Kruta resnica: Disneyju ni več do zabave, 28.000 ljudi poslal na cesto

Pandemija je z vso močjo udarila na ameriškega zabaviščnega giganta Disneyja. Potem ko so bili številni zaposleni sprva le na dopustu, zdaj prihaja do obsežnih odpuščanj.
Fotografija: Disneyland v Anaheimu v Kaliforniji, 14. marec, 2020. FOTO: REUTERS/Mike Blake 
Odpri galerijo
Disneyland v Anaheimu v Kaliforniji, 14. marec, 2020. FOTO: REUTERS/Mike Blake 

Ker posel z zabaviščnimi parki, tematskimi počitniškimi kraji in križarjenji še vedno trpi zaradi posledic pandemije, bo podjetje moralo trajno odpuščati. Uprava družbe je potegnila črto in zaradi krize odpustila približno 28.000 zaposlenih, je v torek sporočil Disney. Druge možnosti nimajo, pravijo v podjetju.
 
Številni zaposleni so na dopustu že od aprila in še naprej prejemajo prispevke za zdravstveno zavarovanje. Glede na negotove poslovne možnosti je treba zdaj število zaposlenih trajno zmanjšati, je zapisal Disney. Približno 67 odstotkov prizadetih je honorarnih delavcev, družba pa še naprej razjasnjuje pogoje s sindikati delavcev.


Zaprti tematski parki so v zadnjem četrtletju močno prizadeli podjetje.
 
Disney je imel pred krizo več kot 100.000 zaposlenih. Čeprav se je večina Disneyevih atrakcij zdaj vsaj delno odprla, dva največja tematska parka - v Anaheimu v Kaliforniji - ostajata zaprta. Ukrepi v Kaliforniji namreč še vedno ne dovoljujejo odprtja tamkajšnjega Disneylanda.
 

Brutalen padec prodaje

Disney je imel pred krizo več kot 100.000 zaposlenih. FOTO: REUTERS/Issei Kato - RC2I9F9L09TG
Disney je imel pred krizo več kot 100.000 zaposlenih. FOTO: REUTERS/Issei Kato - RC2I9F9L09TG

Težave zaradi pandemije so Disney potisnile globoko v rdeče številke. V treh mesecih do konca junija je izguba nanesla 4,7 milijarde dolarjev. Prihodki so se medletno zmanjšali za 42 odstotkov na 11,8 milijarde dolarjev.
 
Najbolj prizadeto je poslovanje z zabaviščnimi parki. Prodaja je na tem področju upadla za 85 odstotkov, kar je - po 1,7 milijarde dobička v preteklem letu - naneslo slabi dve milijardi dolarjev izgube.
 
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike

Produktivnost se povečuje, a je napredek prepočasen

Naš prehod v inovacijsko podprto rast in krožno gospodarstvo bi moral biti hitrejši, največji manko je pri storitvah, temelječih na znanju, ugotavlja Umar.

»Pandemija je pokazala tako grde kot spodbudne plati človeštva«

Podjetje, ki se odziva na potrebe okolja in vrača družbi, je pripravljeno na nove izzive prihodnosti. In ta prihodnost bo digitalna in trajnostna.

Slovenska senatorka brani ameriške medije pred tehnološkimi velikani

ZDA pripravljajo zakonodajo, po zgledu avstralske, ki bo omejila tržno premoč Googla in Facebooka.

Zgodovina potrjuje: spet je čas za naložbo v plemenite kovine

Naložba v plemenite kovine v času krize zagotavlja visoko stopnjo zanesljivosti. Z naraščanjem inflacije namreč denar izgublja vrednost.