Harley-Davidson misli resno: Izjemna električna kolesa že na voljo

Pod okriljem svetovno znanega Harley-Davidsona je nastala blagovna znamka Serial 1, ki predstavlja serijo novih modelov električnih koles.
Fotografija: FOTO: Harley-Davidson
Odpri galerijo
FOTO: Harley-Davidson

Električna kolesa vse bolj pridobivajo na popularnosti, zaradi česar si številni proizvajalci prizadevajo, da bi trgu ponudili kar najbolj dovršene in zmogljive modele.

Kot poroča Business Insider, se je od ameriškega proizvajalca motornih koles Harley-Davidsona odcepilo manjše podjetje z nazivom Serial 1. To se zdaj ukvarja s proizvodnjo električnih koles. Serial 1 Cycle je bil najprej projekt, ki ga je izvajal Harley-Davidson, v začetku preteklega leta pa je bila ustanovljena nova ekipa, ki ga pod budnim očesom znanega proizvajalca motornih koles, razvija naprej. Serial 1 Cycle namerava spomladi lansirati štiri nove modele električnih koles.

»Včasih v hecu rečemo, da smo startup, ki deluje v kleti hiše svojih staršev,« je povedal Aaron Frank, direktor blagovne znamke Serial 1.

FOTO: Harley-Davidson
FOTO: Harley-Davidson

 

Dobra konstrukcija, vrhunske komponente in velika pozornost posvečena detajlom


Tovrstna povezava s Harley-Davidsonom predstavlja podjetju Serial 1 številne prednosti. Ponuja mu namreč dostop do virov ter znanja večjega in bolj uveljavljenega podjetja. V odcepljenem podjetju so hkrati zaposleni nekateri inženirji, ki so prej delali pri Harley-Davidsonu.

FOTO: Harley-Davidson
FOTO: Harley-Davidson
Električna kolesa Serial 1 Cycle, ki bodo v kratkem ugledala luč sveta, se odlikujejo po dobri konstrukciji, vrhunskih komponentah, pri tem pa je veliko pozornosti posvečene detajlom. Kolesa vključujejo številne napredne funkcije, zagotavljajo pa tekočo in uravnoteženo vožnjo. Za takšno kolo boste odšteli med 3000 in 4000 evrov.

Kolesa namesto običajne verige uporabljajo jermenski pogon, s čimer zagotavljajo tiho vožnjo. S tem se uporabnik hkrati izogne mastnim madežem na hlačah, pa tudi potrebi po čiščenju in zamenjavi verige. Kolesa imajo tudi hidravlične kolutne zavore, zaradi česar je videz kolesa elegantnejši.
 

Možnost doseganja visoke hitrosti, lahkotno vzpenjanje in stabilnost


Na vsakem kolesu je 250-vatni motor Brose s srednjim pogonom. Ključna razlika med modeloma Mosh in Rush je v tem, da ima model Mosh konstantno hitrost, medtem ko je na modelu Rush prisoten samodejni menjalnik Enviolo NuVinci. Elektična kolesa je možno naročiti takoj, medtem ko se bodo dobave izvajale spomladi 2021.


Po oceni osebe, ki je za Business Insider testirala dva modela Serial 1 električnih koles, ta omogočajo nekatere aktivnosti, ki so pri običajnih kolesih neizvedljive. Med drugim doseganje visoke hitrosti in lahkotno vzpenjanje po hribu navzgor. Motor Brose uporablja senzor navora in oddaja moč, ki je skladna naporu, ki ga v poganjanje vloži kolesar. Več moči, kot vložite v poganjanje, več pomoči ste deležni s strani sistema.

Motor s srednjim pogonom, ki je nameščen nekoliko nižje na kolesu, omogoča boljšo stabilnost med vožnjo. Samodejni menjalnik, ki je prisoten pri modelih Rush, zelo pripomore k boljši kakovosti vožnje. Vse, kar morate pri tem narediti, je, da prek posebne aplikacije nastavite želeno hitrost vrtenja pedal. Menjalnik nato poskrbi, da vam ponudi pravo prestavo.


 

Več iz rubrike