Blocksquare: Kmalu bo imela vsaka nepremičnina svojo pametno pogodbo

Ponudnik infrastrukture za tokenizacijo nepremičnin Blocksquare vstopa na trg Zalivskih držav v sodelovanju z Dubajskim nepremičninskim podjetjem.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel / Delo
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel / Delo

Blocksquare, eden vodilnih ponudnikov tokenizacijske infrastrukture za nepremičnine, bo v sodelovanju z dubajskim podjetjem Arms & McGregor International Realty lansiral prvo tokenizacijsko platformo za nepremičnine v Združenih arabskih emiratih. Nova platforma odpira vrata trgovanju, lastninjenju in likvidaciji nepremičnin prek digitalnih žetonov v regiji.
 
Denis Petrovčič, soustanovitelj in direktor podjetja Blocksquare, je novico o sodelovanju pospremil z besedami: »S tem partnerstvom si bodo lastniki nepremičnin v regiji lahko prvič zagotovili likvidnost prek trga decentraliziranih financ - vse kar morajo storiti je, da svoje nepremičnine naložijo na blockchain. Obenem sodelovanje predstavlja odskočno desko za generiranje likvidnosti za financiranje ambicioznih megaprojektov, ki jih tradicionalno financiranje ne omogoča oz. omogoča zgolj v omejenem obsegu.«
 
Ob tem Petrovčič dodaja, da si v podjetju Blocksquare že od leta 2018 prizadevajo zagotavljati najboljšo infrastrukturo za tokenizacijo nepremičnin za svoje stranke. Z lansiranjem nepremičninskega tokenizacijskega protokola v regiji Zalivskih držav, bodo tamkajšnji podjetniki lahko tokenizirali nepremičnine z minimalnimi stroški, je prepričan.
image_alt
Izdelan najmanjši mikročip na svetu
 
S partnerstvom podjetje Blocksquare povečuje svojo dostopnost in izpostavljenost nepremičninam v regiji Zalivskih držav pred lansiranjem projekta Oceanpoint - decentralizirane finančne platforme, ki nepremičnine tokenizirane prek Blocksquare protokola izpostavlja trgu decentraliziranih financ (DeFi).
 
Novost na trgu lastnikom tokeniziranih nepremičnin daje možnost pridobivanja likvidnost prek AMM protokolov kot sta Uniswap in Balancer, posledično pa odpira dostop do financiranja nepremičnin kjerkoli po svetu. Na ta način bo Oceanpoint pod eno streho združil dva svetova: trg globalnih investicij strokovno upravljanih nepremičnin v vrednosti 9,6 bilijona dolarjev in DeFi prostor, ki je trenutno ocenjen na približno 80 milijard dolarjev.
 
Makram Hani, ustanovitelj in direktor podjetja Arms & McGregor International Realty, partnerstvo vidi kot priložnost za poživitev nepremičninskega trga v Zalivu.
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
 
»Nepremičninski sektor v regiji - in še posebej v Združenih arabskih emiratih - je dokazal svojo trdoživost in prestal številne izzive, ki so bili posledica finančne krize v letu 2009 in trenutne pandemije. Z lansiranjem nove tokenizacijske platforme želimo korenito spremeniti način, na katerega nepremičninska podjetja financirajo in tržijo projekte. Poleg tega bodo lastniki nepremičnin lahko prodali različne dele svoje nepremičnine in likvidirali zgolj tisti del nepremičnine, ki ga želijo, namesto, da bi jo likvidirali v celoti«, je dejal Hani.
 
V Združenih arabskih emiratih na redni bazi uvajajo nove regulacije za spodbujanje delovanja nepremičninskega sektorja. Blocksquare in Arms & McGregor International Realty, ki ob lansiranju poglobljeno sodelujeta z javnimi in zasebnimi deležniki, verjameta, da je tokenizacija začetek novega obdobja v nepremičninskem sektorju. V prihodnosti naj bi vsaka nepremičnina imela svojo pametno pogodbo, evalvacija nepremičnin pa naj bi temeljila na odprtem sekundarnem trgu namesto na standardnih poročilih.  S širitvijo v regijo želi Blocksquare spodbuditi inovativna nepremičninska podjetja, da v poslovanje integrirajo tokenizacijo in tehnologijo verige blokov.
image_alt
Namestitev Tesline solarne strehe po novem lažja, a dražja
 
Čeprav ta prehod na prvi pogled deluje zapleteno, je v svojem bistvu dokaj preprost. Dejstvo je, da so tovrstne rešitve že prisotne na trgu in niso več stvar prihodnosti. Hani, ki se obenem podjetju Blocksquare pridružuje kot nepremičninski strokovnjak za regijo, zatrjuje, da se samo bistvo poslovanja z integracijo novih tehnologij ne spreminja v nobenem pogledu, se pa v poslovanje uvajajo metode, ki so bile do nedavnega domena drugih vrst naložb, npr. delnic. Tako Hani kot Petrovčič verjameta, da se bo vedno več nepremičnin v takšni ali drugačni obliki premaknilo »na verigo«, ta trend pa bo povečal potrebo po izkušnjah in znanju podjetij kot je Blocksquare, ki bodo omogočala gladek, varen in standardiziran prehod s pomočjo preverjenih protokolov in infrastrukture.
 
»Nepremičnine so največji naložbeni razred na svetu, a predstavljajo eno izmed najmanj likvidnih naložb, za katero se lahko odloči posameznik. Tehnologija bo nedvomno naslovila izzive kot so intenzivno vlaganje časa in sredstev, ki jih zahtevajo tovrstne naložbe. S pojavom pametnih pogodb in verige blokov imamo priložnost, da ustvarimo avtonomne agente in protokole, ki zagotavljajo transparentnost storitev za vse deležnike v življenjskem ciklu nepremičninskih transakcij. Prenos lastništva se bo slej ko prej preselil na splet, kljub temu pa se bo prvi korak zgodil na strani investicij, saj so v tem trenutku edine, ki se lahko izvedejo brez korenitih sprememb trenutnih regulacij.« zaključuje Petrovčič.
image_alt
Uporabniki Vise lahko plačujejo tudi s kriptovaluto

Več iz rubrike