Kam nas vodi najmlajša generacija?

Raziskava, ki so jo izvedli pri Zebra IQ, je dala boljši vpogled v to, kdo so predstavniki generacije Z; kaj jim je v življenju pomembno in česa ne marajo.
Fotografija: Kar dobra tretjina predstavnikov generacije Z je potrdila, da se je njihovo mentalno zdravje v zadnjem letu poslabšalo. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Kar dobra tretjina predstavnikov generacije Z je potrdila, da se je njihovo mentalno zdravje v zadnjem letu poslabšalo. FOTO: Shutterstock

Zebra IQ, raziskovalno podjetje in tehnološki startup, je pripravilo novo poročilo o generaciji Z. V vzorec je bilo zajetih 25.000 predstavnikov te generacije. Posredovane so jim bile ankete, v sklopu katerih so morali odgovoriti na določena vprašanja.

Vprašanja so se nanašala predvsem na uporabo tehnologije in na dojemanje situacije, v kateri smo se znašli v zadnjih mesecih.


Generacija Z – tehnološka generacija


Generacija Z. FOTO: Shutterstock
Generacija Z. FOTO: Shutterstock
Kaj je torej tisto, kar definira to skupino ljudi? Ni presenetljivo, da so rezultati raziskave pokazali, da je generacija Z izredno domača pri uporabi številnih digitalnih orodij. Če morajo izbirati med audio in video klici, se bodo raje odločili za video klice. Pri komunikaciji prek sporočil raje uporabljajo emoje kot besede. Bolj kot nad igralci se navdušujejo nad influencerji.

Za predstavnike generacije Z je veliko bolj verjetno, da se bodo pridružili kateri izmed spletnih skupin, katerih namen je združevanje ljudi s podobnimi interesi. Na podlagi tega se ustvarjajo tudi nova prijateljstva. Facebook med najmlajšo generacijo ni priljubljen. Mladi se veliko bolj navdušujejo nad Instagramom, Twitterjem in TikTokom.  

Več kot tretjina generacije Z potrjuje poslabšanje duševnega zdravja v zadnjem letu


Verjetno se je situacija z novim koronavirusom v zadnjih mesecih vseh vsaj malo dotaknila. Kar dobra tretjina predstavnikov generacije Z je potrdila, da se je njihovo mentalno zdravje v zadnjem letu poslabšalo. Kljub temu, da gre za generacijo, ki preživi veliko svojega časa na tehnoloških napravah, pa se je zaradi karantene čas pred računalniškimi in mobilnimi ekrani še podaljšal.

Gen Z. FOTO: Shutterstock
Gen Z. FOTO: Shutterstock

Kar četrtina mladih je priznala, da so v zadnjem času prebili preveč časa na TikToku, 16 odstotkov pa jih je to potrdilo za Instagram. Kljub trenutni situaciji z epidemijo je raziskava pokazala, da je več kot 70 odstotkov predstavnikov generacije Z optimističnih glede tega, kako se bo situacija v zvezi s tem odvijala v prihodnjih mesecih.

Nekatere raziskave so pokazale, da se predstavniki generacije Z zelo zavzemajo za okoljske tematike, a študij o najmlajši generaciji je malo. Premalo. Smiselno bi bilo, da ugotovimo, katere so njihove želje in potrebe. Tako jim bodo lahko delodajalci zagotovili delovno okolje, ki se sklada z njihovimi pričakovanji, in jim ponudili delovne naloge, ki jih bodo lahko najbolje opravili. Še več. Tako bomo vedeli kaj nas čaka v prihodnje oziroma kam nas vodijo naši nasledniki.  
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike