Ali bo tradicionalno izobraževanje funkcioniralo v dobi tehnologije?

Izobraževalna tehnologija je kombinirana uporaba računalniške strojne in programske opreme ter izobraževalne teorije in prakse za lažje učenje.
Fotografija: Nove izobraževalne tehnologije lahko spremenijo trenutni način izobraževanja. Foto: Michael Kooren / Reuters
Odpri galerijo
Nove izobraževalne tehnologije lahko spremenijo trenutni način izobraževanja. Foto: Michael Kooren / Reuters

Internet, računalniki, pametni mobilni telefoni in družbeni mediji so spremenili naša življenja. Nova nastajajoča orodja in platforme nam omogočajo, da praktično sami zasledujemo svoje izobraževalne cilje, seveda z dovolj veliko željo in motivacijo. Nekatere tradicionalne izobraževalne ustanove že zdaj posegajo po t. i. 'izobraževalni tehnologiji' (Ed-tech), ki bo spremenila načine poučevanja in učenja, da bi lahko sledile tempu tehnoloških sprememb.

Učenje s pomočjo izobraževalne tehnologije

Nove izobraževalne tehnologije lahko spremenijo naš način dojemanja, izvajanja in dostopa do izobraževanja. Te tehnologije odpirajo svet možnosti za ljudi, ki želijo prevzeti nadzor nad svojim izobraževanjem, saj je na voljo vedno več spletnih učnih orodij. Tovrstni pripomočki bodo spremenili način, kako danes poučujemo in se učimo, učenje s pomočjo obogatene (AR) in navidezne resničnosti (VR) pa bo koristno za učence s posebnimi potrebami, navaja spletni portal Times of India.

image_alt
Virtualna resničnost za zdravljenje bolečin in fobij

Danes nam tehnologija omogoča, da pot učenčevih pomanjkljivosti umaknemo in se osredotočimo na to, da se učenec pravilno nauči osnov. S pomočjo izobraževalne tehnologije je mogoče opraviti poglobljeno diagnostiko in razumevanje učenčevega vedenja. Ustrezno priporočilo za boljše učenje lahko pomaga učencu dokončati in se podrobno naučiti določen predmet ali koncept. Nato se učenec z uporabo interaktivnih tehnologij seznani z novejšimi koncepti, da se zagotovi, da učenci globlje, hitreje in bolje razumejo vsak koncept ali predmet.

Omar Wael, 13-letni egiptovski razvijalec, uporablja napravo za navidezno resničnost (VR), medtem ko dela na svojem prenosnem računalniku, 23. maj 2022. Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters
Omar Wael, 13-letni egiptovski razvijalec, uporablja napravo za navidezno resničnost (VR), medtem ko dela na svojem prenosnem računalniku, 23. maj 2022. Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Ena od pomembnih prednosti obogatene resničnosti (AR) je, da učencem omogoča, da vidijo okolje, ki ga učenci sicer ne morejo doživeti, in z njim komunicirajo. Ta novodobna tehnološka orodja učencem pomagajo pri načrtovanju njihove poti, kar jim omogoča globlje, hitrejše in boljše učenje temeljev predmeta in zapletenih konceptov v prihodnosti.

image_alt
Mark Zuckerberg prepričan, da bodo ljudje kmalu 'živeli' v Facebooku

Učna orodja AR in VR uporabnike postavijo v popolnoma drugačno okolje za učno izkušnjo brez primere. Učenci morajo denimo pogosto opustiti svojo domišljijo, da bi razumeli koncept v tradicionalni učilnici. Učni moduli, ki jih poganjajo obogatena resničnost (AR) in navidezna resničnost (VR), navaja Times of India, pa zagotavljajo izkušnjo, ki čim bolj posnema resnično življenje, kar učencem pomaga pri razumevanju novih konceptov.

Prihodnost izobraževanja

V 20 letih bodo VR, AR in druge nove tehnologije še bolj spremenile izobraževalni sistem in izboljšale učni proces, ustvarjalnim učiteljem in učencem pa zagotovile neomejene možnosti, menijo poznavalci. Poleg tega tehnologija omogoča nove modele učenja, ki spreminjajo izobraževanje. Zgodnje uvajanje teh tehnologij bo posameznemu učencu bistveno pomagalo, da se bo v prihodnosti nemoteno prilagajal novim tehnologijam.

Koncept razširjene resničnosti v pametnem kmetijstvu. Foto: Shutterstock
Koncept razširjene resničnosti v pametnem kmetijstvu. Foto: Shutterstock

»Čas je, da izobraževalne ustanove začnejo sprejemati in izkoriščati pravo moč tehnologije,« navaja Times of India, ki pojasnjuje, da se bodo s širšim uvajanjem obogatene resničnosti (AR) v šolah izboljšale možnosti učenja, povečala pa naj bi se tudi zavzetost učencev. »Lepota tehnologije je v tem, da z uporabo kritičnega razmišljanja in ustvarjalnosti ugotovimo, ali se bodo te nastajajoče tehnologije izkazale za dragocene kot učinkovito dopolnilo tradicionalnim izobraževalnim praksam.«

image_alt
Prodaja navideznih nepremičnin vse večji biznis

Za izboljšanje učenja lahko uporaba novodobnih tehnoloških orodij pripomore k zmanjšanju rutinskega pomnjenja. Tako kot so tovarne spremenili računalniki, tudi izobraževanje spreminja tehnologija. Nova generacija študentov bo imela na dosegu roke pametnejše, hitrejše in učinkovitejše učne sisteme, ki jim bodo pomagali naučiti se stvari bolje in hitreje.

Poleg tega AR učencem omogoča sodelovanje v okoljih, ki so drugačna od tradicionalnih učilnic in izobraževalnih metod, kar jim omogoča poustvarjanje zgodovine ali razumevanje besedila v kontekstu, 'od blizu' si lahko v virtualnem svetu ogledajo vse vrste živali in rastlin itn. Prihodnost izobraževanja je v tem, da se nove tehnologije, kot so AR in VR, ustrezno uporabljajo.

Več iz rubrike