Stečaj energetskega velikana

Konec za Chesapeake Energy, ki je bil pionir črpanja plina iz skrilavcev.
Fotografija: Foto: Reuters
Odpri galerijo
Foto: Reuters

Chesapeake Energy, največji ameriški proizvajalec nafte in plina (iz skrilavcev), je v minulih letih večkrat zaprosil za zaščito pred stečajem. Ob kopičenju dolgov, pa jo je energetskemu trgu zagodel še covid-19. Vloga za stečaj pomeni tudi konec nekega obdobja za pionirja pridobivanja plina iz skrilavcev, je poročala tiskovna agencija Reuters.
 

Šesti največji proizvajalec v ZDA


Chesapeake Energy je soustanovil Aubrey McClendon, odmevni zagovornik pridobivanja plina iz skrilavcev s pomočjo hidravličnega lomljenja (fracking), ki je leta 2016 umrl v avtomobilski nesreči v Oklahomi. McClendon je v več kot dveh desetletjih Chesapeake iz majhnega podjetja spremenil v vrhunskega ameriškega proizvajalca zemeljskega plina. Še vedno je šesti največji proizvajalec po obsegu.
 

Letos se je vrednost zalog nafte in plina za podjetje v tem četrtletju zmanjšala za 700 milijonov dolarjev. Foto: Reuters 
Letos se je vrednost zalog nafte in plina za podjetje v tem četrtletju zmanjšala za 700 milijonov dolarjev. Foto: Reuters 
Nemilosten padec cen nafte


Trenutni izvršni direktor Doug Lawler, ki je v letu 2013 podedoval podjetje s približno 13 milijardami dolarjev dolga, se je uspel deloma izvleči z zmanjšanjem porabe in prodajo premoženja, vendar je letošnja zgodovinska cena nafte Chesapeake pustila brez možnosti refinanciranja tega dolga.
 


»Kljub temu da smo odstranili več kot 20 milijard dolarjev finančnega vzvoda in finančnih obveznosti, menimo, da je to prestrukturiranje potrebno za dolgoročni uspeh in ustvarjanje vrednosti poslovanja,« je Lawler dejal v izjavi, ki je napovedala vložitev stečaja.
 

Samo v tem četrtletju ob 700 milijonov

Lawler je lani porabil štiri milijarde dolarjev, da bi zmanjšal odvisnost Chesapeakea od zemeljskega  plina. Posledično so padle cene delnic, letos pa se je vrednost zalog nafte in plina za podjetje v tem četrtletju zmanjšala za 700 milijonov dolarjev.


Chesapeake načrtuje, da bo odpravil približno 7 milijard dolarjev dolga, piše v izjavi. Ločen sodni spis je nakazal, da ima podjetje več kot 10 milijard dolarjev obveznosti in premoženja.
 
Napovedi Chesapeakea so se letos zaradi covida-19 in Savdsko-ruske naftne cenovne vojne močno znižale. Izgube so v prvem četrtletju dosegle več kot 8 milijard dolarjev. V petek je bila delnica Chespeaka na trgu vredna 11,85 dolarja, kar je 93 odstotkov manj od začetka leta.

 
Podjetje je sklenilo pogodbo o podpori za prestrukturiranje, ki ima podporo posojilodajalcev, od katerih nekateri zagotavljajo 925 milijonov dolarjev financiranja v lasti dolžnika (DIP) za pomoč pri financiranju poslovanja med stečajnimi postopki. Sporazum ima tudi podporo drugih upnikov.

Čeprav v izjavi niso navedeni upniki družbe Chesapeake, je investicijsko podjetje Franklin Resources med najpomembnejšimi.
 
 

Več iz rubrike