Kako zapravite svojo plačo?

Ni toliko pomembna višina vaših prihodkov, kot način, kako z njimi upravljate.
Fotografija: Bolj kot višina plače je pomembno znanje upravljanja s financami. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Bolj kot višina plače je pomembno znanje upravljanja s financami. FOTO: Shutterstock

Obstajajo ljudje, ki imajo nižje prihodke, vendar z njimi zelo dobro upravljajo, zato je njihovo finančno stanje dobro. Na drugi strani pa so posamezniki z nadpovprečnimi prihodki, ki se hkrati lahko spopadajo s stalnim pomanjkanjem denarja. S porastjo prihodkov se ljudje dostikrat odločijo za nadstandarden slog življenja. S tem se njihovi odhodki bistveno povečajo, zaradi česar jim lahko na računu ob koncu meseca ostane le malo denarja.

Strokovnjaki so za Forbes našteli nekaj najpogostejših napak, ki jih posamezniki delajo pri upravljanju s svojimi financami:
 

Ne spremljate svojih odhodkov


FOTO: Leon Vidic, DELO
FOTO: Leon Vidic, DELO
To je največja napaka, ki vas lahko hitro pripelje do bankrota, saj lahko zapravite več, kot si lahko privoščite. Smiselno je torej načrtovati in spremljati svoje tekoče odhodke. Pri tem izhajajte iz vaše mesečne plače in premislite, koliko zapravite za nujne storitve in izdelke. Načrtujte, koliko največ lahko zapravite za druge stvari, da vam pri tem še vedno ostane nekaj denarja, ki ga boste dali na stran.
 

Ne varčujete in vlagate


Pomembno je, da imate na zalogi vedno nek znesek denarja za nujne primere. Če ves denar, ki ga zaslužite, tudi takoj zapravite, ogrožate svojo finančno varnost. Določite znesek denarja, ki ga boste prihranili ob vsaki plači in se tega držite. Deset odstotkov mesečnega prihodka, je priporočeno tudi investirati. 
 

Ne postavljate si finančnih ciljev


V zvezi s financami je načrtovanje ključnega pomena. Najprej opredelite vaše cilje, kaj nameravate v prihodnje kupiti. Potem naredite načrt, v kolikšnem času boste lahko privarčevali tak znesek in koliko morate v te namene vsakič odvesti od plače. Le s skrbnim načrtovanjem boste lahko kar najhitreje prišli do postavljenega cilja.

Redno jeste v restavracijah


Ob natrpanih urnikih pride prav, če si lahko od časa do časa privoščite oddih od kuhanja in jeste zunaj. Če pa se takega načina prehranjevanja poslužujete prepogosto, se bo to zelo poznalo na vašem finančnem stanju. Ob načrtovanju obrokov doma lahko prihranite veliko denarja.
 

Ne vlagate v finančno pismenost


O financah, varčevanju in podobnih tematikah so na voljo številne knjige in spletni viri. Izkoristite dostop do tega znanja in dobili boste še več idej, kako upravljati z denarjem. Odločite se lahko tudi za individualno finančno svetovanje, ki vam ga lahko ponudi izbran svetovalec.

Pri upravljanju z denarjem je torej ključnega pomena, da postavite nek sistem, s katerim si boste zagotovili, da pridete do želenih ciljev. Nato morate načrtu redno slediti. S tem si boste zagotovili finančno varnost in oblikovali portfelj, ki vam bo omogočil izpolnitev finančnih želja.
 

Več iz rubrike

finance

Bitcoin odločno čez 50.000 dolarjev – kaj sledi?

Vrednost vseh bitcoinov v obtoku se približuje 1000 milijardam dolarjev. Vseh, skoraj 8500 kriptovalut, je ocenjenih na približno 1500 milijard dolarjev.

finance

Drugo mnenje: Prodati ali počakati na nižjo davčno stopnjo?

V uredništvo smo prejeli vprašanje bralke, ki si želi izstopiti iz delniškega sklada... Zanima jo, ali se izplača?

finance

Najbogatejši Evropejec se pridružuje trendu večanja dobička

Bernard Arnault, predsednik skupine luksuznih izdelkov LVMH, je zadnji milijarder, ki se je podal v trendno zbiranje denarja in večanje dobička.

finance

Proračunski primanjkljaj ZDA podira vse rekorde

Proračunski primanjkljaj ZDA je v prvih štirih mesecih letošnjega proračunskega leta, ki se je začelo 1. oktobra lani, narasel na 735,7 milijarde dolarjev, kar je največ v zgodovini za to obdobje.

Komentarji: