Kje v Evropi se že pripravljajo na drugi val okužb

Po uspešni zajezitvi v začetku leta, mnoge države po Evropi opažajo porast števila okuženih z virusom covid-19.
Fotografija: FOTO: Mikhail Shirokov / Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Mikhail Shirokov / Shutterstock

Države jugovzhodne Evrope - Albanija, Bolgarija, Črna gora, Severna Makedonija in Romunija - avgusta opažajo večje število okužb. V Srbiji se z virusom neuspešno spopadajo še od sredine aprila.

V zadnjem tednu poleg Srbije, v primerjavi s prvim valom, beležijo še večje število okuženih tudi na Hrvaškem, v Grčiji in na Malti. Belgija, Italija in Združeno kraljestvo - ki so bile med najbolj prizadetimi evropskimi državami - pa se počasi postavljajo na noge.

Medtem ko je Italija, ki je v sredo zabeležila 1.366 novih primerov, kar je najvišja številka po 12. maju, še brez dodatnih ukrepov, se Francija, Poljska, Nizozemska in Španija spopadajo s strahom drugega vala in so že sprožile ukrepe.

Francija je v sredo prijavila 5.429 novih primerov - nazadnje je bilo prek pet tisoč primerov zabeleženo 14. aprila.V Sloveniji, kjer smo prvi primer okužbe potrdili četrtega marca letos, imamo po zadnjih podatkih NIJZ 465 aktivnih primerov, največ v osrednjeslovenski regiji, trend pa narašča. Skupno so covid-19 pri nas do 27.8. potrdili pri 2.797 ljudeh, od izbruha epidemije pa je z virusom okuženih umrlo 133 starejših oseb.

Kako močan bo povratek virusa in ali se lahko primerja s številom okužb spomladi, bo bolj jasno v naslednjem mesecu, ko se po dopustih marsikje spet žačne bolj aktivno življenje.
 
 

Več iz rubrike