Začetek šole kot še nikoli doslej; učitelji na izobrazbo, učenci v šolo

Novo šolsko leto se je začelo in s tem vrsta novih izzivov za učence, starše in učitelje. Morda je le prišel čas za nove metode, didaktične pristope ali na splošno za rušenje togih struktur šolstva.
Fotografija: Prvošolci z rumenimi ruticami. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Prvošolci z rumenimi ruticami. FOTO: Jure Eržen/Delo

Bolj ko se je bližal prvi šolski dan, več nemirov se je širilo med starši. Družine pripovedujejo o svojih upih, strahovih in hrepenenju po normalnosti. Kaj storiti, če otrok kašlja? Zaključi šolo ali se vrne v prejšnji semester?

Razpravlja se o tem, kateri ravnatelji ali učitelji so že poslali informacije o tem, kako bi moralo izgledati vsakdanje življenje šolarjev. Maske ja ali ne? Kako organizirati tisto, česar ni mogoče organizirati: nejasna prihodnost, v kateri so kritična točka - otroci.

Dolgo časa se je ugibalo, ali bodo vsi učenci in dijaki septembra lahko odšli v šolo, saj se razmere, povezane z novim koronavirusom, spreminjajo iz tedna v teden.

Šolske dejavnosti bi se morale začeti kot »običajne redne dejavnosti«, vendar je pričakovati, da bodo razredi ali šole v primeru okužb znova zaprti, opozarjajo nekateri. Šolanje na domu je še posebej težka tema za ljudi, ki hodijo v službo, nimajo varstva in za tiste, katerih malčki se šele podajajo na šolsko pot.

Mnogi o tem ne želijo razmišljati saj je zdaj že jasno: v šolo gredo vsi. Letos pod zelo posebnimi pogoji.

Negotovost je prejšnji teden namreč pretrgala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, ko je sporočila, da bodo v primeru, da se epidemiološka slika v državi ne bo bistveno poslabšala, v torek v šolo odšli vsi učenci in dijaki, bodo pa morali skupaj z učitelji in tudi starši upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).Za 190.990 učencev in 73.900 dijakov se bo torej v torek začela šola, od tega za 21.366 otrok sploh prvič. V torek bo pouk stekel po t. i. modelu B, ki predvideva vrnitev v šole vseh z določenimi prilagoditvami oziroma ob upoštevanju priporočil NIJZ. Med drugim bodo morale šole zagotavljati ustrezno razdaljo med učenci različnih oddelkov, redno umivanje rok in zračenje prostorov. Malica bo potekala v učilnici, za kosilo pa bo treba določiti urnik oziroma število učencev, ki so lahko istočasno v jedilnici.

Priprave na ponovno odprtje šole. FOTO: Leon Vidic/Delo
Priprave na ponovno odprtje šole. FOTO: Leon Vidic/Delo
Šolam odgovorni priporočajo razdelitev večjih oddelkov v manjše skupine, dopuščena je možnost združevanja učencev iz različnih oddelkov v skupine, ko gre denimo za izvajanje izbirnih predmetov. Pri izvajanju jutranjega varstva in podaljšanega bivanja Zavod RS za šolstvo šolam priporoča, naj se organizirajo tako, da se učenci iz različnih oddelkov zadržujejo v manjših ločenih skupinah.
 
Zaščitne maske za dijake in učence ne bodo potrebne v matični učilnici, bodo pa za učence, starejše od 12 let, in vse dijake potrebne v skupnih prostorih in pri pouku zunaj matičnega oddelka. Učitelji in drugi strokovni delavci bodo morali maske v učilnici uporabljati, kadar ne bo mogoče zagotoviti ustrezne razdalje z učenci ter v skupnih prostorih.

Če na stran pomaknemo obvezne maske, ker se je vsakdanje življenje vseeno zelo spremenilo, se mnogi sprašujejo učinkovitosti izobraževanja v teh časih. Kako naj bi izgledalo šolsko leto v teh, kriznih časih, je namreč odvisno predvsem od tedenskega preklopa luči na korona semaforju. Štiri barve bodo določile »novo normalno« v šolah.


Pouk na daljavo


V sklopu programa covid-19 dodatna podporna IKT za izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa, ki ga financira ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport s štirimi milijoni evrov, so med drugim večkratno povečali zmogljivosti storitev omrežja Arnes, kot so Arnes učilnica, videokonferenca, splet, strežnik po meri in webmail, so za STA sporočili iz Akademske in raziskovalne mreže Slovenije - Arnes.

V času epidemije koronavirusa, ko se je pouk iz razredov preselil v spletno okolje, se je pokazalo, da so učitelji uporabljali različne pristope za delo z učenci v spletnem okolju - elektronsko pošto, spletne učilnice in različne videokonferenčne storitve, tudi spletišča. Izkušnje in dobre prakse učitelji po navedbah Arnesa izmenjujejo tudi na spletu, na primer v Skupnosti SIO.


