar 98 odstotkov, preostala dva odstotka so predstavljali gostje iz Nemčije, Francije, Avstrije in Španije, so povedali na Združenju turističnih kmetij Slovenije. Po podatkih združenja ima dopolnilno dejavnost turizem na kmetijah priglašeno 45 nosilcev oziroma kmetov, od tega je 24 nastanitvenih kmetij. Te imajo skupno 274 ležišč. 

V Slovenj Gradcu manj športnega turizma, skupne številke spodbudne


Na območju največje koroške občine, Mestne občine Slovenj Gradec, so v obdobju od januarja do konca julija našteli 14.000 turističnih nočitev, kar je za približno šest odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Glede na to, da so bili nastanitveni obrati skoraj tri mesece zaprti in so se praktično ustavila vsa potovanja, je to zelo spodbudna številka, je ocenila Marija Lah.

FOTO: Koroška / RRA
FOTO: Koroška / RRA
»K ponovnemu zagonu turizma in nočitev pa so poleg okrepljenih promocijskih aktivnosti, predvsem na spletu, seveda največ pripomogli turistični boni, zaradi katerih so polno zasedene predvsem kapacitete na podeželju, veliko turistov pa bone koristi tudi pri ponudnikih v mestnem jedru Slovenj Gradca,« je dodala.

V Slovenj Gradcu so junija in julija gostili tudi nekaj športnih ekip iz Slovenije, a bodo nočitve iz naslova športnega turizma letos precej manjše, saj so bila odpovedana mednarodna športna tekmovanje in priprave športnih ekip iz tujine. Prav tako skoraj ni povpraševanja po organiziranih izletniških programih za skupine, ugotavlja poznavalka turizma v regiji Lahova.


Po številu unovčenih bonov v regiji prva občina Prevalje


Slovenjgraška občina je po zadnjih podatkih Finančne uprave RS med koroškimi občinami druga po številu unovčenih turističnih bonov. Do 23. avgusta je bilo na območju občine unovčenih 1387 turističnih bonov. Na prvo mesto med 12 koroškimi občinami pa se je uvrstila občina Prevalje, kjer je bilo do omenjenega datuma unovčenih 1625 bonov.

FOTO: Regent Tadej
FOTO: Regent Tadej
»Pritegne ponudba naših gostincev in tistih, ki razpolagajo z nočitvenimi zmogljivostmi, neokrnjena narava, kolesarstvo. To je tisto, kar ljudi privabi. Ogromno kolesarjev in teh, ki želijo aktivno preživeti prosti čas, je našlo lepote Koroške,« je za STA »rezultat« glede koriščenja bonov komentiral prevaljski župan Matic Tasič. Zato si v občini, Mežiški dolini in celotni regiji prizadevajo še nadgraditi kolesarske povezave in razširiti ponudbo čezmejnega Geoparka Karavanke, je dodal.

Del omenjenega geoparka je tudi muzejski rudnik Podzemlje Pece. Rudnik v Mežici je bil za oglede zaprt od 14. marca do 19. maja, pa tudi po odprtju prvi mesec še ni bilo veliko obiska. Junija je bilo stanje še precej slabše kot junija lani, saj sploh ni bilo skupin, ki so jih ponavadi gostili. So pa zato v Podzemlju Pece julija in avgusta presegli število obiskovalcev lanskega julija in avgusta.

»Polne smo imeli vse programe, veliko je bilo družin. Lahko rečemo, da so Slovenci začeli odkrivati Koroško, čeprav smo na ogledih s kajakom in kolesom imeli še vedno veliko tujih gostov, predvsem iz Avstrije in drugih evropskih držav,« je poletno sezono povzela direktorica Podzemlja Pece Suzana Fajmut Štrucl.


Na Uršlji gori manj tujcev in zato 40 odstotkov manj nočitev


Na eni od najbolje obiskanih planinskih koč na Koroškem, Domu na Uršlji gori, imajo letos zaradi izpada tujih turistov za okoli 40 odstotkov manj nočitev kot lani, je povedala najemnica doma Sonja Podbregar. Nočitve predvsem s turističnimi boni ustvarjajo gostje iz Slovenije. Opaža pa glede na minula leta povečan obisk gore in koče med tednom. Sicer pa je obisk Uršlje gore precej odvisen od vremena.

FOTO: Jure Predanič
FOTO: Jure Predanič
Dobro poletno sezono imajo letos na Kopah. »Na račun turističnih bonov se je močno povečal obisk, v primerjavi z lani beležimo 25-odstotno rast nastanitev,« je za STA sporočil direktor družbe Vabo Boštjan Paradiž.

Polno so to poletje zasedene tudi glamping hiške ob Vodnem parku Radlje, kjer so letos prav na račun bonov gostili predvsem domače goste, medtem ko je bilo v minulih letih tam več tujih gostov. Obisk biološkega bazena v vodnem parku je letos boljši kot lani, vse več naštejejo tudi avtodomov na urejenih parcelah v bližini vodnega parka, je povedal prokurist družbe Partner Tadej Kuzmič. Zadovoljen je tudi z obiskom hostla v središču Radelj, kjer se čez poletje ustavljajo predvsem kolesarji.

Zelo dobro je letos znova obiskana Dravska kolesarska pot. Kolesarski števec v Dravogradu, zadnjem mestu pred mejo z Avstrijo, kaže, da bo tudi letos gotovo presežena meja 10.000 kolesarjev. Do 31. avgusta so namreč tam našteli natanko 9238 kolesarjev.

O dobrem obisku poročajo tudi Koroški splavarji, kjer je bil zaznan porast predvsem pri uporabi manjšega splava, namenjenega kolesarjem, so za STA sporočili iz Regionalne razvojne agencije Koroška, kjer so optimistični tudi glede števila letos prevoženih kolesarjev s kolesarskim vlakom po Dravski dolini in Štrekna busom po Mislinjski dolini.
 
 

Več iz rubrike