Kripto podjetja privabljajo talente iz velikih tehnoloških podjetij

Mnogi strokovnjaki zapuščajo vodilna tehnološka podjetja, denimo Google, Facebook (Meta) in Amazon, da bi lahko soustvarjali na kripto področju.
Fotografija: Mnogi strokovnjaki želijo sodelovati pri ustvarjanju Web 3.0. Foto: Antonio Guillem / Shutterstock
Odpri galerijo
Mnogi strokovnjaki želijo sodelovati pri ustvarjanju Web 3.0. Foto: Antonio Guillem / Shutterstock

Podjetja, ki se ukvarjajo s kriptovalutami in blockchain tehnologijo, privabljajo največje talente iz velikih tehnoloških podjetij, da bi pomagali pri ustvarjanju naslednjega velikega poglavja v tehnologiji – Web 3.0. Slednja predlaga prenovo interneta na način, ki bi spletne storitve prenesel na decentralizirane tehnologije, kot je blockchain tehnologija, in posledično dal večjo moč in nadzor v roke uporabnikom.

Kaj sploh je Web 3.0?

Web 3.0 je zamisel o novi različici svetovnega spleta, ki temelji na blockchain tehnologiji in vključuje koncepte, kot sta decentralizacija in ekonomija na podlagi žetonov (ang. tokenomics). Nekateri strokovnjaki trdijo, da bo Web 3.0 uporabnikom zagotovil večjo varnost podatkov, skalabilnost in zasebnost ter se bo boril proti vplivu velikih tehnoloških podjetij, navaja spletna enciklopedija Wikipedija.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk, 26. julij 2016. Foto: James Glover II / Reuters
Izvršni direktor Tesle Elon Musk, 26. julij 2016. Foto: James Glover II / Reuters
Drugi strokovnjaki so sicer izrazili pomisleke glede decentraliziranega spleta, pri čemer so navedli možnost nizke stopnje moderiranja in širjenja škodljivih vsebin, centralizacije bogastva v majhni skupini vlagateljev in posameznikov ali izgube zasebnosti zaradi obsežnejšega zbiranja podatkov. Drugi, kot sta Elon Musk in Jack Dorsey, so trdili, da Web 3.0 trenutno služi le kot privlačna beseda.

Kripto platforme, kot sta Polygon in Circle, so v zadnjem času zaposlile največje talente iz velikih tehnoloških podjetij in jih zvabile s ponudbo dela na naslednjem »pomembnem področju« v tehnologiji. Ryan Wyatt je tako v začetku februarja zapustil Youtube in prevzel vodenje novega igralnega studia podjetja Polygon. Wyatt se je leta 2014 sicer pridružil videostrani, ki je v lasti Googla, da bi vodil prodor na področje videoiger in agresivneje konkuriral Amazonovi platformi Twitch.

image_alt
Ali lahko pametne naprave posegajo v našo zasebnost?

»Ko sem pred skoraj osmimi leti začel delati v Youtube Gaming, sem bil prva oseba tam,« je Wyatt povedal v intervjuju za CNBC in dodal: »Nismo imeli ekipe. Ljudje so se zares začeli zanimati za videoigre.« Pojasnil je še, da na to priložnost gleda zelo podobno, sedanjo fazo razvoja blockchaina pa je opisal kot »zgodnjo« in »vznemirljivo«.

Naložbe v kripto podjetja so se povečale

Na seznamu talentov iz Silicijeve doline, ki so se odločili za prehod na kriptovalute, je tudi Sherice Torres, nekdanja vodja marketinga v Facebookovi enoti za kriptovalute in plačila Novi, ki se je v podjetju Circle zaposlila januarja. »Ljudje bodo seveda želeli delati na tem, kar se jim zdi najbolj vznemirljivo in inovativno na tehnološkem področju, in to so trenutno kriptovalute in Web 3.0,« je za CNBC povedal Alex Bouaziz, izvršni direktor in soustanovitelj podjetja Deel, ki se ukvarja s programsko opremo za obračunavanje plač.

Talente iz velikih tehnoloških podjetij pa v Web 3.0 privablja še en dejavnik - denar. Po podatkih družabnega omrežja za tehnološke strokovnjake Blind ponuja kripto borza Coinbase inženirjem programske opreme kar 900.000 dolarjev oziroma več kot 815.000 evrov na leto. Tehnološka zagonska podjetja običajno omogočajo zaposlenim, da si s programi delniških opcij lastijo del podjetja. Ker so se vrednosti zasebnih kripto podjetij povečale, to pomeni, da bi lahko zgodnji zaposleni v primeru prevzema ali prve javne ponudbe dobili veliko izplačilo.

image_alt
Blockchain lahko spodbudi razvoj industrije električnih vozil

Vendar je Web 3.0 naletel na kritike nekaterih velikih imen v Silicijevi dolini. Soustanovitelj Twitterja Dorsey trdi, da je preveč centraliziran in pod nadzorom peščice vlagateljev tveganega kapitala, medtem ko izvršni direktor Tesle Musk meni, da gre bolj za »marketinško besedo« kot za resničnost. Vendar je Wyatt dejal, da so bili ljudje, ko je začel delati na Youtubu, prav tako skeptični do zamisli, da bi gledali druge, ki igrajo videoigre. Po Wyattovih besedah je zdaj igranje iger druga največja vertikala na Youtubu.

Prav tako meni, da se bo del odpora proti vsem tem umiril, ko se bodo začele uvajati bolj dodelane izkušnje, kot so videoigre in družabne aplikacije. »Vendar pa ne pričakujte, da bodo tehnološki velikani ta izziv sprejeli zlahka,« navaja CNBC in povzema, da je Meta leta 2019 začela razvijati svojo kripto denarnico in razmišlja o uvedbi novih orodij za nezamenljive žetone ali NFT-je.

image_alt
Elon Musk, možganski čipi in evtanazija makaki opic

Več iz rubrike