Je Metaverse tvegana priložnost?

Organizacija regulatorjev vrednostnih papirjev pravi, da morajo biti vlagatelji pozorni na prevare, povezane z razvijajočim se spletnim svetom.
Fotografija: Foto: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Foto: Getty Images/iStockphoto

Organizacija regulatorjev vrednostnih papirjev pravi, da morajo biti vlagatelji pozorni na prevare, povezane z razvijajočim se spletnim svetom.

Po mnenju regulatorjev trga vrednostnih papirjev je metaverse potencialno velika naložbena priložnost, vendar obstaja tudi možnost velikih tveganj.

image_alt
So roboti učinkoviti pri odkrivanju duševnih težav pri otrocih?

Vlagatelji bi morali biti zaskrbljeni zaradi naložbenih prevar in goljufij, povezanih s spletnim virtualnim svetom, je v sredo opozorila organizacija NASAA (North American Securities Administrators Association).

V informiranem nasvetu za vlagatelje je združenje navedlo, da so virtualne nepremičnine, neplačljivi žetoni (NFT) in druge priložnosti, ki jih ponuja metaverse, lahko naložbene priložnosti, vendar je ta prostor nereguliran in zato tvegan.

V metaversu se že pojavljajo vdori, goljufije, kraje sredstev vlagateljev in druge dobro uveljavljene kriminalne dejavnosti; seveda pa nobena naložba ni zajamčena pred izgubo.

"Naše izkušnje s tako imenovanimi naložbenimi priložnostmi, ki jih najdemo v metaverseju, kažejo, da smo priča istim starim finančnim prevaram, ki so preprosto oblečene v nova oblačila in ponujene vlagateljem v metaverseju. Vlagatelji morajo biti previdni pri vseh naložbah, ki obljubljajo nerealne donose ob minimalnem tveganju."

Kako prepoznati prevaro

Najnovejše opozorilo se je pojavilo takoj po drugem opozorilu agencije NASAA o vzponu tako imenovanih "finfluencerjev", še enega razmeroma novega pojava.

Organizacija je izdala smernice, ki vlagateljem pomagajo prepoznati morebitne goljufije in prevare v metapodjetjih:

Razumite tveganja in se prepričajte, da ste z njimi zadovoljni, vključno z možnostjo, da lahko izgubite celotno naložbo.

Preverite, ali sta naložba in oseba/subjekt, ki ponuja naložbeno shemo, registrirana pri enem ali več nadzornih organih za vrednostne papirje. Če želite najti kontaktne podatke svojega regulatorja vrednostnih papirjev, obiščite spletni imenik združenja NASAA.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izogibajte se razpravljanju o naložbah ali deljenju osebnih podatkov ali podatkov o računu z avatarji ali digitalnimi predstavitvami uporabnikov, ki lahko prevzamejo katerikoli videz ali osebno lastnost. Goljufi lahko poskušajo izkoristiti skupne interese, ideje in cilje, da bi zgradili zaupanje in prepričali vlagatelje, naj vlagajo v lažne naložbene sheme.

Izogibajte se ponudbam za naložbe v kriptovalute ali NFT v metaverzi in se izogibajte naložbenim nasvetom v metaverzi.

Bodite pozorni na napačne informacije, vključno z lažnimi novicami in spletnimi govoricami o slavnih osebah, saj prevaranti pišejo lažne spletne članke in objave v družabnih medijih, ki ustvarjajo razburjenje z lažno navedbo, da je v tehnološko naložbo vpletena slavna ali javna oseba.

"Pomembno je, da pred sodelovanjem v kateri koli naložbeni priložnosti opravite raziskavo in ugotovite, ali gre za zakonito ponudbo in ali je registrirana pri enem ali več regulatorjih vrednostnih papirjev," je dejala Diane Young-Spitzer, predsednica projektne skupine NASAA za izobraževanje vlagateljev o opozorilih in nasvetih.

Povzeto po: Wealth Professional

image_alt
Digitalno razstrupljanje: Je sploh učinkovito?

Več iz rubrike