Airbnb tudi platforma nasilja in vojerstva

Airbnb razkriva zastrašujoče podatke: V nastanitvah, ki jih lahko najamete preko platforme Airbnb, lahko poleg dih jemajočih se razgledov, cenovno mnogo dostopnejših turističnih doživetij, doživite tudi nekaj povsem nepričakovanega. Usodnega.
Fotografija: Za vse, ki ste uživali v brezskrbnem bivanju preko Airbnbja, je dokument zaskrbljujoč. FOTO: Lionel BONAVENTURE / AFP
Odpri galerijo
Za vse, ki ste uživali v brezskrbnem bivanju preko Airbnbja, je dokument zaskrbljujoč. FOTO: Lionel BONAVENTURE / AFP

Potovanja prihodnosti bodo imela povsem drugačne »obraze« kot smo jih bili vajeni do sedaj. Mnogi analitiki menijo, da si jih v prihodnosti glede na cenovne trende marsikdo niti ne bo več mogel privoščiti. In verjetno se točno tega zaveda tudi dopisnik časnika Independent, Simon Calder, ki je v članku z naslovom »Prihodnost potovanj po mnenju Airbnb« nanizal nekaj precej zastrašujočih se podatkov, vezanih na najbolj atraktivno potovalno-turistično platformo zadnjih nekaj let, Airbnb.
 

Airbnb v Piranu navdušil dopisnika časnika Independent

Piran. FOTO: Delo
Piran. FOTO: Delo

A predno nadaljujemo, vendarle moramo poudariti sentiment in nostalgijo enega najbolj branih dopisnikov omenjenega britanskega slovitega časnika. Namreč, v članku ni skrival navdušenja nad Slovenijo. Zapisal je, da v času karantene uživa ob »toplih spominih na svoje zadnje bivanje v Airbnb in sicer na svetel in lep apartma s pogledom na vodo v mirnem Piranu.«

Airbnb na IPO


Simon Calder je namreč prebral 74 strani dokumenta, v katerem so razkrite vse dosedanje »poslovne anomalije« podjetja in njegovega poslovanja ter potencialne nevarnosti, ki lahko ogrozijo stabilnost in poslovanje Airbnb.

Takšen dokument je nekakšna »vstopnica« za IPO oziroma za prvo javno prodajo, kjer bo Airbnb ponudilo delnice javnosti na borzi, ki naj bi potencialne vlagatelje zaščitil. 


Airbnb in prostori nasilja


Za vse, ki ste uživali v brezskrbnem bivanju preko Airbnbja, je dokument zaskrbljujoč. »V nepremičninah, rezerviranih na platformi, je prišlo do streljanja, umorov, pretepov, drugih kaznivih dejanj kot so posilstvo, tativine ali vojerstvo. Dokument razkriva, da našteta in še vsa ostala odklonska kazniva dejanja ne izvajajo le gostje, torej tisti, ki najemajo nepremične preko Airbnbja. Takšna dejanja v dokumentu pripisujejo tudi lastnikom nepremičnin, torej gostiteljem, med katerimi je najpogostejše vojerstvo z nedovoljeno namestitvijo skritih kamer in snemanjem gostov.

Kako bo to vplivajo na prihodnost podjetja in seveda na stopnjo zaupanja vsem gostiteljem oziroma lastnikov nepremičnin, pa se bo skristaliziralo takoj, ko bomo sploh lahko spet začeli prestopati meje. In to ne občinske, ampak meje držav ali celo celin.

Več iz rubrike