Herbalife bo plačal 123 milionov dolarjev kazni za podkupovanje

Prodajalec prehranskih dodatkov Herbalife bo moral zaradi podkupovanja kitajskih uradnikov plačati 123 milijonov dolarjev, je razsodilo ameriško sodišče.
Fotografija: Herbalife zadnjo leto dni spremljajo pravni spori in sodne poravnave. FOTO: Lucy Nicholson/Reuters
Odpri galerijo
Herbalife zadnjo leto dni spremljajo pravni spori in sodne poravnave. FOTO: Lucy Nicholson/Reuters

Podjetje Herbalife, ki se ukvarja s prodajo in trženjem prehrambenih dodatkov, bo moralo plačati kazen, v višini 123,1 milijona dolarjev, piše Reuters. Herbalife je namreč kriv podkupovanja kitajskih medijev in vladnih uradnikov, za namen spodbude prodaje na Kitajskem.
 

Cilj podkupnin zmanjšanje državnega nadzora nad podjetjem


Podjetje je po treh letih sprejelo sporazum s tožilstvom, v katerem priznavajo kršitve zakonske ureditve, ki preprečuje več načinov podkupovanja ob sodelovanju s tujino (angl. Foreign Corrupt Practices Act).

Ameriške oblasti zatrjujejo, da je Herbalife načrtoval in že tudi podkupoval kitajske uradnike med letoma 2007 in 2016. Te so podkupovali z denarjem, različnimi oblikami zabave, obroki in potovanji. Glavni cilji podkupnin so bili pridobitev prodajnih licenc, zmanjšanje vladnega nadzora nad podjetjem in pa zatiranje negativnih novic s strani državnih medijev.
 

Stroške opravičevali kot del posla


Kitajska predstavlja 19 odstotkov dohodka Herbalifa, ki je leta 2016 ustvaril 4,49 milijard dolarjev prodaje; to je 7-odstotno zvišanje od leta 2006, torej v obdobju, ko so v podjetju podkupovali državne uradnike.Eden od sodnikov iz Manhattana Audrey Strauss je po sodbi zapisal, da je vodstvo Herbalifa v obdobju med leti 2007 in 2016 odobrilo obširno in sistematično podkupovanje kitajskih uradnikov. Medtem je svojo početje v svojih uradnih knjigah prikazovalo, kot potrebne stroške in legalne aktivnosti.
 

Podjetje Herbalife je že več let ikona prodaje in trženja prehrambenih dodatkov. FOTO: Herbalife
Podjetje Herbalife je že več let ikona prodaje in trženja prehrambenih dodatkov. FOTO: Herbalife
Sodne težave Herbalifa


Podjetje bo zdaj plačalo kazen v višini 55,74 milijonov dolarjev, ki jo obremenjuje kriminalna zakonodaja, ob tem pa bo Herbalife moral pokriti še stroške 67,31 milijonov dolarjev za obtožbe civilne zakonodaje. Herbalife iz Los Angelesa sicer zatrjuje, da je denar za poravnavo omenjene kazni, ravno za ta namen privarčeval v zadnjih letih.

Ameriški preiskovalci so sorodne obtožbe proti Herbalife začeli tudi novembra lani, ko so koruptivne aktivnosti ugotovili kar na dejanskem kitajskem oddelku Herbalife. Vodja kitajskega oddelka Yanliang Li in vodja za mednarodne zadeve Hongwei Yang, oba kitajska državljana zaenkrat še nista obsojena.

Težave z zakonom so pri Herbalifu imeli tudi šest tednov pred koruptivnimi težavami na kitajskem oddelku. Takrat je namreč Herbalife sprejel 20 milijonov dolarjev težko poravnavo z ameriško Komisijo za vrednostne papirje in borzo (SEC), ki je podjetje obtožilo zavajanja svojih investitorjev glede delovanja na kitajskem trgu.

Več iz rubrike