Kanadsko gospodarstvo v drugem četrtletju s skoraj 40-odstotnim krčenjem

Kanadsko gospodarstvo se je v drugem četrtletju skrčilo za rekordnih 38,7 odstotka, sporoča tamkajšnji statistični urad.
Fotografija: FOTO: William Potter / Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: William Potter / Shutterstock

Kanada je zaradi pandemije covida-19 ustavila večino gospodarstva. To je posledično v skladu s pričakovanji analitikov vodilo k manjši potrošnji, upadle so podjetniške investicije, trgovina na drobno in turizem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potrošnja gospodinjstev je v drugem trimesečju upadla za 13,1 odstotka, podjetniške investicije za 16,2 odstotka, izvoz za 18,4 odstotka in uvoz za 22,6 odstotka.»Za kanadsko gospodarstvo je to četrtletje za pozabo,« je statistične podatke komentiral analitik pri CIBC Royce Mendes. Obseg krčenja je po njegovih pojasnilih največji doslej in verjetno tudi večji po veliki gospodarski krizi oziroma veliki depresiji, ki je izbruhnila leta 1929.

Vendar pa se je stanje ob koncu drugega trimesečja začelo popravljati. Bruto domači proizvod se je junija zvišal za 6,5 odstotka, okrevanje se je nadaljevalo tudi julija. Po prvih ocenah se je gospodarska aktivnosti povečala za tri odstotke, kar kaže, da je najhuje mimo.

Več iz rubrike

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

aktualno

Zadnji dan turističnih bonov, neporabljena še skoraj petina

Podatki tik pred koncem unovčevanja kažejo, da bo neporabljena ostala skoraj petina vrednosti bonov oz. okoli 97 milijonov evrov.

aktualno

Kitajci imajo revolucionarno baterijo, ki naj bi pometla s Teslo

Največji proizvajalec baterij za avtomobile CATL, je predstavil baterijo z novo tehnologijo, ki naj bi z enim polnjenem dosegla skoraj 1000 kilometrov.

Komentarji: