Meta želi ponovno uvesti valuto v Facebook

Skupina za družbene medije na finančnem področju išče alternativne vire prihodkov, saj priljubljenost njenih glavnih izdelkov upada.
Fotografija: Družba Meta je matična organizacija Facebooka, Instagrama, WhatsAppa in drugih. Foto: Dado Ruvic / Reuters
Odpri galerijo
Družba Meta je matična organizacija Facebooka, Instagrama, WhatsAppa in drugih. Foto: Dado Ruvic / Reuters

Družba Meta, velikan družabnih medijev, prej znan kot Facebook, ponovno razmišlja o uvedbi valute v aplikacijo Facebook. To sicer ni prvi tovrsten poskus, leta 2009 je namreč Facebook uvedel virtualno valuto Facebook Credits, ki je uporabnikom omogočala nakupe v aplikacijah, denimo v igri FarmVille, vendar je bila leta 2013 ukinjena, saj je bilo njeno vzdrževanje predrago.

image_alt
Hekerji so pretentali Apple in Meto v predajo podatkov o uporabnikih

Naslednji projekt družbe Meta je bil Diem, ustvarjen leta 2019 kot Libra, ki naj bi zaživel leta 2020, vendar je bil kasneje, januarja 2022, opuščen. Diem je bil na blockchainu temelječ plačilni sistem, načrt pa je vključeval tudi zasebno valuto, ki bi delovala kot kriptovaluta. Sredstva projekta so bila prodana kalifornijski banki Silvergate, potem ko ameriški regulatorji zaradi pomislekov glede denarne stabilnosti in konkurence pilotnemu projektu niso hoteli prižgati zelene luči.

Ambicije s finančnega področja

Meta je pripravila načrte za uvedbo virtualnih kovancev, žetonov in posojilnih storitev v svoje aplikacije, saj matično podjetje Facebooka, kljub propadu projekta Diem, nadaljuje s svojimi finančnimi ambicijami. Podjetje, ki ga vodi izvršni direktor Mark Zuckerberg, išče alternativne vire prihodkov in nove funkcije, ki bi lahko pritegnile in obdržale uporabnike.

Direktor podjetja Meta Platforms Mark Zuckerberg, 11. april 2018. Foto: Leah Millis / Reuters
Direktor podjetja Meta Platforms Mark Zuckerberg, 11. april 2018. Foto: Leah Millis / Reuters
Priljubljenost Metinih glavnih produktov za družabna omrežja, kot sta Facebook in Instagram, namreč upada. To je trend, ki ogroža poslovni model, ki temelji na oglaševanju in znaša več kot 108 milijard evrov letno. Facebookova finančna podružnica Meta Financial Technologies tako preučuje možnost oblikovanja virtualne valute za t. i. metasvet (ang. metaverse), ki so jo zaposleni interno poimenovali kar »Zuck Bucks«, je za Financial Times povedalo več ljudi, ki so seznanjeni s temi prizadevanji.

To verjetno ne bo kriptovaluta, ki bi temeljila na blockchain tehnologiji, so povedali nekateri od teh ljudi. Namesto tega se Meta nagiba k uvedbi žetonov v aplikacijah, ki bi jih centralno nadzorovalo podjetje. Meta naj bi preučevala tudi uvedbo tako imenovanih 'družbenih žetonov' ali 'žetonov ugleda', ki bi se lahko denimo izdajali kot nagrada za pomembne prispevke v skupinah na Facebooku.

image_alt
Mate Rimac in Elon Musk skupaj v New Yorku

Meta raziskuje tudi bolj tradicionalne finančne storitve, pri čemer se osredotoča na pomoč pri zagotavljanju posojil za mala podjetja po privlačnih obrestnih merah, je povedalo več ljudi, ki so seznanjeni s to pobudo. Večina prizadevanj je sicer v začetni fazi razprav in se lahko spremenijo ali opustijo.

Po navedbi Financial Timesa, namerava Meta sredi maja začeti pilotni projekt za objavljanje in deljenje NFT-jev na Facebooku. Temu bo »hitro sledilo« testiranje funkcije, ki bo omogočala članstvo v skupinah na Facebooku na podlagi lastništva NFT žetona, in druge funkcije. V skladu z drugim internim dokumentom se lahko v prihodnosti NFT-ji monetizirajo s »pristojbinami in/ali oglasi«.

Promet upada

Foto: Dado Ruvic / Reuters
Foto: Dado Ruvic / Reuters
Meta je februarja sicer izgubila več kot 200 milijard evrov tržne vrednosti, ko je razkrila, da uporabniki vse več časa porabijo za novejše tekmece, denimo TikTok. In čeprav si družba Meta v zadnjem času prizadeva najti druge vire prihodkov in podpreti elektronsko poslovanje na platformi, so njeni veliki tehnološki tekmeci, kot sta Google in Apple, bolj previdni pri vstopu v kripto prostor.

Novi vodja finančnega oddelka podjetja Meta Stephane Kasriel je v zapisku konec januarja zapisal: »Spreminjamo našo produktno strategijo in časovni načrt [...], da se bomo lahko prednostno posvetili gradnji za metaverse ter temu, kako bodo v tem digitalnem svetu videti plačila in finančne storitve.« Kasriel, ki je nadomestil Davida Marcusa, ko je ta konec leta 2021 zapustil podjetje, je dejal, da bo podjetje »pospešilo« naložbe v omogočanje plačil v aplikacijah WhatsApp in Messenger ter v »pomoč ustvarjalcem pri monetizaciji njihovih dejavnosti«, na primer z žetoni NFT, navaja Financial Times.

image_alt
Ključne novosti, ki nam jih prinaša metasvet

Naznanil je tudi načrte za združitev denarnice Facebook Pay - obstoječega sistema plačil med uporabniki, ki ne uporablja blockchain tehnologije - z denarnico za digitalne valute Novi, ki je bila prvotno namenjena za kovanec diem. »Denarnica bo ponujala plačila ter upravljanje z identiteto in digitalnimi sredstvi znotraj [družine aplikacij in Reality Labs, družbine veje za virtualno in obogateno resničnost], sčasoma pa tudi na drugih aplikacijah oziroma strani,« je dejal Kasriel.

Več iz rubrike