Podaljševanje ukrepov v februar in marec že kaže posledice

Cepljenje je počasnejše od pričakovanj konec lanskega leta, a zadnje študije kažejo, da je zaščita tako prebolelih kot cepljenih daljša od pričakovanj, vsaj 6 mesecev.
Fotografija: FOTO: Delo
Odpri galerijo
FOTO: Delo

Zadnji teden ni prinesel veliko novosti in posledično so tudi trgi brez novih informacij stagnirali oziroma bili v rahlem popravku.

Politična situacija v ZDA se umirja. Ta teden prihaja na oblast nova administracija. Prve poteze še niso začrtane, se pa še naprej veliko govori o 1900 milijardah velikem stimulusu, ki bo poleg zajetnega čeka vsakemu gospodinjstvu prinesel tudi okrepljene investicije v infrastrukturo, zelene politike, šolstvo itd.

Ker se pandemija še naprej krepi – globalno smo presegli nivo dva milijona žrtev –, v svetu še naprej prevladujejo omejitve v javnem življenju. Ukrepi se podaljšujejo v februar in ponekod že v marec. Zaradi tega se znižujejo gospodarska pričakovanja za prvo polovico 2021, a na drugi strani se krepijo za drugo polovico leta 2021, zaradi česar se zaenkrat še ne znižujejo pričakovanja za celotno leto 2021.

Cepljenje je počasnejše od pričakovanj konec lanskega leta, a zadnje študije kažejo, da je zaščita tako prebolelih kot cepljenih daljša od pričakovanj, vsaj 6 mesecev.

FOTO: FABRIZIO BENSCH / AFP
FOTO: FABRIZIO BENSCH / AFP
Vidimo, da je drugi val postal zelo močan tudi v največjih evropskih gospodarstvih, kot je Nemčija, zaradi česar so gospodarske napovedi za Evropo nekoliko manj vzpodbudne, saj se storitvena panoga spopada s hudimi omejitvami. Vladajoča nemška stranka CDU je izbrala novega predsednika, ki bi na naslednjih volitvah lahko postal kancler in s tem motor evropske politike, a trgi so ta dogodek zaenkrat povsem prezrli.

V začetku tedna so ponovno pozitivno presenetili kitajski gospodarski podatki, saj je BDP v zadnjem četrtletju zrasel za 6,5 odstotka, v celem 2020 pa za 2,3 odstotka. To je sicer ena najnižjih številk po letu 1990, a je pozitivna, in daje dobro osnovo za velika pričakovanja za 2021.

Kitajska industrija še naprej raste in povpraševanje po surovinah in materialih naj bi še naprej ostalo zelo robustno, kar je vzpodbudno predvsem za Latinsko Ameriko, Afriko ter Rusijo, kot ekonomije, ki so bolj odvisne od izvoza materialov. Tudi storitveni sektor se je na Kitajskem v zadnjih mesecih okrepil in zaupanje potrošnikov je visoko, kar podpira rast evropske in ameriške industrije potrošnih, predvsem bolj luksuznih izdelkov.


Skrbi sicer rast števila okužb v zadnjih tednih praktično povsod po Aziji, a hitri in drastični ukrepi naj bi po pričakovanjih zamejili lokalne izbruhe. Omeniti velja še rast dolarja v primerjavi z evrom, kar je malo omejilo valutne pritiske na poslovanje evropskih podjetij. Ta rast je sicer nekoliko presenetljiva, saj bi zaradi velikega že omenjenega stimulusa lahko pričakovali nadaljnje drsenje dolarja. Zato napoved o razmerju 1,30 dolarja za evro konec leta ostaja.
 

Dogajanje na trgih


Trgi so v nekakšni vmesni fazi, ko na eni strani »prebavljajo« rast preteklih nekaj tednov, na drugi strani pa čakajo odziv cepiva in umirjanje pandemije ter ukrepe nove ameriške administracije. Prve ukrepe bomo verjetno lahko videli že konec tega tedna, za umirjanje epidemije pa bo potrebno počakati še kak mesec.

Pretekli teden so prva podjetja začela z objavami rezultatov poslovanja za 2020. Še posebej so zanimivi podatki za zadnji kvartal ter napovedi za 2021. Čeprav so pričakovanja analitikov postavljena zmerno, je v ozadju čutiti pričakovanja o močnem preseganju napovedi in zdi se, da morda to v nekaterih primerih ne bo dovolj.

FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach
FOTO: REUTERS/Kai Pfaffenbach
Po prvih objavah poslovanja ameriških bank smo pri vseh glavnih delnicah iz panoge videli precejšnjo korekcijo, a to ob močni rasti v zadnjih tednih ni nepričakovano. Na splošno se reflacijsko trgovaje nadaljuje, saj vlagatelji pričakujejo višjo inflacijo v bodoče. Tudi zaradi tega so še naprej v ospredju delnice finančnih družb, predvsem bank, industrije, materialov ter ostalih bolj cikličnih panog.

Na drugi strani so predvsem delnice iz defenzivne panoge osnovne potrošnje, kjer surovine, predvsem hrana, zadnje tedne rastejo in s tem bo vpliv na bodoče profitne marže v panogi negativen.

