Posli italijanske mafije v času pandemije cvetijo

Italija je zaradi koronavirusa iz prenatrpanih zaporov izpustila zlogalsne člane mafije, ta pa v času pandemije doživlja pravi razcvet pri poslovanju.
Fotografija: Trenutno obdobje zagotavlja idealne razmere, da se italijanska mafija ponovno zažene in še dodatno okrepi svoje aktivnosti. FOTO: Dario Pignatelli/Reuters
Odpri galerijo
Trenutno obdobje zagotavlja idealne razmere, da se italijanska mafija ponovno zažene in še dodatno okrepi svoje aktivnosti. FOTO: Dario Pignatelli/Reuters

Italijanska mafija proslavlja največji uspeh zoper države, po sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Država je namreč zaradi skrbi po nenadzorovanem širjenju koronavirusa v prenatrpanih zaporih, izpustila več kot 200 mafijskih zapornikov, med drugim tudi zloglasnega Franca Catalda.

Franco Cataldo je bil obsojen dosmrtnega zapora zaradi brutalnega maščevanja enemu izmed svojih sodelavcev. Slednjemu je ugrabil 12-letnega sina ter ga mučil kar dve leti, na koncu pa ga umoril in truplo raztopil v kislini. Cataldo bo zdaj izpuščen na prostost, kar je povzročilo val ogorčenja s strani politične opozicije, pišejo na Vice.
 

Razcvet med pandemijo


Vrstijo se kritike zoper odločitev o izpustitvi mafijskih zapornikov. Ob tem se poudarja tudi porast aktivnosti organiziranega kriminala, ki se kaže v obliki denarnih posojil, prodaje ponarejene zaščitne opreme in pa preko izsiljevanja vse številčnejših ranljivih Italijanov.

»Trenutno obdobje zagotavlja nadvse primerne razmere, da se italijanska mafija ponovno zažene in še dodatno okrepi svoje aktivnosti. To je predvsem posledica zmanjšane likvidnosti in splošnega primanjkovanja denarja med prebivalstvom, ki posameznika pahne v iskanje pomoči,« poudarja neapeljski glavni tožilec Catello Maresca.OECD opozarja, da je skoraj tri četrtine italijskih podjetij bilo tako ali drugače prizadetih zaradi pandemije. Neposredno finančno pomoč potrebuje in tudi pričakuje med 50 in 100 tisoč podjetij.
 

Mamiljive mafijske ponudbe


Maresca pravi, da se ljudje v trenutnih razmerah pogosteje obrnejo k mafiji, kot pa k državi. »Mafija je bistveno bolj neposredna in pa hitrejša kot država. Ljudje se ob tem ne zavedajo, da je takšno dejanje lahko smrtonosten objem, kajti dolgovi se pogosto poravnajo z življenjem,« poudarja Maresca.

Podatkov o tem, koliko italijanskih podjetij sodeluje z mafijo ni, so pa centri za žrtve izsiljevanja povečali obseg delovanja za 100 odstotkov. FOTO: Ess
Podatkov o tem, koliko italijanskih podjetij sodeluje z mafijo ni, so pa centri za žrtve izsiljevanja povečali obseg delovanja za 100 odstotkov. FOTO: Ess
Pri Vice so spregovorili z lastnikom manjšega podjetja, ki si je od lokalne mafijske združbe izposodil 55.000 dolarjev, ob tem pa si je nabral vrtoglavih 170.000 dolarjev obresti. »V tem trenutku sploh ne vidim rešitve, kako bi se znebil dolga. Sprva sem se za finančno podporo obrnil na legalne institucije, vendar pri tem nisem bil uspešen. Šel sem tja kamor me je vodila moja situacija. Ranijo me lahko na sto in en način. Vejo kje sem jaz, vedo kje je moja družina,« je povedal podjetnik, ki je želel ostati neimenovan.

Podatkov o tem, koliko italijanskih podjetij sodeluje z mafijo ni, so pa centri za žrtve izsiljevanja povečali svoj obseg delovanja za 100 odstotkov. Največji porast centri beležijo s strani malih podjetij, ki so obdobje karantene najtežje prebrodila. Rast primerov izsiljevanja pa je bilo mogoče zaznati tudi v pravosodnem sistemu.
 

Prilagodljivost mafije


Italijanska vlada je sicer pripravila paket državne pomoči, ki bi podjetjem pomagala v trenutnih časih. Paket obsega 435 milijard dolarjev, zagnan pa je bil že aprila. Tudi pri tem so Italijanske oblasti zaznale kar precej poskusov izigravanja sistema s strani mafije.

»Mafijske združbe se na aktualne razmere odzivajo izredno hitro. Prilagodijo se tistemu, kar jim najbolj koristi,« opozarja vodja motoristične policijske enote v Neaplju Luigi Vessicchio. Njegova enota je pred kratkim zaplenila več kot 3000 zaščitnih obraznih mask, ki niso bile uporabne. Po besedah Vessicchia so maske morali uničiti, ob uporabi pa bi prej škodovale družbi, kot pa kogarkoli zaščitile.

Več iz rubrike