Musk bo z milijonom dolarjev zavaroval upravo pred tožbami

Pri Tesli so Elon Musku v tem tednu izplačali skoraj milijon dolarjev, kateri bi pokrili stroške tožb, hkrati pa se slišijo pozivi po njegovi odstavitvi.
Fotografija: Lastnike Tesle skrbijo potencialno veliko izplačilo nagrad, ki bi jih za uspešno delo dobil Musk in uprava podjetja. FOTO: Brendan McDermid/Reuters
Odpri galerijo
Lastnike Tesle skrbijo potencialno veliko izplačilo nagrad, ki bi jih za uspešno delo dobil Musk in uprava podjetja. FOTO: Brendan McDermid/Reuters

Kalifornijski proizvajalec električnih avtomobilov je svojemu direktorju in ustanovitelju izplačal milijon dolarjev, s katerimi bo upravo podjetja zavaroval pred morebitnimi tožbami zaradi izplačil nagrad.
 

Lastnike skrbijo bonitete Muska


Jabolko spora je rast delnic Tesle zadnje tri mesece, ki so voda na mlin Musku. Ta si je namreč zadal, da bo v desetih letih izrazito povečal vrednost podjetja, na tej poti pa mu za uspešno delo pripada tudi izplačilo nagrad in druge bonitete. Prvo nagrado v višini 750 milijonov dolarjev je dobil izplačano že maja letos, drugo izplačilo pa sledi, v kolikor mu dejansko uspe povečati tržno vrednost Tesle na 56 milijard dolarjev. V slednjem primeru mu pripada tudi možnost odkupa delnic po ceni, ki je občutno nižja od tržne vrednosti.Zdaj skupino delničarjev Tesle skrbijo bonitete Muska in ob tem vidno želijo preprečiti drugo izplačilo. Nekateri ne izključujejo niti odstavitev Muska, takšno stališče pa priporočajo tudi manjšim lastnikom kalifornijskega podjetja.
 

Odškodninska pogodba


Podjetje se sicer z Muskom že od 24. junija dogovarja za odškodninsko pogodbo, ki bi pokrila njegove stroške v višini 100 milijonov dolarjev, kateri bi lahko nastali zaradi morebitnih tožb, povezanih z velikim obsegom izplačil nagrad. Tovrstne pogodbe so pri Tesli želeli ovreči, s tem pa bi imeli več svobode pri preprečevanju izplačila nagrad in koriščenju bonitet.

Musk se je na to odzval tako, da bo morebitne sodne stroške kril kar iz svojega žepa, saj v pogodbi zaenkrat ni zasledil zadovoljive mere zavarovanja. Konec koncev večina njegovih stroškov na koncu preostane podjetju, zato to zanj niti ni pretirana težava.

Številni zatrjujejo, da je Elon Musk grožnja podjetju s svojo retoriko in tveganje zaradi potencialnih tožb. FOTO: Lucy Nicholson/Reuters
Številni zatrjujejo, da je Elon Musk grožnja podjetju s svojo retoriko in tveganje zaradi potencialnih tožb. FOTO: Lucy Nicholson/Reuters

Odstavitev Elona Muska


Nekateri lastniki pa se niso ustavili zgolj pri spreminjanju odškodninske pogodbe, kajti vse bolj glasni so pozivi po odstavitvi Elon Muska iz mesta direktorja, poroča The Guardian. Londonska investicijska družba PIRC se je namreč obregnila že v prvo nagrado in opozorila na povečanje tveganje tožb zaradi enormnih izplačil nagrad.

Pri PIRC-u so izpostavili dva primera v katerih je Musk podjetje že ogrozil z tožbami, ob tem pa naj bi Musk predstavljal tudi grožnjo samemu ugledu podjetja. Nazadnje je Musk javnost razburil z odločnim nasprotovanjem ukrepom za zajezitev širjenja okužb. Svoje zaposlene je pozival k delu tudi v razmerah ko ni bilo dovolj poskrbljeno za varnost, kasneje pa se je izkazalo, da so nekateri zaposleni bili celo pozitivni na novi koronavirus, piše poročilo družbe PIRC.

Zgodba je vse prej kot enoplastna, kajti Musk je v obdobju največje karantene izpostavljal nekonkurenčno okolje. Sam je bil prisiljen zapreti svojo proizvodnjo, medtem ko so drugi ameriški proizvajalci avtomobilov svoje stroje proizvodnje že zagnali. Musk je sicer na začetku pandemije burno reagiral na ukrepe, ki jih je med drugim označil za fašistične ukrepe, svojo retoriko pa je sčasoma vendarle umiril.

Več iz rubrike

ikonomija

Obetavni rezultati brezžične elektrike po ideji Nikole Tesle

Brezžičen prenos električne energije ni čarovnija, je nekaj kar je dokazano mogoče - startup iz Nove Zelandije pa zdaj postavlja nove mejnike te tehnologije.

ikonomija

Vpliv epidemije na Slovenska podjetja bistveno bolj asimetričen kot v recesiji …

Društvo za marketing Slovenije je v sodelovanju s podjetjem Valicon izvedlo raziskavo Trženjski monitor DMS, s katero so v mesecu juniju raziskovali, kako bo epidemija covid-19 vplivala na slovensko …

ikonomija

Apple kupil startup, ki lahko iPhone spremeni v POS-terminal

Apple bo uporabnikom omogočil, da preko IPhonov tudi sprejemajo plačila, ne le plačujejo.

ikonomija

Hekerji v iPhonih in iPadih našli ranljivost, ki je ni mogoče odpraviti

Skupina kitajskih raziskovalcev je spregovorila o tem, kako vdreti v iPhone in iPad. Odkrili so ranljivost, povezano z varnostnim čipom SEP.

Komentarji: