Kam shraniti presežno energijo, ki jo proizvedejo vetrne elektrarne?

Nizozemski startup Ocean Grazer je razvil sistem za shranjevanje presežne energije pod vetrno elektrarno.
Fotografija: Vetrne turbine. Foto: Getty images
Odpri galerijo
Vetrne turbine. Foto: Getty images

Leta 2020 je bila zaradi pomanjkanja skladišč za elektriko samo na območju Združenega kraljestva zapravljena tolikšna količina električne energije, ki bi sicer zadoščala za oskrbo več kot milijon domov, so ugotovitve poročila KPMG, ki ga je naročilo podjetje Drax. Nizozemski startup Ocean Grazer, ki je na tehnološkem sejmu CES prejel nagrado Best of Innovation, verjame, da ima rešitev tovrstne problematike, navaja BBC.

image_alt
Izdelane sončne celice, tanjše od svinčnika

Ne glede na to, kako uporabno je koriščenje obnovljivih virov energije, je treba tak sistem pridobivanja električne energije podpreti s sistemi za njeno shranjevanje za obdobja, ko sonce ne sije oz. veter ne piha. Nizozemski Ocean Grazer je razvil rezervoar za shranjevanje energije, ki se nahaja pod vetrno elektrarno in se imenuje Ocean Battery. Deluje kot hidroelektrični jez na dnu morja.

Nizozemski Ocean Grazer je razvil baterijo, ki hrani energijo pod vetrno elektrarno, ki se imenuje Ocean Battery. Foto: Ocean Grazer
Nizozemski Ocean Grazer je razvil baterijo, ki hrani energijo pod vetrno elektrarno, ki se imenuje Ocean Battery. Foto: Ocean Grazer

Ocean Battery shrani energijo pod vetrno elektrarno

Ko nastane presežek električne energije, pride do črpanja vode iz podzemnega rezervoarja v trdne, prožne mehurje, ki se nahajajo na morskem dnu in so podobni velikim zračnicam za kolesa. Voda v teh ceveh je pod tlakom, zato ob izpustu hitro steče in se skozi turbine usmeri tudi na morsko dno, kjer se po potrebi proizvaja elektrika.

Ocean Grazerjev prototip med spuščanjem v vodo. Foto: Ocean Grazer
Ocean Grazerjev prototip med spuščanjem v vodo. Foto: Ocean Grazer

Izvršni direktor podjetja Frits Bliek pravi, da Ocean Battery temelji na isti tehnologiji kot hidroakumulacija. V pristanišču Groningen na Nizozemskem so že testirali prototip, ki je zasnovan za globoke vode. Podjetje se zdaj pripravlja na testiranje drugega sistema v jezeru na severu Nizozemske, ki je bil prilagojen rabi v plitki vodi. Načrtujejo, da bo njegovo delovanje vzpostavljeno prihodnje leto, poroča BBC.

image_alt
Video: Sneg samodejno zdrsne s Tesline solarne strehe

Številne vetrne elektrarne že uporabljajo baterije za shranjevanje energije, vendar niso toliko zmogljive in poceni

V sklopu številnih vetrnih elektrarn, ki se nahajajo na kopnem, so že zasnovani rezervoarji za shranjevanje presežne energije, vendar se pojavljajo številni izzivi, ko gre za uporabo le-teh na morju. Bliek je obrazložil, da če bi želeli zgraditi podoben obsežen sistem na morju, bi morali poleg tega zasnovati tudi ogromno platformo iz morskih kontejnerjev, kar pa je zelo drago. Poleg tega tudi življenjska doba rezervoarjev za shranjevanje presežne energije ni dolga.

Medtem ko lahko litij-ionske baterije trajajo 5000-10.000 ciklov polnjenja, lahko Ocean Battery zdrži do milijon ciklov. Bliek še dodaja, da so ugotovili, da je projekt izvedljiv v plitvih vodah povsod tam, kjer se gradijo vetrne elektrarne. Prav tako bi lahko tehnologijo uporabljali v sklopu sončnih elektrarn, če je v bližini jezero.

image_alt
Inovativne in tisočkrat močnejše sončne celice

Več iz rubrike