Hladna vojna med ZDA in Kitajsko se nadaljuje; Kitajci udarili po Googlu

Kitajske oblasti – na pobudo Huaweija, ki je močno občutil ostre sankcije Washingtona – napovedujejo protimonopolno preiskavo proti ameriškemu informacijskemu velikanu Googlu.
Fotografija: Pobudo za začetek protimonopolne preiskave proti Googlu je podal kitajski telekomunikacijski velikan Huawei REUTERS/Aly Song/File Photo
Odpri galerijo
Pobudo za začetek protimonopolne preiskave proti Googlu je podal kitajski telekomunikacijski velikan Huawei REUTERS/Aly Song/File Photo

Glavni argument za začetek preiskave proti Googlu na Kitajskem bo trditev, da podjetje za zatiranje konkurentov izkorišča monopolni položaj svojega operacijskega sistema Android, poroča Reuters, ki se sklicuje na dva vira, ki sta z zadevo seznanjena.
 
Pobudo za začetek takšne preiskave proti Googlu je podal kitajski telekomunikacijski velikan Huawei, ki je kitajskemu antimonopolnemu odboru že leta 2019 predložil ustrezno izjavo, ugotavlja agencija.
 
»Eden od virov je dejal, da bo odločitev o nadaljevanju formalne preiskave verjetno znana že oktobra in bi lahko vplivala na odnos Kitajske z ZDA,« piše Reuters.


Agencija opozarja, da se Kitajska zdaj loteva velike revizije protimonopolne zakonodaje. Spremembe predvidevajo močno povečanje že tako visokih glob in razširitev meril za oceno prevlade določenega podjetja na trgu.
 
Huawei bo od leta 2021 začel proizvajati pametne telefone na lastnem operacijskem sistemu Harmony 2.0, ki naj bi nadomestil Googlov Android zaradi ameriških sankcij proti podjetju.
 
Septembra je postalo znano tudi, da ZDA širijo sankcije proti kitajskemu telekomunikacijskemu podjetju Huawei in uvajajo ukrepe proti še 38 hčerinskim podjetjem te družbe. Poleg tega nove ameriške sankcije določajo, da morajo dobavitelji čipov za Huawei (na primer Qualcomm) najprej pridobiti dovoljenje Washingtona za dobavo izdelkov Huaweiju.
 

Več iz rubrike

ikonomija

Afera pri Porhubu odnesla vodilna človeka podjetja

Novico so sporočili kmalu po objavi New Yorkerjevega pregleda podjetja, ki razkriva večletno objavljanje videjev spolnih aktov, ki so nastali brez sporazumov.

ikonomija

Avstrija: Hiter rast vetrnih elektrarn

Avstrija je vse bolj "posejana" z vetrnicami. V to obliko proizvodnje električne energije se vedno več investira.

ikonomija

Nove različice Omicrona zbujajo strah in zahtevajo hiter odziv

Svet se pripravlja na nov val pandemije. Pri nas in v Evropi se je že začela rast okužb. Nujno je najti cepivo za najnovejše različice Omicrona.

ikonomija

NFT-ji bodo oglase naredili spet vidne, izdelke pa prodane

Resni NFT pogovori, divje napovedi in zabava!, je bila rdeča nit slovenske NFT konference, kjer smo slišali, kako se da služiti s podcasti in (spet) z oglasi.

Komentarji: