Nenaraven pojav, ki ga ne zna nihče pojasniti

O pojavu, ki je 243 potnikom na letalu spremenil življenje za vedno, govori roman Anomalija, ki podira rekorde. Prodanih je bilo že več kot milijon izvodov.
Fotografija: Roman Anomalija: Kako se ljudje spopademo s spoznanjem, da je vse, kar smo doslej jemali za samoumevno, vredno toliko kot nič?
Odpri galerijo
Roman Anomalija: Kako se ljudje spopademo s spoznanjem, da je vse, kar smo doslej jemali za samoumevno, vredno toliko kot nič?

Desetega marca 2021 s pariškega letališča vzleti letalo na poti v New York; na krovu je 243 potnikov. Med letom naletijo na močno turbulenco, a po mučnem premetavanju pilotu uspe varno pristati. Pa vendar …

Tri mesece pozneje pa se zgodi nekaj nepredstavljivega, anomalija v vesoljnem redu, nenaraven pojav, ki ga ne zna nihče pojasniti, in 243 potnikom se življenje za vedno spremeni – prav tako pa tudi vsem drugim; anomalija zamaje temelje njihovega obstoja, vere, njihovih najosnovnejših prepričanj o zakonitostih našega sveta. 

Kako se ljudje spopademo s spoznanjem, da je vse, kar smo doslej jemali za samoumevno, vredno toliko kot nič?

na to eksistencialno vprašanje lahko prebere odgovor v romanu Anomaija, ki je pred dnevi izšel pri Mladinski knjigi in ki ga je napisal francoski pisatelj in novinar Hervé Le Tellier.

Le Tellier je avtor okoli trideset samostojnih del in soavtor več sto skupinskih del literarne skupine Oulipo, katere predsednik je in v kateri matematiki, jezikoslovci in pisatelji raziskujejo izrazne možnosti literature. Med uglednimi literati, ki so vodili skupino, sta bila denimo Raymond Queneau in Georges Perec.

Roman Anomalija, ki opisuje nenavadne dogodke, povezane z letalom Boeing 787 na liniji med Parizom in New Yorkom, je svojevrstna anomalija tudi v literarnem svetu – ali vsaj precejšen odmik od ustaljenega in pričakovanega, in to ne samo v vsebinskem, ampak tudi v prodajnem smislu.

Do januarja 2022, v letu in pol od izida, je bilo namreč prodanih že milijon izvodov, pred nekaj dnevi pa je knjiga izšla še v formatu žepnice.

image_alt
Knjige, ki so Marku Zuckerbergu pomagale uspeti

Anomaliji napovedujejo, da bo na prestolu najbolje prodajanega »goncourta« zamenjala Ljubimca Marguerite Duras, ki tam vztraja že od leta 1984, z 1,6 milijona prodanimi izvodi.

Anomalija je žanrski hibrid – presečišče klasičnega romana, kriminalke, trilerja, znanstvene fantastike, filozofskega manifesta in oulipojevskega eksperimenta – prepreden s številnimi literarnimi in zunajliterarnimi referencami: na Tolstojevo Ano Karenino (»Vsi mirni poleti so si podobni, vsak turbulenten polet pa je turbulenten po svoje.«), na Matrico, Netflixovo nanizanko Black Mirror, Štoparski vodnik po galaksiji … Pisatelj si z zgoščenostjo na ravni zgodbe, obilico likov in zapletov prizadeva poustvariti kompleksnost sodobnega življenja.

image_alt
Načini s katerimi lahko zaslužite brez pretiranega napora

Knjigo je uredila urednica Darja Marinšek, ki pravi, da »je prav osvežujoče prebrati tako domiselno zgodbo, ki je neverjetno zabavna, obenem pa odpira aktualna družbena vprašanja, s katerimi se mnogi ubadamo tudi sami, posebno odkar je pandemija pokazala, kako hitro se lahko zamajejo temelji naše realnosti. Anomalija ti zleze pod kožo – ne glede na to, ali jo bereš kot satiro, triler ali globljo družbeno refleksijo.«

image_alt
Fenomen presežnega uma ali misli mi ne pustijo spati

Več iz rubrike