Kitajska dokončala najhitrejši magnetni vlak na svetu

Na Kitajskem so v teh dneh dokončali najhitrejši magnetni lebdeči vlak na svetu.
Fotografija: Kitajska dokončala najhitrejši vlak. Foto: cnsphoto via REUTERS.
Odpri galerijo
Kitajska dokončala najhitrejši vlak. Foto: cnsphoto via REUTERS.

Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua naj bi bi sposoben dosegati hitrost 600 kilometrov na uro in bi bil s tem najhitrejši vlak na svetu.
 
image_alt
Novi avtomobili cenejši od enakih rabljenih modelov

V nasprotju z običajnimi vlaki magnetni vlaki lebdijo nad progo, poganja pa jih močno elektromagnetno polje. Ker ni trenja, lahko dosegajo veliko višje hitrosti.

Foto: STR / AFP
Foto: STR / AFP
Vlak, ki so ga izdelali v državnem koncernu CRRC, je v torek zapustil proizvodne prostore v kraju Qingdao na vzhodu države. Dokončanje vlaka je »velik dosežek pri razvoju železniškega prometa v državi,« je sporočil kitajski državni svet. Preden bo vlak začel voziti potnike, ga bodo še nekaj let preizkušali.

Prvi tovrstni magnetni vlaki bi torej lahko začeli voziti čez pet do deset let, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Tako bo denimo mogoče čas potovanja med Pekingom in Šanghajem skrajšati s približno petih ur na približno dve uri in pol. Po podatkih vlade načrtuje železniške povezave z novimi vlaki več večjih kitajskih mest in provinc.
image_alt
Hrvaško podjetje izdelalo luksuzno električno kolo z dosegom 100 km

Prvi magnetni vlak na Kitajskem je začel delovati leta 2002. Zgradili sta ga nemški podjetji Siemens in Thyssenkrupp, povezuje pa šanghajsko letališče Pudong s središčem mesta. Njegova najvišja hitrost je 430 kilometrov na uro. Novi vlak je v celoti plod kitajskega znanja.
image_alt
Hrvaški Končar niza uspeh za uspehom; tokrat dosegel pomemben preboj

Več iz rubrike