Poleg zgodbe o višji inflaciji še naprej vlagatelje najbolj zaposlujejo zelene politike in z njo povezane investicijske odločitve. Delnice iz teh segmentov, posebej panoge oskrbe, so še naprej »vroča roba« in pričakovanja vlagateljev se krepijo. Drži pa tudi, da ob visokih vrednotenjih v nekaterih drugih panogah marsikatera delnica iz panoge oskrbe niti ne izgleda drago, sploh če se bodo vsaj približno uresničile napovedi o višji rasti v prihajajočih letih.

FOTO: REUTERS
FOTO: REUTERS
Omeniti velja še en vroč segment, električne avtomobile. Na voljo so najnovejši podatki o prodaji za Evropo v 2020. Delež električnih in hibridnih avtomobilov v celotni prodaji se je povzpel na 12,5 odstotka v 2020, v zadnjem četrtletju 19 odstotkov, samo v decembru pa že čez 25 odstotkov. Očitno prodaja »zelenih« vozil dobiva vse večji pospešek. Obenem je zanimivo, da so evropski proizvajalci ujeli in očitno prehiteli Teslo.

V decembru je najbolj prodajan električni avto Volkswagnov ID.3 s 60-odstotnim deležem, medtem, ko je delež Tesle v zadnjem četrtletju 2020 upadel na 9 odstotkov, število prodanih avtomobilov v celem letu 2020 pa celo za 11 odstotkov, in to navkljub močni rasti trga. Znajo pa prihodnji tedni nekoliko omejiti evforijo, saj so proizvodne omejitve pri proizvodnji polprevodnikov za avtomobilsko industrijo omejile proizvodnjo, na drugi strani pa pognal v nebo delnice proizvajalcev polprevodnikov.

Med izstopajočimi trgi letos velja omeniti predvsem Azijo brez Japonske, kjer imajo največjo utež Kitajska, Tajvan in Koreja, in ki so zaenkrat predvsem zaradi majhnega vpliva pandemije letos med najboljšimi trgi.
 

Nasvet za vlagatelje


Razvoj pandemije, prihajajoči stimulusi in likvidnost centralnih bank še naprej krojijo borzne trge. Tehnološke delnice in delnice e-trgovine ter dela od doma ostajajo segmenti z nadpovprečno rastjo, a ob visokih vrednotenjih ter zgodbah, kot se dogaja zadnje dno okoli tehnoloških monopolistov in socialnih omrežij.

Drage obveznice in negativni bančni donosi vlagatelje še naprej silijo predvsem v delniške naložbe, vidimo pa tudi rast, ki meji na manijo, vse bolj špekulativnih naložb, ki razen zgodbe, ne ponuja ničesar drugega.

Ostajamo pri splošnem priporočilu, da je razpršitev portfelja nujna. Portfelj je priporočljivo razdeliti v različne razrede, med delnice, obveznice oziroma denar. Likvidnostna podpora tako obveznicam kot tudi delnicam se nadaljuje.

FOTO: Behrouz MEHRI / AFP
FOTO: Behrouz MEHRI / AFP
Priložnosti izven tehnološkega sektorja so privlačne, še posebej v segmentih trga, ki pričakuje močno spremembo poslovnega okolja na bolje zaradi cepiv ali zaradi vpliva politik. Eden takih segmentov je vse, kar je povezano s čistejšim okoljem in bolj vzdržnim načinom bivanja, kjer pa je zadnje tedne po močni rasti potrebna previdnost.

Močan odboj je ponekod mogoče začel prehitevati realnost v poslovanje teh podjetij, a v poplavi likvidnosti to vlagateljev zaenkrat ne skrbi. Če bo cepivo učinkovito, potem se bo dinamika v najbolj prizadetih sektorjih temeljito spremenila in rotacija med panogami še okrepila.

Trend rasti trgov se zaradi stimulusa, ki je bolj usmerjen v industrijo, infrastrukturo in do okolja prijaznejše življenje lahko nadaljuje, a v 2021 lahko pričakujemo nekoliko drugačno strukturo rasti. Zgodovina uči, da se glavni nosilci rasti trgov skozi obdobja močno spremenijo.


Uravnotežen pristop k investiranju je zato nujen, utež v obliki posameznih skladov pa lahko predstavljajo panoge, ki so bolje prestale to krizo in kjer vrednotenja niso pretirana. Sem uvrščamo predvsem zdravstvo, industrijo in oskrbo, za začimbo pa lahko tudi bolj prizadete panoge.

Vlagatelji z dolgimi varčevalnimi cilji naj vztrajajo in nadaljujejo s periodičnimi vplačili, tisti, ki bi investirali večji znesek, pa naj le tega razporedijo na daljše časovno obdobje. Digitalizacija, avtomatizacija, e-trgovina, delo od doma, čistejša energija, poslovanje v skladu z družbenimi normami in spoštovanje t. i. ESG priporočil so dolgoročni trendi.

Podjetja in panoge, ki se temu težko prilagajajo bodo med vlagatelji vse manj priljubljena. Čeprav so lahko nihaji v eno ali drugo smer močni, nas le ti ne smejo zavesti pri razmišljanju, kako strukturirati in sestaviti portfelj za dolgo obdobje varčevanja.

* Avtor je upravitelj pri Generali Investments d.o.o.​​

Več iz rubrike