ZDA: Zaseženih rekordnih 3,6 milijarde dolarjev ukradenih bitcoinov

Namestnica pravosodnega ministra ZDA je povedala, da gre za največjo zaplembo ukradenega denarja v zgodovini ministrstva.
Fotografija: Heker je bitcone leta 2016 ukradel z virtualne platforme Bitfinex. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Heker je bitcone leta 2016 ukradel z virtualne platforme Bitfinex. Foto: Shutterstock

V ZDA so aretirali par z Manhattana, ki je preprodajal kriptovaluto bitcoin potem, ko je heker bitcone leta 2016 ukradel z virtualne platforme Bitfinex. Ob tem so zasegli približno 3,6 milijarde ameriških dolarjev v bitcoinih, je danes sporočilo ameriško pravosodno ministrstvo.

Neimenovani heker je leta 2016 ukradel sicer skoraj 120.000 bitcoinov in jih poslal v digitalno denarnico 34-letnega Ilye Lichtensteina, ki je potem naprej prodal približno 25.000 bitcoinov.

image_alt
Stokrat zavrnjena, danes ima 34 milijard evrov vredno podjetje

Ostalo mu je približno 94.000 bitcoinov, ki jih je sedaj zaseglo ameriško pravosodno ministrstvo. Lichtensteinu naj bi pomagala 31-letna soproga Heather Morgan. Oba naj bi se še danes pojavila pred zveznim sodnikom v New Yorku.

Ministrstvo za pravosodje ZDA je sporočilo, da je bilo to, kar so zasegli leta 2016, vredno 71 milijonov dolarjev, glede na rast cene bitcoinov v vseh letih doslej, kljub padanju cene v zadnjih mesecih, pa je vsota narasla na 3,6 milijarde dolarjev.

image_alt
Severnokorejski hekerji zaplenili 400 milijonov dolarjev kriptovalut

Namestnica pravosodnega ministra ZDA Lisa Monaco se je pohvalila, da gre za največjo zaplembo ukradenega denarja (pravega ali virtualnega) v zgodovini ministrstva. Po njenih besedah akcija dokazuje, da svet kriptovalut ni varno zavetišče za kriminalce.

Na ministrstvu ustanovljena nova delovna skupina za boj proti kriminalu

»Kriminalci vedno pustijo za seboj kakšno sled in ta primer opominja, da ima FBI sredstva za spremljanje digitalnih sledi,« je dejal namestnik direktorja FBI Paul Abbate.

Ministrstvo za pravosodje ZDA je pred štirimi meseci ustanovilo novo delovno skupino za boj proti kriminalu s področja kriptovalut. V njej so strokovnjaki s področja pranja denarja in računalničarji. Ta skupina naj bi bila zaslužna za povrnitev 2,3 milijona dolarjev, ki jih je plinsko podjetje Colonial plačalo hekerjem skupine REvil.

image_alt
Pustila varno službo in uspela v svetu kriptovalut

Več iz rubrike