Ameriški poziv Applu in Googlu naj umakneta TikTok

Kitajskemu družbenemu omrežju očitajo, da krši pogoje o dostopu do podatkov uporabnikov. Odprle naj bi se možnosti umika aplikacije iz spletnih trgovin.
Fotografija: Pomisleki glede uporabe TikToka v ZDA niso novost. FOTO: Florence Lo/Reuters
Odpri galerijo
Pomisleki glede uporabe TikToka v ZDA niso novost. FOTO: Florence Lo/Reuters

Republikanski komisar pri zvezni komisiji za telekomunikacije (FCC) Brendan Carr je prek Twitterja pozval Apple in Google, naj prepovesta TikTok v svojih spletnih trgovinah. Kot je zapisal v javnem pismu, kitajsko družbeno omrežje predstavlja »nedopustno nacionalno varnostno grožnjo«.

TikTok, trenutno najbolj razširjeno družbeno omrežje, je tako znova na udaru ameriških odločevalcev zaradi njenega kitajskega lastnika ByteDance.

Carr je kasneje za CNBC povedal, da »TikTok ni zgolj še ena aplikacija za videe. To je le preobleka,« je jasen, pri tem pa nadaljuje, da aplikacije zbira občutljive podatke, do katerih nato dostopa Peking. »TikTok je večkrat povedal, 'ne skrbite, vaše podatke hranimo v ZDA'. Skozi raziskovalno novinarstvo in dokumente, ki so pricurljali v javnost, pa zdaj tudi ob pritrditvi zaposlenih na TikToku ugotavljamo, da je vse vidno na Kitajskem. Gre za vprašanje nacionalne varnosti, medtem pa mislim, da je pod vprašajem tudi skladnost s pogoji v Googlovi in Applovi trgovini. Te navajajo, da moraš biti jasen, kdo dostopa do podatkov, zakaj dostopa do podatkov ter da mora dostop biti uporabljen zgolj za izboljšave storitev. Zdi se mi, da bi uporaba omenjenih pogojev, v luči vzorca neprimerne uporabe podatkov, lahko privedla do umika iz spletnih trgovin,« razlaga.

FOTO: Dado Ruvic/Reuters
FOTO: Dado Ruvic/Reuters

Ameriški pomisleki glede TikToka

Apple in Google se na poziv komisarja še nista odzvala. Carr je bil na mesto komisarja na ameriški zvezni komisiji za telekomunikacije imenovan leta 2017, takrat še s strani nekdanjega predsednika Donalda Trumpa.

Pomisleki glede uporabe TikToka v ZDA niso novost. Trump je uporabo omrežja želel prepovedati že leta 2020, saj je po njegovem mnenju aplikacija ogrožala nacionalno varnost ZDA. Spomnimo, da je takrat prišlo do dogovora med ameriškim podjetjem Oracle in kitajskim podjetjem Bytedance, ki ima v lasti družbeno omrežje Tiktok. Takratni ameriški predsednik je namero o dogovoru odobril, do prepovedi pa tako ni prišlo.

Tokrat do novih zaostrovanj prihaja po tem, ko je BuzzFeed News poročal, da ima osebje TikToka na Kitajskem dostop do podatkov uporabnikov iz ZDA.

glede tega, na kakšen način je pri poročanju zavajal BuzzFeed, predstavnik TikToka niso jasni. FOTO: Mike Blake/Reuters
glede tega, na kakšen način je pri poročanju zavajal BuzzFeed, predstavnik TikToka niso jasni. FOTO: Mike Blake/Reuters

TikTok: Zavajajoče poročanje

Ameriški Variety medtem navaja tiskovnega predstavnika TikToka, ki trdi, da se bodo »brez težav sestali z oblikovalci politik in razjasnili navedbe članka BuzzFeeda, ki je poročal zavajajoče. Tako kot veliko globalnih podjetij, ima tudi TikTok po svetu ekipe inženirjev. Uporabljamo nadzor dostopa, kot so enkripcija in varnostni nadzor, da zaščitimo podatke uporabnikov, postopek odobritve dostopa pa nadzoruje ekipa iz ZDA. TikTok je vselej zagotavljal, da imajo inženirji izven ZDA, vključno s tistimi na Kitajskem, lahko dostop do podatkov ameriških uporabnikov, če je to potrebno, vendar po omenjenimi strogimi pravili,« so se odzvali pri TikToku.

Na vprašanje, na kakšen način je pri poročanju zavajal BuzzFeed, predstavnik TikToka ni odgovoril, so še opomnili pri Variety.

Preberite še:

Več iz rubrike