V Sloveniji mrgolelo turistov tudi tam kjer so bili sprva črni obeti

Kljub sprva črnim obetom in slabšemu obisku zaradi epidemije so na Idrijsko-Cerkljanskem zadovoljni s poletno turistično sezono. Z letošnjim poletnim turističnim utripom so zadovoljni tudi v Črni na Koroškem.
Fotografija: Divje jezero. FOTO: Primož Hieng
Odpri galerijo
Divje jezero. FOTO: Primož Hieng

V Idriji, kjer je poskočilo število dnevnih gostov, je bilo julija sicer gostov nekaj manj, avgusta pa pričakujejo primerljiv obisk z lanskim. Na Cerkljanskem pa je bilo julija in avgusta turistov celo več kot lani.

Po besedah direktorice Zavoda za turizem Idrija Valerije Verhovnik na Idrijskem letos beležijo predvsem povečano število dnevnih obiskovalcev, kar se pozna predvsem pri obisku gostinskih objektov v Idriji, v Antonijevem rovu in topilnici, pa tudi v Mestnem muzeju Idrija in pri obiskih naravnih znamenitosti. Tudi število obiskovalcev Krajinskega parka zgornja Idrijca in predvsem Divjega jezera je tako letos nadpovprečno.

FOTO: STO
FOTO: STO
V Idriji poskušajo goste pritegniti tudi s prireditvami. Organizirali so več dogodkov, ki temeljijo predvsem na idrijski dediščini. To so med drugim Festival idrijske čipke, Hg trail, prireditev Idrje oživi, in Praznik idrijskih žlikrofov. Kot je povedala Verhovnikova, so za vse prijavljene dogodke pridobili pozitivno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje, na kar so ponosni, obisk pa je bil dober; tako gostov iz Slovenije kot tudi iz tujine.

S sezono so tako za zdaj zadovoljni, predvsem gostinci imajo precej več obiska kot lani, računajo pa tudi na jesen, ko bodo skušali v Idrijo ponovno pritegniti čim več obiskovalcev.


 

Še boljši je vrhunec sezone na Cerkljanskem


Kot je povedal direktor LTO Laufar Cerkno Gregor Novaković, so podatki o turističnem obisku za julij in avgust celo so boljši kot lani.

Med razlogi za odlične rezultate v juliju in avgustu je naštel turistične bone, pa tudi preteklo delo LTO na področju promocij, ki se je po njegovih besedah zelo obrestovalo ne le pri nočitvah, ampak tudi enodnevnih obiskovalcih.

Cerkno. FOTO: Anja Intihar
Cerkno. FOTO: Anja Intihar
V prvi polovici leta je bil sicer obisk na Cerkljanskem manjši, zabeležili so približno 40 odstotkov manj nočitev kot lani. To je po besedah Novakovića razumljivo, saj so bili objekti zaradi epidemije zaprti, veljali so strogi omejitveni ukrepi, poroča STA.
Tudi na Cerkljanskem je, podobno kot drugod po državi, v nasprotju z običajnimi razmerami, ko poleti prevladujejo tujci, letos veliko Slovencev. Novaković je izrazil upanje, da bo epidemiološka slika jeseni ugodna in bodo lahko s sezono zadovoljni »tako kot lani, če ne celo bolj«.

Pomembna turistična točka na Cerkljanskem je tako poleti kot pozimi Smučarski center Cerkno. Tam se razprostira tudi kolesarski park, ki pa je letos zaprt, saj je lastnik dela zemljišč dosegel prepoved njihove uporabe za kolesarjenje. Direktor Hotela Cerkno Jože Oplotnik skuša z lastnikom zemljišč doseči dogovor o najemu. Če ga ne bo, bo smuka pod vprašajem.
 

Vsa pričakovanja presegel obisk nove jeklenice v Črni na Koroškem


Na novi črnjanski turistični atrakciji, ki je najdaljša neprekinjena jeklenica za adrenalinske spuste v Sloveniji, so pred dnevi brezplačni spust omogočili 1263. obiskovalcu, saj prav toliko znaša dolžina jeklenice, je za STA povedala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak. V občini so pričakovali, da bodo letos po jeklenici spustili okoli tisoč obiskovalcev, a so to številko presegli že v manj kot dveh mesecih.

Črna na Koroškem. FOTO: arhiv občine Črna
Črna na Koroškem. FOTO: arhiv občine Črna
Obiskovalci, ki se odločijo za adrenalinski spust nad črnjanskimi hišami, prihajajo iz vse Slovenije, pa tudi iz tujine, je povedala županja.

V poklon sedmim domačinom, ki so bili udeleženci zimskih olimpijskih iger, so v Črni novo atrakcijo poimenovali Olimpline. Spust po jeklenici traja približno eno minuto, adrenalinski navdušenci pa lahko pri tem dosežejo hitrost do 120 kilometrov na uro.

Občina Črna na Koroškem je po številu unovčenih turističnih bonov do 23. avgusta letos na 9. mestu med 12 koroškimi občinami. Na območju te občine so do takrat turisti unovčili 147 turističnih bonov, kažejo podatki Fursa. Najbolj uspešna v tem pogledu med koroškimi občinami je Občina Prevalje, kjer so turisti do omenjenega datuma unovčili 1625 bonov.
 

Več iz rubrike