Kot zelo pomembno so izpostavili nadgradnjo videokonferenčnih storitev. Tako teče tudi postopek nakupa licenc za enega najzmogljivejših videokonferenčnih sistemov v oblaku, ki bo s polnimi funkcionalnostmi brezplačno na voljo vsem učiteljem v osnovnih in srednjih šolah. Aplikacija omogoča hkratno prikazovanje kamer vseh učencev v razredu.

V sklopu programa bodo z nakupom 4000 prenosnih računalnikov učencem, dijakom in učiteljem, ki nimajo primerne opreme, omogočili učenje in poučevanje na daljavo.
 

Pred učenci, je potrebno izobraziti učitelje


Na Arnesu se posvečajo tudi izobraževanju učiteljev, ki bodo znanje potrebovali za izvajanje izobraževanja na daljavo. Tako so že izvedli 69 delavnic v živo o rabi različnih storitev IKT, do konca avgusta pa jih bodo po napovedih še vsaj 220. Ocenjujejo, da bo vseh udeležencev okoli 3000.

Avgusta so odprli tudi množične odprte spletne tečaje o različnih tematikah, na primer o rabi spletnih učilnic, mobilnih naprav, vodenju in upravljanju vzgojno-izobraževalnih zavodov, spletnemu anketiranju in podobno. Po podatkih Arnesa je trenutno prijavljenih več kot 1900 udeležencev.

Učitelji se morajo dodatno izobraziti. FOTO: Leon Vidic/Delo
Učitelji se morajo dodatno izobraziti. FOTO: Leon Vidic/Delo
Pred nekaj dnevi so se na portalu SIO začeli Arnesovi webinarji z naslovom Zgodbe izza šolskih katedrov. Na njih bodo učitelji na hiter in učinkovit način spoznali različne vsebine s področja dela v spletni učilnici, naučili se bodo, kako izvedejo videokonferenco, posnamejo videovodič, pa tudi, kaj naj storijo ob prvem kontaktu z učenci pri izobraževanju na daljavo, so pojasnili v Arnesu. Prvega webinarja se je v živo udeležilo več kot 500 uporabnikov, posnetki bodo dostopni na portalu Arnes Video.

Arnes v okviru programa nadaljnje vzpostavitve IKT-infrastrukture v vzgoji in izobraževanju SIO-2020 ureja tudi internetni dostop do brezžičnega omrežja vseh šol v Sloveniji. Do konca leta bo večina otrok v šolah po zagotovilu ministrstva imela širokopasovni dostop do interneta.

Konkretna priporočila glede izvedbe morebitnega pouka na daljavo bodo šole dobile prek priporočil in smernic ministrstva za izobraževanje in zavoda za šolstvo. »Gre za izbiro sklopov, ki bi jih morebiti izvajali na daljavo. Na zavodu bomo priporočili na študijskih skupinah, ki tečejo do 1. septembra, kateri sklopi so najbolj primerni,« je za STA dejal direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj.

Kot je pojasnil, gre tudi za priporočila v smislu obremenjevanja učencev, neobremenjevanja staršev, sodelovanja staršev s šolo in šole s starši, torej za vzpostavitev ustrezne komunikacije, ki je temelj dobrega poučevanja na daljavo.


Staršem prvošolcev na prvi šolski dan pripada izredni dopust


V novem šolskem letu bo osnovno šolo obiskovalo okoli 3500 več učencev kot v iztekajočem se šolskem letu, prav tako bo tudi nekoliko več dijakov. Več bo tudi prvošolcev. Lani jih je bilo 20.796, letos jih bo 21.366. 

S 1. septembrom bodo v osnovnih šolah začeli uporabljati nekatere nove ali posodobljene učne načrte. Nov bo učni načrt za Začetni pouk slovenščine za učence priseljence za vsa tri vzgojno-izobraževalna obdobja, uporabljati bodo začeli tudi posodobljeni učni načrt za izbirni predmet Retorika.

Izredni dopust staršem za spremstvo prvošolcev. FOTO: Leon Vidic/Delo
Izredni dopust staršem za spremstvo prvošolcev. FOTO: Leon Vidic/Delo
145 osnovnih šol bo tako kot v iztekajočem se šolskem letu še naprej poskusno izvajalo spremenjen razširjen program, od tega bo 126 šol spremembe izvajalo le deloma, in sicer le pri podaljšanem bivanju, kjer bo več gibanja, 19 pa v celoti, kar pomeni, da se bodo njihovi učenci 7. razredov kot obvezen učili drug tuj jezik, učenci 1. razreda pa kot obvezen prvi tuj jezik.

Novo šolsko leto novost prinaša tudi za starše prvošolcev. V začetku leta je namreč začela veljati dopolnitev zakona o delovnih razmerjih, ki določa, da staršem prvošolčkov, ki svojega prvošolčka na prvi šolski dan pospremijo v šolo, pripada dan izrednega dopusta. »Ker gre za izredni dopust, ga bo delodajalec delavcu odmeril, če bo ta zanj zaprosil in predložil dokazilo, da gre njegov otrok v prvi razred,« so pojasnili na ministrstvu.

Staršem učencev prve triade tudi ne bo treba kupovati učbenikov in delovnih zvezkov, saj bodo v novem šolskem letu brezplačna gradiva dobili tudi tretješolci.
 
 

Več iz rubrike