Kraljič: Trump ne bo preprečil globalizacije

Dogajanje na mednarodnem parketu je na Nabavnem vrhu komentiral tudi dr. Peter Kraljič, ki meni, da se je Evropa znašla med mlinskimi kolesi velesil in se nikakor ne zna izviti iz tega.
Fotografija: Foto: Reuters
Odpri galerijo
Foto: Reuters

Kljub hudim gospodarskim posledicam »egoističnih ukrepov Trumpa, ki želi razbremeniti ameriško trgovinsko bilanco«, pa to ne bo ustavilo globalizacije. »Trg je še vedno globalen, težave so le zmanjšale hitrost globalizacije ter spremenile odnose med akterji na trgu in globalnimi tokovi, torej to, kdo in kam izvaža.«

Po Kraljičevih besedah je Trumpova politika razumljiva, saj ZDA izvažajo le 10 odstotkov BDP, kar pomeni, da niso odvisne od blaga zunaj svojega ozemlja tako kot evropske države, kjer recimo, kot je spomnil, Nemčija izvozi 45 odstotkov BDP, Slovenija pa kar 85 odstotkov, kar pomeni, da so močno odvisne od dobrih odnosov s tujimi partnerji.

»Spoštujem predsednika Donalda Trumpa, ker želi postaviti ZDA na prvo mesto. Spoštujem tudi Kitajsko, ki ima jasno strategijo o svojem razvoju. Evropa pa se cefra z Veliko Britanijo, ali bo šla ven ali ne, kdaj in kako. Pol Evrope sploh ni v Evropski uniji. Imamo 250 milijonov prebivalcev, ki jih ne znamo integrirati.« Po mnenju dr. Kraljića bi se EU morala združiti z Rusijo in si najti mesto nasproti dveh velesil z vzpostavitvijo tripartitnega odnosa, sicer bo vedno capljala zadaj. Kakor pravi, se ne zavedamo, da gre za ekonomsko bitko, za katero v Evropi nimamo strategije.

Več iz rubrike