Amazon lahko naredi prav vse - razen dobre videoigre

Spletni velikan Amazon ustvarja filmske uspešnice, priznane televizijske serije, elektronske bralnike in zvočnike, področje kjer ne uspevajo so videoigre.
Fotografija: Tehnološki velikani še vedno ne poznajo recepta za razvoj uspešnih video iger. FOTO: Ina FASSBENDER / AFP
Odpri galerijo
Tehnološki velikani še vedno ne poznajo recepta za razvoj uspešnih video iger. FOTO: Ina FASSBENDER / AFP

Podjetje Amazon dominira v spletni prodaji elektronske opreme, kljub temu pa ironično nizajo številne neuspehe ravno na področju razvoja videoiger, kjer je njihova prodana oprema tako rekoč ključna, povzema dogajanje pri spletnem velikanu zadnjih let Bloomberg.
 

Osem poraznih let


Mike Frazzini je pred osmimi leti pri Amazonu pomagal ustanoviti notranji studio videoiger. Izkušenj z razvojem videoiger sicer pred tem ni imel, še danes pa se ne more pohvaliti s pretiranim uspehom. V osmih letih je izdal dve obetavni igri, ki pa so ju hitro umaknili iz trgovin, po tem, ko je sledil val negativnih kritik.Za podjetje, ki praktično žanje uspehe na vseh področjih, kjer deluje, so neuspehi na področju videoiger skorajda presenetljivi. Konec koncev je Amazon eden največjih trgovcev tehnološke opreme, ki je ključna za igranje videoiger. Nakopičeni neuspehi Amazona na področju videoiger so morebiti kazalnik nekaterih slabosti podjetniške filozofije, ki žene tega velikana. Poskusili so narediti igre na svoj način, namesto da bi naredi igre, ki jih ljudje dejansko želijo igrati.
 

Nabor najboljših


Jeff Bezos je Frazzinija vpeljal na vidno mesto v podjetju, po tem, ko je na spletni strani Amazona zaživela sekcija prodaje knjig - tam je zasedel mesto direktorja. Pogosta mantra znotraj Amazona je, da če je nekdo sposoben voditi neko področje podjetja, lahko vodiš tudi drugega. Takšnemu razmišljanju seveda odločno pripomore tudi velika finančna podpora v podjetju.
FOTO: Kevork Djansezian/Getty Images/Afp
FOTO: Kevork Djansezian/Getty Images/Afp


Sčasoma je postal vodja oddelka za razvoj iger. Amazonov oddelek je najprej kupil že utečen studio videoiger, po tem pa so prevzeli še platformo Twitch, za katero so odšteli skoraj milijardo dolarjev. Frazzini je zaposlil ene izmed najbolj odmevnih imen v industriji videoiger, med drugim ustvarjalce priznanih franšiz EverQuest in Portal, pa tudi vodilne pri Electronic Arts in številne druge.
 

Trma in svojeglavost


Po pričanju nekaterih nekdanjih in trenutno zaposlenih pri Amazonu je Franzzini v svojem studiu preslišal številne nasvete in ideje ustvarjalcev. Pogosto je svojim zaposlenim govoril, da mora biti vsaka njihova franšiza vredna več milijard, projekte pa je kadrovsko pogosto pustil podhranjene.

FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
Ob navedenem je Franzzini trmasto vztrajal tudi pri uporabi razvojnih orodij, ki so jih razvili pri Amazonu, namesto da bi pustil uporabo drugih prepoznanih orodij, ki veljajo za nekakšen industrijski standard. To sicer ne bi bil resen problem, vendar pa Amazonova orodja nikoli niso delovala tako kot bi morala.

Zaposleni se prav tako niso strinjali z igro New World, ki jo je predlagal Franzzini. V tej naj bi igralci kolonizirali novo ozemlje in pobijali tamkajšnje prebivalstvo, ki so spominjali na ameriške staroselce. Vodje projekta so idejo igre zavrnili zaradi rasističnih kazalcev, obenem pa so se sestali tudi s svetovalcem iz področja etnografije in plemen, ki je domneve o neprimernosti igre potrdil. Igro so načrtovali izdati lani, vendar pa bo izšla šele letos spomladi.
 

Velikani ne poznajo recepta za igre


Amazon na leto porabi skoraj 500 milijonov dolarjev za področje razvoja iger, v kar pa niso zajeti stroški Twitcha in nekaterih drugih projektov.

Spletni velikan je poskušal razviti igre že na vse načine, rezultati pa so milo rečeno porazni. Iz njihovih napak se lahko zdaj veliko naučijo drugi razvijalci, ki prav tako ne blestijo na področju videoiger. Spomnimo, da neuspehe nizajo tudi pri Applu, Facebooku in Googlu. Uspešen razvoj iger je kombinacija štirih sestavin: umetnosti, zabave, tehnologije in zelo velike finančne podpore. Tehnološki velikani za zdaj razpolagajo z nepopolnim receptom za razvoj uspešnih videoiger, kajti poznajo zgolj dve od štirih omenjenih sestavnih delov.

Več iz rubrike