Najboljši trgi za ženske podjetnice

Podjetnice se še naprej uspešno spopadajo z izzivi in odpirajo uspešna podjetja hitreje kot kadarkoli prej, a v določenih državah so podjetnicam na voljo boljši pogoji za uspeh. Kje je to?
Fotografija: Rezultati potrjujejo, da so ženske vse bolj zastopane med delovno silo in da so podjetja, ki jih vodijo ženske, bolj uspešna na odprtih in živahnih trgih. Foto Shutterstock
Odpri galerijo
Rezultati potrjujejo, da so ženske vse bolj zastopane med delovno silo in da so podjetja, ki jih vodijo ženske, bolj uspešna na odprtih in živahnih trgih. Foto Shutterstock

Podjetje Mastercard je izdalo indeks o podjetnicah 'Mastercard Index of Women Entrepreneurs', ki razkriva, kje so podjetnicam na voljo najboljši pogoji za uspeh, in obenem opozarja na številne neenakosti, ki zavirajo razvoj celotne družbe.

Ta globalni indeks temelji na javno dostopnih podatkih mednarodnih organizacij, kot so Mednarodna organizacija dela, UNESCO in Globalni podjetniški monitor ter napredek in dosežke podjetnic in lastnic podjetij v 58 državah (ki skupaj predstavljajo skoraj 80 % svetovne ženske delovne sile) spremlja na treh ravneh:
  • Rezultati iniciativ za spodbujanje žensk
  • Znanje in dostop do finančnih sredstev ter
  • Podporni dejavniki za razvoj podjetništva.

Rezultati potrjujejo, da so ženske vse bolj zastopane med delovno silo in da so podjetja, ki jih vodijo ženske, bolj uspešna na odprtih in živahnih trgih, ki ponujajo visoko stopnjo podpore za majhna in srednja podjetja ter visoko stopnjo neoviranosti poslovanja. Podjetnice lahko obenem uporabljajo tudi vire omogočanja, vključno z dostopom do kapitala, finančnih storitev in akademskih programov.10 najboljših trgov za podjetnice, na podlagi stopnje podpornih pogojev in priložnosti za uspeh:

 
1. Združene države – 70,3 %
2. Nova Zelandija – 70,2 %
3. Kanada – 69,0 %
4. Izrael – 68,4 %
5. Irska – 67,7 %
6. Tajvan – 66,2 %
7. Švica – 65,8 %
8. Singapur – 65,6 %
9. Združeno kraljestvo – 65,6 %
10. Poljska – 65,1 %


Izsledki so dodatno pokazali na sposobnost žensk, da uspešno razvijajo svoja podjetja in izkoriščajo priložnosti tudi tam, kjer kulturni in družbeni pogoji niso optimalni.
Te sposobnosti so vidne predvsem v državah, kjer stopnja ženskega lastništva podjetij in pozitivni trendi na področju podjetniških priložnosti prikazujejo visoko rast kljub pomanjkanju kulturne sprejetosti in socialnih spodbud.
Po podatkih Svetovne banke v 45 % držav na svetu veljajo zakoni, ki omejujejo možnost odločanja žensk za vključitev in ohranjanje zastopanosti v delovni sili.
 
 

STE PREBRALI? Michelle Obama: Sem dovolj dobra?
*Za podatke se zahvaljujemo podjetju Mastercard.
 

Več iz rubrike

Komentarji: