Elon Musk je eden največjih delničarjev Twitterja

Prvi mož Tesle ima 9,2-odstotni delež v skupini družbenih medijev.
Fotografija: Elon Musk je postal eden največjih delničarjev Twitterja. Foto: Patrick Pleul/Pool REUTERS
Odpri galerijo
Elon Musk je postal eden največjih delničarjev Twitterja. Foto: Patrick Pleul/Pool REUTERS

Elon Musk je postal eden največjih delničarjev Twitterja, le teden dni po tem, ko je na platformi objavil, da "resno razmišlja" o izgradnji novega družbenega omrežja.

Vloga, ki jo je razkrila Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC), je razkrila, da je izvršni direktor proizvajalca električnih avtomobilov Tesla prevzel pasivni 9,2-odstotni delež v vrednosti 2,9 milijarde dolarjev.

V predprodajnem trgovanju v New Yorku so se delnice Twitterja podražile za 9,59 dolarjev - več kot 24 odstotkov - na 48,90 dolarjev.

V predprodajnem trgovanju v New Yorku so se delnice Twitterja podražile za 9,59 dolarjev - več kot 24 odstotkov - na 48,90 dolarjev.Foto: REUTERS/Lee Jae-Won/Files
V predprodajnem trgovanju v New Yorku so se delnice Twitterja podražile za 9,59 dolarjev - več kot 24 odstotkov - na 48,90 dolarjev.Foto: REUTERS/Lee Jae-Won/Files

Musk ni takoj dal nobene izjave o razlogih za nakup delnic in tudi Twitter se ni takoj odzval na prošnjo za komentar.

Musk je pogost uporabnik Twitterja z več kot 80 milijoni sledilcev, vendar je v zadnjih tednih pokazal skepticizem glede njegove uporabe in oblikovanja.

image_alt
3 razlogi ZA in PROTI nakupu električnega avtomobila

Prejšnji mesec je uporabil anketo, da je sledilce vprašal, ali Twitter "strogo spoštuje" načelo svobode govora, ki je bistvenega pomena za delujočo demokracijo, in dodal, da bodo "posledice te ankete pomembne". Več kot 70 odstotkov vprašanih je odgovorilo z ne.

Na vprašanje uporabnika Twitterja, ali bi razmislil o ustanovitvi lastne platforme družbenih medijev, ki daje prednost svobodi govora, je Musk odgovoril, da "resno razmišlja" o tej ideji.

image_alt
Bo Elon Musk postal prvi bilijonar na svetu?
Musk je izvedel še eno anketo, v kateri je vprašal, ali bi moral biti Twitterjev algoritem odprtokoden, kar pomeni, da lahko vsak pregleda izvirno izvorno kodo, ki stoji za njim.

Nekdanji vodja Twitterja Jack Dorsey, ki je novembra odstopil, je odgovoril: »Izbira, kateri algoritem bo (ali ne) uporabila, bi morala biti odprta za vsakogar.«

»Zdi se, da je Elon lasersko naravnal na Twitter in bi ta pasivni delež pričakovali kot začetek širših pogovorov z vodstvom Twitterja, ki bi lahko na koncu pripeljali do aktivnega deleža in potencialno agresivnejše lastniške vloge Twitterja,« je v zapisku dejal analitik Wedbusha Daniel Ives.

image_alt
Mate Rimac in Elon Musk skupaj v New Yorku
Podjetnikova uporaba Twitterja se je v preteklosti pogosto izkazala za sporno, ko je z njim dajal izjave o Teslinem finančnem zdravju. Tvit iz leta 2018 je Musku prinesel celo kazen in poravnavo, vključno z določbo, da odvetnik podjetja vnaprej odobri objave o Teslinih financah.

Musk skuša odpraviti zahtevo po pregledu njegovih tvitov. V vlogi v imenu izvršnega direktorja prejšnji teden je citiral raperja Eminema, ki pravi: »(SEC) mi ne bo dovolil biti ali dovolil, da sem jaz, naj vidim; Poskušali so me zapreti . . .«

Več iz rubrike