Koliko je danes vreden Tesla Roadster Sport 2010?

Tesla Roadster je po mnenju poznavalcev absolutni zmagovalec v zgodovini električnih avtomobilov.
Fotografija: Avto, ki se prodaja za 149.000 evrov. Foto: Posnetek zaslona/Hotcars
Odpri galerijo
Avto, ki se prodaja za 149.000 evrov. Foto: Posnetek zaslona/Hotcars

Tesla Roadster je spremenil pogled širše javnosti na električna vozila in hkrati dal vpogled v značaj znamke Tesla.
image_alt
40-metrski luksuzni katamaran očara na prvi pogled

Lahki električni športni avtomobil se ponaša z najdaljšim dosegom med vsemi vozili na električni pogon doslej. Tako kot večina Teslinih modelov na trgu rabljenih vozil je tudi ta na voljo v omejenem številu. Roadster se ponaša s precejšnjim zgodovinskim pomenom in predstavlja dober primer, kako se lahko avto proda za dober denar.
Teslin model roadsterja je eden najstarejših električnih avtomobilov. Foto: Posnetek zaslona/Hotcars
Teslin model roadsterja je eden najstarejših električnih avtomobilov. Foto: Posnetek zaslona/Hotcars

Musk naznanil prihod druge generacije vozil


Tesla je leta 2008 izdala prvi avto. Električni Tesla Roadster je bil resnično prelomen, pravijo poznavalci. Z enim polnjenjem bi lahko dosegel do 395 kilometrov, kar je bilo takrat nedosegljivo za katerikoli električni avtomobil. Roadster bi lahko dosegel največjo hitrost 200 km/h. Podatki o zmogljivosti so primerljivi s karakteristikami večine lahkih športnih avtomobilov z motorjem z notranjim izgorevanjem.

Elon Musk je na svojem Twitter profilu nedavno objavil, da bo prišlo leta 2022 do proizvodnje težko pričakovane druge generacije Roadsterja. Napoved je veliko pripomogla k temu, da se je začel original na trgu rabljenih avtomobilov dražje prodajati. Športni kabriolet s snemljivo streho in električnim pogonom, ki zadnjim kolesom zagotavlja takojšen navor, je bil inovacija, ki je svet še ni videl, pravijo poznavalci.
image_alt
Najbolj in najmanj pogosto poškodovani evropski avtomobili

Zaradi kasnejšega uspeha prihodnjih Teslinih modelov je postal Roadster še bolj zanimiv in poseben. Ne samo, da je odličen avto za vožnjo, temveč je tudi najzgodnejši Teslin model in eden najstarejših popolnoma električnih avtomobilov.
Tesla roadster zelene barve. Foto: Posnetek zaslona/Hotcars
Tesla roadster zelene barve. Foto: Posnetek zaslona/Hotcars

Na voljo le 2450 primerkov


V Združenem kraljestvu je trenutno naprodaj beli Roadster letnik 2010. Zanj je treba odšteti 112.200 evrov. Lani je bil Tesla Roadster iz leta 2008 na dražbi Bring a Trailer. Prejšnji lastnik je zamenjal senzorje in na Teslinem omrežju polnilnika namestil adapter za polnjenje, kar prvotno za Roadster ni bilo mogoče. Na koncu se je ta primerek prodal za samo 43.700 evrov.

JD Power prodaja Roadsterja iz leta 2010 značilne oranžne barve s samo 10.000 prevoženimi kilometri za 125.000 evrov.
image_alt
Električni avtomobili: Kakšna je usoda odsluženih baterij?

Po celem svetu je samo 2450 originalnih Teslinih Roadsterjev. Glede na podatke o prodaji bi lahko njegova cena še rasla. Tesla Roadster je prvi Tesla in prvi električni avtomobil, ki je z enim polnjenjem opravil več kot 200 kilometrov. Ta mali avtomobil bi se lahko v prihodnje znašel v številnih zbirkah in muzejih, so prepričani poznavalci.

Več iz rubrike