Aprila je v EU zaposlitev izgubilo skoraj 400 tisoč ljudi - kje je najhuje

V Sloveniji prihaja do odpuščanj v različnih panogah, iz tujine pa že poročajo o večjem zmanjševanju števila zaposlenih, zaradi širjenja koronavirusne bolezni.
Fotografija: Največje zmanjševanje zaposlitev je zaznati pri evropskih proizvajalcih avtomobilov in v letalstvu. FOTO: Rebecca Cook/Reuters
Odpri galerijo
Največje zmanjševanje zaposlitev je zaznati pri evropskih proizvajalcih avtomobilov in v letalstvu. FOTO: Rebecca Cook/Reuters

Spletni Euronews piše o večanju števila brezposelnih v Evropi, kar je posledica pandemije koronavirusne bolezni. Največji obseg odpuščanj je viden v letalstvu in avtomobilskem sektorju.
 

Vse države članice pomagajo gospodarstvu


Samo aprila je v EU zaposlitev izgubilo okoli 397 tisoč ljudi, poročajo v Eurostatu. S tem se je delež brezposelnosti povečal iz rekordno nizkih vrednosti (v zadnjih dvanajstih letih je bil najnižji delež brezposelnosti 6,4 odstotkov) na 6,6 odstotkov, kar je obenem največje povečanje v zadnjih letih.

Praktično vse države članice EU se na nek način odzivajo na pojav koronavirusa, s čimer v veljavo stopajo državne pomoči gospodarstvu. Med temi prevladuje delno kritje stroškov plač za delavce na čakanju, vseeno pa so številna podjetja že klonila pod pritiskom pandemije in zmanjšala število zaposlenih. Spodaj je seznam evropskih podjetij, ki so (in še bodo) odpustila največ delavcev.


 

Velika Britanija


- British Petroleum: Zaradi manjšega povpraševanja po gorivih in izredno nizkih cen le-tega, je napovedana odpustitev 10.000 zaposlenih do konca letošnjega leta. Po besedah direktorja bo prišlo do odpuščanja delavcev v pisarnah, medtem ko bodo ohranili večino zaposlenih, ki dejansko zagotavljajo nemoteno obratovanje podjetja.
- Mulberry: Zaradi vpliva koronavirusa so na udaru tudi prestižne blagovne znamke. Britanski proizvajalec usnjenih torb in drugih modnih dodatkov Mulbery je sporočil, da bo odpustil četrtino zaposlenih.
- Swissport: 4.556 zaposlenih bi lahko zgubilo službo v podjetju Swissport. Število zaposlenih bodo zmanjšali tako v Veliki Britaniji kot na Irskem. Pri podjetju pravijo, da je zmanjšanje števila zaposlenih edin način kako sploh preživeti krizo.
- British Airways: Britanska letalska družba je v aprilu sporočila, da bodo odpustili 12.000 od 42.000 zaposlenih. Letalske družbe se soočajo z znatnim pomanjšanjem povpraševanja, sicer pa je lastnik British Airway obenem tudi lastnik španske Iberie in Vuelinga ter irskega Aer Lingus; vse te družbe bi lahko doživele enako prestrukturiranje.
- EasyJet: Otoški ponudnik nizkocenovnih letov je sporočil, da bo ohranil le 70 odstotkov trenutne delovne sile, povedano drugače, odpustili bodo 4.500 zaposlenih.
- Virgin Atlantic: Tudi Virgin Atlantic bo zmanjšal število zaposlenih; odpustili bodo 3.000 ljudi.
 

Irska


- Ryanair: Verjetno najbolj prepoznaven letalski nizkocenovnik Ryanair, bo odpustil 15 odstotkov vseh zaposlenih po svetu, po tem ko je pandemija prizemljila letalski promet. To je približno 3.000 zaposlenih, pandemija pa je zahtevala tudi zniževanje plač vodilnim. Direktor Ryanaira je svojo plačo prepolovil v aprilu in maju, ta ukrep pa bo ostal tudi do konca marca naslednje leto. Po besedah vodilnih so to ukrepi, ki zagotavljajo, da podjetje preživi trenutno leto.
 

Francija


- Renault: Pri francoskem proizvajalcu avtomobilov pravijo, da so zaradi izrazito zmanjšane prodaje avtomobilov prisiljeni odpustiti 15.000 zaposlenih, od tega jih lahko 4.600 službo izgubi v domači Franciji. Številka ni povsem jasna, kajti podjetje bo prejelo državno pomoč v višini 5 milijard evrov. Renault se je že pred koronakrizo soočal s težavami, saj so v lanskem letu prikazali prvo izgubo v zadnjem desetletju. V francoskem podjetju želijo privarčevati 2 milijardi evrov, ki bi jim omogočila lažje delovanje v naslednjih treh letih.
Nemška letalska družba Lufthansa bo odpustila kar 22 tisoč zaposlenih, pomoč bodo prejeli tudi s strani države, ki bo stopila v lastništvo. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
Nemška letalska družba Lufthansa bo odpustila kar 22 tisoč zaposlenih, pomoč bodo prejeli tudi s strani države, ki bo stopila v lastništvo. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
- Airbus: Evropski izdelovalec letal je sporočil, da bodo odpustili okoli 10.000 svojih zaposlenih, zaradi skoraj popolne prekinitve turizma. Število izdelanih letal naj bi zmanjšali kar za eno tretjino.
 

Nemčija


- Tui: Nemška turistična agencija Tui bo po celem svetu odpustila 8.000 zaposlenih. Pri podjetju pravijo, da je trenutno stanje v turizmu največji izziv, s katerim so se kadarkoli srečali.
- Thyssenkrupp: Okoli 3.000 zaposlitev v oddelku jekla bo dobilo odpoved, pravijo pri Thyssenkrupp. Podjetje je prepoznavno po izdelavi dvigal in podmornic, sicer pa so do končnega števila odpuščanj prišli v soglasju s sindikati.
- Lufthansa: Nemški letalski prevoznik bo odpustil kar 22.000 zaposlenih, polovica od tega v Nemčiji. Lufthansi pomaga tudi nemška vlada, ki bo stopila v lastniško strukturo.
 

Nissan zapira tovarno v bližini Barcelone, brez dela bo ostalo skoraj 3000 ljudi. Japonski proizvajalec avtomobilov se bo osredotočil na azijski in ameriški trg. FOTO: Albert Gea/Reuters
Nissan zapira tovarno v bližini Barcelone, brez dela bo ostalo skoraj 3000 ljudi. Japonski proizvajalec avtomobilov se bo osredotočil na azijski in ameriški trg. FOTO: Albert Gea/Reuters
Španija


- Nissan: Japonski proizvajalec avtomobilov bo v zaprl proizvodnjo v bližini Barcelone in s tem odpustil 2.800 zaposlenih. Temu so sledili protesti, podjetje pa dodaja, da se bo v prihodnje osredotočila na trge Azije in Severne Amerike.
 

Skandinavske države


- Scandinavian Airlines: Iz letalske družbe Scandinavian Airlines, ki je nacionalni prevoznik Danske, Norveške in Švedske so sporočili, da bodo prepolovili število zaposlenih, brez službe pa bo tako ostalo 5.000 ljudi. Število zaposlenih se bo zmanjšalo v vseh treh državah.

Več iz rubrike