Blockchain lahko spodbudi razvoj industrije električnih vozil

Blockchain tehnologija lahko vladam, posameznikom in podjetjem omogoči hitrejše uvajanje električnih vozil.
Fotografija: Blockchain. Foto: Getty Images / iStockphoto
Odpri galerijo
Blockchain. Foto: Getty Images / iStockphoto

Morda ne opazimo tako izrazito, vendar se učinki podnebnih sprememb v nekaterih delih sveta že začenjajo močno čutiti. In čeprav so majhni koraki, kot sta sajenje dreves in ugašanje žarnic, kadar jih ne uporabljamo, vsekakor koristni, so potrebni večji koraki, da bi se izognili uničujočim posledicam podnebnih sprememb.

image_alt
Zaradi podnebnih sprememb bo kava dražja

Eden izmed večjih korakov je verjetno uvedba blockchain tehnologije, ki ima v avtomobilski industriji sicer že več primerov uporabe. V prihodnosti pa naj bi bila večina vozil na električni pogon, zato bodo ti primeri uporabe, skupaj z mnogimi drugimi, smiselni tudi v industriji električnih vozil.

Blockchain in električni avtomobili

Motor z notranjim izgorevanjem je eden izmed glavnih povzročiteljev emisij ogljika, zaradi katerih prihaja do podnebnih sprememb. Takšni motorji proizvajajo velike količine dušikovega oksida, ogljikovega monoksida in drugih ogljikovodikov, ki škodujejo okolju in povzročajo motnje dihanja pri posameznikih. Zaradi takšnih in drugačnih razlogov bodo električna vozila nadomestita vozila s klasičnimi motorji z notranjim izgorevanjem.

Blockchain. Foto: Shutterstock 
Blockchain. Foto: Shutterstock 
Lastniki električnih vozil lahko sicer samo pri stroških goriva prihranijo več sto evrov na leto. Tudi stroški vzdrževanja električnih vozil so nižji kot pri klasičnih vozilih. Poleg tega so električna vozila izjemno učinkovita, saj porabijo le približno 25-40 kWh na 160 kilometrov. Najpomembneje pa je, da uporaba električnih vozil bistveno zmanjša emisije ogljikovega dioksida.

Blockchain tehnologija, ki smo jo na našem portalu že večkrat obrazložili, ima v avtomobilski industriji sicer že več primerov uporabe, v 'električni' prihodnosti pa se bodo le-ti zagotovo še povečali. Uporaba blockchaina za operacije, povezane z električnimi vozili, bo spodbudila razvoj industrije električnih vozil, navaja Forbes.

image_alt
Evropski projekt Chaise: Strokovnjak za blockchain naj bo!

In čeprav je lastništvo električnega vozila lahko zahtevno iz več razlogov, sta med glavnimi redkost polnilnih mest in visoka nakupna cena vozila. Te težave je mogoče odpraviti z uporabo blockchaina pri poslovanju z električnimi vozili.

Zmanjšanje proizvodnih stroškov

Aplikacije, ki temeljijo na blockchainu, so opremljene s funkcijo sledenja. Ta funkcija proizvajalcem električnih vozil omogoča, da spremljajo materiale, ki jih pripeljejo v proizvodnjo. Blockchain tehnologija je med drugim uporabna za natančno shranjevanje podrobnosti, povezanih s poreklom surovin.

Uporaba omenjene tehnologije za proizvodnjo električnih vozil omogoča proizvajalcem tudi spremljanje morebitnih preusmeritev ali odpoklicev materialov. Sledenje s pomočjo blockchaina omogoča proizvajalcem, da se stroškovno učinkovito odzovejo na odpoklice vozil, če je to potrebno, in odpokličejo le tiste, ki jih je res treba.

Polnilna postaja za električna vozila podjetja Tesla. Foto: Aly Song / Reuters
Polnilna postaja za električna vozila podjetja Tesla. Foto: Aly Song / Reuters
Kot smo že omenili, pa je eden od glavnih izzivov lastništva električnih vozil tudi ta, da lastniki zaenkrat težko najdejo polnilna mesta za napajanje svojih vozil. To je velika omejitev, saj upočasnjuje uvajanje električnih vozil po vsem svetu in mnoge odvrača od nakupa takih vozil. Če lahko vlade ali podjetja rešijo to vprašanje, se lahko uvajanje električnih vozil močno pospeši. Za reševanje te težave se lahko uporabi koncept P2P (ang. peer-to-peer oziroma enakovredni deležniki) polnjenja električnih vozil na podlagi blockchaina, pojasnjuje Forbes.

Lastniki električnih vozil imajo namreč lahko svoj zasebni polnilnik, ki jim omogoča napajanje vozil. Aplikacije na blockchainu omogočajo lastnikom vozil trgovanje z električno energijo, tako da svoje zasebne polnilnice delijo s tistimi, ki jih potrebujejo. Prek specializiranih digitalnih platform P2P za polnjenje lahko lastniki dajo svoje polnilnice na voljo širši javnosti v času, ko jih ne uporabljajo.

image_alt
Ducat centralnih bank spodbuja podnebno krizo

Lastniki električnih vozil, ki se oskrbujejo z električno energijo pri takšnih posameznikih, bodo plačali gotovino prek digitalne platforme. Tako lahko lastniki električnih vozil ohranijo svoja vozila v pogonu in poiščejo razpoložljive zasebne polnilnice v svoji bližini, če se jim na poti izprazni baterija. Lastniki zasebnih polnilnic pa lahko povečajo uporabnost svojih nedelujočih polnilnic s trgovanjem z električno energijo prek varne platforme. Blockchain kot običajno zagotavlja, da so denarne transakcije in trgovanje z električno energijo varni za obe vpleteni strani.

Pametna mesta bi lahko v prihodnosti takšne platforme za souporabo energije vključila v svoj sistem pametnih omrežij. Integracija bi pomagala upravljati električno energijo in jo usmerjati na območja, kjer je ta najbolj potrebna. Na ta način blockchain pomaga pospešiti globalno sprejetje vozil na električni pogon.

Potni listi za vozila

Kupci rabljenih električnih vozil morajo poznati več podrobnosti, preden lahko dokončno sprejmejo odločitev o nakupu. Te podrobnosti vključujejo število prevoženih kilometrov določenega vozila, njegovo evidenco o nesrečah, podrobnosti o pogostosti servisiranja, stanju notranjosti in električnih akumulatorjev, delovanju varnostnih sistemov (ABS, ESP itn.).

Aplikacije, ki temeljijo na blockchainu, omogočajo prodajalcem rabljenih avtomobilov, da ustvarijo digitalni »potni list« vsakega električnega vozila. Takšne aplikacije omogočajo kupcem, da preverijo zgoraj naštete podatke o kateremkoli električnem vozilu na trgu rabljenih avtomobilov. Kot pri vsakem orodju, ki temelji na blockchain tehnologiji, so zapisi, ki se hranijo v aplikacijah, varni pred manipulacijo.

image_alt
Kitajski avtomobili bodo zavzeli svetovne ceste

Industrija električnih vozil lahko vse te lastnosti blockchaina izkoristi za znižanje cene proizvodnje vozil, vzpostavitev integrirane in potrošnikom prijazne polnilne infrastrukture ter izdelavo natančnih in preverjenih »potnih listov« za električna vozila. Na splošno lahko veriženje blokov vladam, posameznikom in podjetjem omogoči hitrejše uvajanje električnih vozil.

Več iz rubrike