Apple napada monopol Googla

Apple si vse bolj prizadeva za ustvarjanje lastnega spletnega brskalnika, ki se lahko kosa z vodilnim v industriji – Googlom.
Fotografija: Apple ima dovolj sredstev in virov, da lahko konkurira Googlu. FOTO: Shutterstock 
Odpri galerijo
Apple ima dovolj sredstev in virov, da lahko konkurira Googlu. FOTO: Shutterstock 

Po poročanju Financial Timesa družba vse pogosteje objavlja prosta delovna mesta za strokovnjake, ki znajo »opredeliti in izvajati arhitekturo Applove informacijske tehnologije«. Poleg tega strokovnjaki na tem področju ugotavljajo, da je podjetje Applebot, ki zbira informacije za izboljšanje brskalnika, povečalo svojo dejavnost.
 
Financial Times ugotavlja tudi, da ima Apple dovolj sredstev in virov, da lahko konkurira Googlu: pred dvema letoma in pol jim je uspelo zvabiti enega vodilnih Googlovih strokovnjakov za brskalnik Johna Giannandrea z osemletnimi izkušnjami na tem področju. Podjetje s sedežem v Cupertinu si lahko privošči tudi dolgoročno naložbo - letos naj bi dobiček podjetja dosegel 55 milijard dolarjev.


Pretekli teden je ameriško ministrstvo za pravosodje, ki je tudi državno pravobranilstvo, vložilo civilno tožbo proti Googlu, za katerega uradniki menijo, da »resno škoduje konkurenci«. Ministrstvo za pravosodje je sporočilo, da korporacija »ne tekmuje več po zaslugah, temveč s svojo monopolno močjo in milijardami [dolarjev] monopolnega dobička blokira ključne poti za konkurente.«
 

Boj proti monopolom internetnih velikanov


Konec julija je Pododbor za protitrustovsko politiko pravnega odbora predstavniškega doma ZDA izvedel zaslišanja o poslovanju podjetij Amazon, Facebook, Apple in Google.
 
Boj proti monopolom internetnih velikanov. FOTO: REUTERS 
Boj proti monopolom internetnih velikanov. FOTO: REUTERS 
Po besedah ​​predsednika omenjenega pododbora Davida Sicilinija (demokrata z Rhode Islanda) so voditelji teh podjetij, odgovarjajoč na vprašanja kongresnikov, priznali, da dopuščajo ukrepe, ki med člani pododbora povzročajo zaskrbljenost.
 
V začetku oktobra je pravni odbor objavil poročilo o rezultatih 16-mesečne preiskave. V njem so kongresniki Amazon, Apple, Facebook in Google prepoznali kot monopoliste, ki kršijo zakone in predpise o prosti konkurenci. Avtorji poročila so jih primerjali z »monopoli iz obdobja naftnih baronov in železniških magnatov.«
 
Julija 2019 je postalo znano, da se ameriške oblasti pripravljajo na obsežno preiskavo omenjenih podjetij, da bi preverile morebitne kršitve protimonopolne zakonodaje z njihove strani. Po poročanju Reutersa so pristojnosti v postopkih razdeljene med ameriško zvezno trgovinsko komisijo, ki je prevzela Amazon in Facebook, ter ministrstvo za pravosodje, ki se ukvarja z Applom in Googlom. Hkrati so poslanci v predstavniškem domu ZDA napovedali začetek lastne preiskave.
 

Več iz rubrike

ikonomija

V rokah enega odstotka kmetovalcev kar 70 odstotkov kmetijskih zemljišč po svetu

Lastništvo kmetijskih zemljišč je vse bolj neenakomerno porazdeljeno, tako je danes vse večji delež svetovnih kmetijskih zemljišč v rokah peščice.

ikonomija

Umetna inteligenca postala del državne strategije Savdske Arabije

Savdijci aktivno vlagajo v projekte umetne inteligence, kar je postalo del državnega načrta. Do leta 2030 bodo vložili kar 20 milijard dolarjev.

ikonomija

Slovenski projekt pametne ptičje hišice zbral že preko 700.000 evrov

Projekt pametne ptičje hišice Bird Buddy, za katerim stoji pretežno slovenska podjetniška ekipa, na globalni spletni platformi za množično financiranje Kickstarter beleži izjemno zanimanje.

ikonomija

Nova Zelandija nad lockdown z uporabo znanosti

Nova Zelandija uporablja tehnologijo modeliranja in ugotavljanja hitrega genomskega zaporedja covid-19, s čimer se je izognila »lockdownu«.

Komentarji: