Na volitvah na Madžarskem zmaga Orbanu

Zmaga, ki jo je bilo (bojda) mogoče videti z Lune ( in Bruslja)
Fotografija: Nagovor Viktorja Orbana včeraj, 3.aprila 2022. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger
Odpri galerijo
Nagovor Viktorja Orbana včeraj, 3.aprila 2022. Foto: REUTERS/Leonhard Foeger

V članku kolega Jurija Kosca z naslovom "Viktor Orbán razglasil zmago na parlamentarnih volitvah" v našem časniku Delo je moč prebrati "Naša zmaga je tako velika, da jo je mogoče videti z Lune, vsekakor pa tudi iz Bruslja."

To so bile besede madžarskega premiera Viktorja Orbána svojim privržencem med proslavljanjem delnih izidov volitev, na katerih obstaja precejšnja verjetnost, da bo vladajoča koalicija uspela ubraniti tudi svojo dvotretjinsko večino v parlamentu.

Kolumnist in politični komentator Ervin Hladnik - Milharčič je v komentarju z naslovom "Orban, mir in varnost" analiziral izid volitev na Madžarskem in ob tem zapisal, je odgovor na vprašanje, kako z oblasti spraviti avtokrata, ki si je z dvotretjinsko večino v parlamentu podredil vse državne ustanove, preprost - težko.

KOt poročajo vsi mediji, se na parlamentarnih volitvah na Madžarskem  prepričljiva zmaga obeta stranki Fidesz pod vodstvom premierja Viktorja Orbana. Po preštetih skoraj 58 odstotkih glasov bi lahko stranka dobila 134 sedežev v 199-članskem parlamentu in s tem znova dvetretjinsko večino, poročajo tiskovne agencije.

image_alt
Slovenska podjetja, ki so šla v zadnjem času v tuje roke

Združeni opoziciji Enotno za Madžarsko pod vodstvom župana mesta Hodmezovasarhely Petra Marki-Zaya, v kateri je šest strank, bi po neuradnih in delnih izidih pripadlo 58 poslanskih sedežev. Po delnih izidih naj bi Fidesz prejel 55,7 odstotka glasov, združena opozicija pa 32,5 odstotka.

Možnost za vstop v parlament naj bi se po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA obetala tudi skrajno desni stranki Naša domovina, ki bi v tem primeru dobila sedem mandatov.

image_alt
Koliko znašajo minimalne plače po posameznih evropskih državah?
Približno osem milijonov volilnih upravičencev na Madžarskem je imelo danes možnost oddati svoj glas, udeležba je do 18.30 po uradnih podatkih dosegla 67,8 odstotka. Na Madžarskem sicer 199 poslancev enodomnega parlamenta volijo tako, da jih 106 izberejo neposredno v volilnih okrajih, pri čemer je za zmago dovolj relativna večina glasov, preostalih 93 pa izberejo neposredno s strankarskih list.

Orban, za katerega bo to že četrti zaporedni mandat, skupno pa peti, je sicer še neuradne izide volitev po poročanju tiskovnih agencij označil za "veliko zmago". V nagovoru svojim privržencem je Orban po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal: "Dosegli smo veliko zmago - zmago, ki je tako velika, da se jo vidi z meseca, a zagotovo iz Bruslja." Kot je še dejal v govoru, so zaščitili neodvisnost in svobodo Madžarske, njen mir in varnost.

Več iz rubrike