Hrvaški Končar niza uspeh za uspehom; tokrat dosegel pomemben preboj

Znano hrvaško podjetje Končar s sedežem v Zagrebu je doseglo pomemben mejnik in poslovanje razširilo na azijski trg.
Fotografija: Gordan Kolak, predsednik uprave Končar, Foto: Darko Tomas / CROPIX
Odpri galerijo
Gordan Kolak, predsednik uprave Končar, Foto: Darko Tomas / CROPIX

Hrvaško podjetje Končar s sedežem v Zagrebu, ki se ukvarja s proizvodnjo električne opreme, transportnih vozil, opreme za elektrarne, gospodinjskih aparatov in drugih naprav, je poslovanje razširilo tudi na azijski trg. Pomemben preboj je uspel podružnici Generatorji i motori d.d.
image_alt
Arabci sejejo oblake in se hladijo z umetno ustvarjenim dežjem

Pogodba z japonskim investitorjem je bila sklenjena po dveh letih zbiranja ponudb in pogajanj. Predstavniki podjetja Končar so povedali, da pogodba obsega načrtovanje, proizvodnjo in nadzor v času vgradnje treh generatorjev za dve različni majhni hidroelektrarni. Projekt bo izveden v dveh fazah.

Sklenitev pogodbe sicer predstavlja nadaljevanje dosedanjega uspešnega sodelovanja med Končarjem in avstrijskim proizvajalcem turbin. V naslednjih treh letih bosta morali podjetji upravičiti zaupanje, ki jima ga je izkazal svetovalec z Japonske.

Hkrati gre tudi za prvi primer, ko so japonski vlagatelji izbrali proizvajalca turbin s sedežem v Evropi. Končar GIM tako ne bo imel zgolj naloge dobro predstaviti kakovost svojega dela, ampak bo hkrati tudi pionir pri odpiranju trga morebitnim drugim evropskim proizvajalcem.
Hidroelektrarna (slika je simbolična), Foto: Tadej Regent / Delo
Hidroelektrarna (slika je simbolična), Foto: Tadej Regent / Delo

Japonska – zahteven trg, ki v ospredje postavlja kakovost in dobro medsebojno komunikacijo


Končar se je v projekt vključil tudi zaradi izziva, ki ga predstavljajo visoke zahteve japonskih svetovalcev. Japonska naj bi kot trg na prvo mesto postavljala kakovost, tehnične rešitve in dobro medsebojno komunikacijo.

Končar si na podlagi sklenjenega sodelovanja v prihodnje obeta tudi prevzem drugih podobnih projektov na Japonskem.

Podjetje sicer deluje kar na 130 trgih po svetu. Največji delež produktov se izvozi v Nemčijo, na Švedsko, v Združene arabske emirate in v Avstrijo. Evropska unija predstavlja dve tretjini celotnega trga tega uspešnega hrvaškega podjetja.
image_alt
Podjetniške zgodbe: Inštitut Medius

Končar Generatorji i motorji d.d. je do sedaj po vsem svetu realiziral že 375 hidroelektrarn. Posamezni produkti so prilagojeni potrebam kupcev in tvorijo nišni trg podjetja. Proizvedenih in revitaliziranih je bilo tudi 700 generatorjev. Končarjevi poslovni rezultati sicer temeljijo na lastnemu razvoju in proizvodnji izdelkov, sodelovanju z drugimi podjetji in številnimi znanstvenimi institucijami.
 

Več iz rubrike