Ena najmlajših premierk na svetu želi uzakoniti šesturni delovnik

Finska premierka Sanna Marin se je ta teden ponovno zavzela za skrajšanje osemurnega delovnika. Prepričana je namreč, da bi slednji omogočil večjo produktivnost zaposlenih.
Fotografija: Finska premierka Sanna Marin. FOTO: REUTERS/Yves Herman
Odpri galerijo
Finska premierka Sanna Marin. FOTO: REUTERS/Yves Herman

Marinova se je za šesturni delovnik zavzemala, že preden je nastopila funkcijo predsednice vlade, a bi morala za uveljavitev te reformne ideje prepričati še štiri stranke v svoji koaliciji, in to v času rasti brezposelnosti zaradi koronavirusne krize, poroča STA. 

»Potrebujemo jasno vizijo in konkretne korake, kako bi lahko Finska uvedla krajši delovni čas, finski delodajalci pa boljše pogoje dela,« je dejala 34-letnica, ki je bila minulo nedeljo izbrana za predsednico socialdemokratske stranke.Osebno je prepričana, da bi bilo krajši delovnik mogoče uzakoniti, če bi se z njim povečala produktivnost. Zatrdila je še, da to ne bi negativno vplivalo na javne finance ali vladne cilje povečati zaposlenost z današnjih 73,5 na 75 odstotkov.

Marinova je ena najmlajših premierk na svetu, finsko vlado pa vodi od januarja lani, potem ko je bil njen predhodnik na čelu vlade in stranke Antti Rinne prisiljen odstopiti. Sama je vladno politiko preusmerila na levo, zvišala pokojnine in ukinila nekatere varčevalne ukrepe.

V prihodnje načrtuje vlaganje v izobraževanje, vztrajati pa namerava tudi pri cilju, da bo Finska do leta 2035 brezogljična država.
 
 

Več iz rubrike