Kanada bo zaradi varnosti blokirala Huaweijevo 5G omrežje

Določene omejitve za kitajski podjetji Huawei in ZTE je sicer uvedlo že več držav, med njimi tudi Združeno kraljestvo, ZDA, Avstralija in Nova Zelandija.
Fotografija: Kanadski minister za inovacije, znanost in industrijo Francois-Philippe Champagne, 14. december 2021. Foto: Blair Gable / Reuters
Odpri galerijo
Kanadski minister za inovacije, znanost in industrijo Francois-Philippe Champagne, 14. december 2021. Foto: Blair Gable / Reuters

Kanada je v četrtek, 19. maja, sporočila, da bo dvema največjima kitajskima proizvajalcema telekomunikacijske opreme prepovedala delo na svojih telefonskih omrežjih pete generacije (5G). Po besedah državnega ministra za industrijo gre za potezo, ki bo izboljšala kanadske storitve mobilnega interneta ter »zaščitila varnost in zaščito Kanadčanov«. Toda Huawei Kanada je dejal, da je »razočaran« nad odločitvijo, ki je po njegovem mnenju »politična«.

Stvar kibernetske varnosti ali politična poteza?

Čeprav je Huawei Kanada dejal, da gre za »politično« odločitev, kanadski minister za inovacije, znanost in industrijo Francois-Philippe Champagne pravi, da bo ta poteza »zaščitila varnost in zaščito Kanadčanov«, povzema BBC News. »Gre za nesrečno politično odločitev, ki nima nobene zveze s kibernetsko varnostjo ali katero koli od zadevnih tehnologij,« so zapisali pri kanadski podružnici kitajskega tehnološkega velikana.

image_alt
Evropa še vedno nezadostna pri pokritosti in hitrosti omrežij

Kot smo omenili, je sicer že več držav uvedlo omejitve za ta podjetja, med njimi tudi Združeno kraljestvo, ZDA, Avstralija in Nova Zelandija. Te štiri države skupaj s Kanado sestavljajo dogovor o izmenjavi obveščevalnih podatkov, imenovan 'pet oči' (ang. Five Eyes). Dogovor se je razvil med hladno vojno kot mehanizem za spremljanje Sovjetske zveze in izmenjavo zaupnih informacij.

Huawei. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters
Huawei. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters
Napoved Kanade je bila sicer pričakovana, saj so njene zaveznice podjetjem Huawei in ZTE že prepovedale dostop do svojih omrežij visokih hitrosti. V pogovoru z novinarji v kanadski prestolnici Ottawa je Champagne pojasnil, da je bila odločitev sprejeta po »celovitem pregledu naših varnostnih agencij in posvetovanju z našimi najbližjimi zavezniki«.

»Naj bom zelo jasen: vedno bomo varovali varnost in zaščito Kanadčanov ter sprejeli vse potrebne ukrepe za zaščito naše telekomunikacijske infrastrukture,« je dejal kanadski politik in dodal: »V svetu 5G, v času, ko se v vsakdanjem življenju vedno bolj zanašamo [na] naše omrežje, je to prava odločitev.«

Zatiranje kitajskih podjetij

Tiskovni predstavnik kitajskega veleposlaništva v Ottawi je za tiskovno agencijo Reuters povedal, da Peking varnostne pomisleke Kanade vidi kot »izgovor za politično manipulacijo«. Tiskovni predstavnik Kitajske je Kanado tudi obtožil, da sodeluje z ZDA pri zatiranju kitajskih podjetij.

image_alt
Kako je Kitajska postala država izjemnega tehnološkega napredka?

Huawei Kanada je dejal, da so njihovo opremo »natančno pregledali« vlada in varnostne agencije, ter dodal, da ni bilo ugotovljenih »nobenih varnostnih incidentov, ki jih je povzročila Huaweijeva oprema«. »Prepoved Huaweijeve opreme in storitev bo povzročila veliko gospodarsko izgubo v Kanadi in povečala stroške komunikacij za kanadske potrošnike,« je bilo navedeno v izjavi Huaweija Kanada. Pojasnili so, da žal kot podjetje na to odločitev ne morejo vplivati, vendar bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da zaščitijo zakonite pravice in interese svojih strank, partnerjev in njih samih.

Podjetje ZTE je medtem sporočilo, da zavrača »predpostavko« napovedi kanadske vlade o tveganju in pravi, da je ta zelo špekulativna. »Vedno smo upoštevali mednarodne standarde in najboljše prakse ter odprli svoje laboratorije za kibernetsko varnost, da bi regulatorji in zainteresirane strani lahko preverili varnost izdelkov ZTE,« je po navedbi BBC News dejalo podjetje.

Zakaj naj bi bila 5G omrežja kitajskih proizvajalcev problematična?

5G omrežja bodo omogočala večje hitrosti prenosa podatkov. Foto: Mike Blake / Reuters
5G omrežja bodo omogočala večje hitrosti prenosa podatkov. Foto: Mike Blake / Reuters
Peta generacija ali 5G je sicer naslednja nadgradnja mobilnih internetnih omrežij, ki bo omogočala veliko večje hitrosti prenosa podatkov, obenem pa tudi hkraten dostop do interneta več napravam. Do tega prihaja v času, ko poraba podatkov strmo narašča, saj se povečuje priljubljenost pretakanja videoposnetkov in glasbe. To sili vlade in operaterje mobilnih omrežij, da izboljšajo svoje telekomunikacijske infrastrukture.

Odločitev kanadske vlade pomeni, da telekomunikacijska podjetja v državi ne bodo smela več uporabljati opreme podjetij Huawei in ZTE. Podjetja, ki so že namestila opremo kitajskih proizvajalcev, jo morajo zdaj odstraniti, je dejal Champagne.

image_alt
Huawei ohranja osredotočenost v 5G

Nekatera največjih kitajskih tehnoloških in telekomunikacijskih podjetij so bila sicer v zadnjih letih zaradi skrbi za nacionalno varnost tarča vlade ZDA in drugih zahodnih držav. Novembra je ameriški predsednik Joe Biden podpisal zakonodajo, ki podjetjem, ki so ocenjena kot varnostna grožnja, preprečuje pridobitev novih dovoljenj za telekomunikacijsko opremo v državi.

Več iz rubrike