Kdo nas ščiti pred spletnimi nasilneži?

Na trgu se pojavljajo zaščite pred spletnim nasiljem za najstnike in zavarovanja pred spletnimi objavami nakdanjih partnerjev.
Fotografija: Starši najstnikov pogosto iščejo pomoč pri odstranitvi občutljivih in zasebnih vsebin njihovih otrok s spleta. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Starši najstnikov pogosto iščejo pomoč pri odstranitvi občutljivih in zasebnih vsebin njihovih otrok s spleta. Foto: Shutterstock

S sodobnejšo tehnologijo in prehodom v digitalno ero smo dobili ogromno orodij, ki pomagajo pri vsakodnevnih opravilih. Samoumevna je uporaba GPS-a, družbenih omrežij, branja novic v digitalni oblik in podobnih storitev. Tej pozitivni plati pa se pridružuje tudi negativna stran tehnologije. Lahko se zlorabi osebne podatke uporabnikov spleta, prisotne so bančne prevare, lahko pa se nasilneži, ki so se prej potepali po analognem svetu, skoraj povsem preselijo na splet.

Pri slednjem gre za obliko nadlegovanja, ki zajema nekakšno obliko elektronske komunikacije; to je lahko sovražni govor, zasmehovanje, spolne opazke in spletno zasledovanje. Takšna vedenja se lahko hitro prevesijo v kriminalna dejanja, kot so objava zasebnih podatkov brez soglasja lastnika, imitacija uporabnikov ali celo resne grožnje.

Ameriški raziskovalni center Cyberbullying Research Center, ki pregleduje področje spletnega nasilništva z namenom preprečitve le-tega navaja, da največji delež spletnega nasilja predstavljajo sovražni spletni komentarji. Temu sledi spletno širjenje govoric in nezaželene spolne oznake. Po podatkih Statiste se največ spletnega nasilja zvrsti na družbenih omrežjih, redno prisotno pa je tudi na straneh, ki so namenjene deljenju videoposnetkov. Pri spletnem nasilju so ogrožena skupina predvsem mladi.

Wired piše o hitri rasti industrije, ki se bori proti spletnemu nasilništvu. Navajajo podjetja, ki si prizadevajo, da bi varovali najstnike, ki imajo večjo verjetnost, da postanejo žrtve spletnega nadlegovanja. Nekatera podjetja se že več let ukvarjajo z odstranjevanjem različnih vsebin s spleta in rezultatov iskanja. Vedno bolj so iskana tudi zavarovanja za primer maščevalnih objav zasebnih vsebin nekdanjih partnerjev.

Takšen primer je dansko podjetje Atak A/S, ki bo svojo zavarovalniško ponudbo, imenovano »SAFEonNET« začela ponujati v Veliki Britaniji še ta mesec. Njihova osnovna storitev bo odstranjevanje nezaželenih vsebin iz spleta. Podjetje že zdaj vsak mesec kontaktirajo starši najstnikov, ki prosijo za pomoč pri odstranitvi občutljivih in zasebnih vsebin s spleta. Sicer pa je že leta 2016 prvo zavarovalniško ponudbo pred spletnim nasilništvom izdalo podjetje Chubb. Njihova ponudba ob odstranjevanju spletnih vsebin vključuje še kritje stroškov, ki bi nastali z obiskom terapij, piše Wired.

Več iz rubrike

ikonomija

Umetna inteligenca: kaj nas Kitajci lahko naučijo in česa se moramo bati

Kitajska je leta 2017 napovedala, da želi do leta 2030 postati velesila umetne inteligence (UI). Medtem ko ZDA še vedno vodi v absolutnem smislu, se zdi, da Kitajska napreduje hitreje kot ZDA in EU -…

ikonomija

Slovenija vodi inovacijsko dirko v jugovzhodni Evropi

Slovenija se je po nacionalnih inovacijskih sistemih uvrstila med najvišje države med jugovzhodno Evropo (JVE), sledita ji Turčija in Srbija, je sporočila Evropska komisija.

ikonomija

Organizacijske tegobe prestavljenih olimpijskih iger

Poletne olimpijske na Japonskem so prestavljene na 23.julij naslednje leto. Se bodo olimpijske igre odvijale, če pandemija takrat še ne bo pod nadzorom?

ikonomija

Musk bo z milijonom dolarjev zavaroval upravo pred tožbami

Pri Tesli so Elon Musku v tem tednu izplačali skoraj milijon dolarjev, kateri bi pokrili stroške tožb, hkrati pa se slišijo pozivi po njegovi odstavitvi.

Komentarji: