Iztekajo se ugodnosti glede plačevanja prispevkov in davkov

Ukrepi, ki so omogočili odlog plačila davka ali prispevkov oziroma obročno plačevanje davka ali prispevkov, se iztekajo.
Fotografija: Z junijem se izteka možnost za odlog plačila davka ali prispevkov. Foto: Eržen Jure/Delo
Odpri galerijo
Z junijem se izteka možnost za odlog plačila davka ali prispevkov. Foto: Eržen Jure/Delo

Z junijem se iztekajo ugodnosti glede plačevanja prispevkov in davkov, zato lahko zavezanci za davek le še danes zaprosijo za odlok plačila oziroma obročno plačilo davčnih obveznosti glede na interventni zakon. Še vedno pa lahko na podlagi zakona o davčnih postopkih zaprosijo za odlok plačila ob težavah pri izpolnjevanju davčnih obveznosti. 
image_alt
Evropska komisija si je za pomoč gospodarstvu izposodila 20 milijard

Sedmi protikoronski paket z namenom, da se ohranijo delovna mesta 


Lanski december je prišel v veljavo sedmi protikoronski zakon, ki je med drugim vseboval tudi določbe, ki so urejale področje izjem, za katere ne veljajo splošna pravila zakona o davčnem postopku.  

Med pandemijo covida-19 se je veliko ljudi soočilo z izgubo dohodka. Večina dejavnosti je delovalo okrnjeno, nekateri pa celo niso smeli poslovati. Zato je vlada določila številne ukrepe na področju gospodarstva z namenom, da se ohranijo delovna mesta in da lahko nekatere dejavnosti sploh preživijo.  

Sedmi protikoronski zakon je tako prinesel številne dodatke, s katerimi naj bi se številne rane, ki jih je pandemija pustila na gospodarstvu, vsaj malo zacelile.  
image_alt
Nevladniki: Sloveniji grozi blokada 34 milijonov evrov

Plačilo možno tudi na obroke 


Ena izmed določb tega zakona omogoča zavezancem, ki jim je bilo onemogočeno pridobivanje dohodkov, odlog plačila davka ali prispevkov za največ dve leti oziroma plačilo davka ali prispevka v 24 mesečnih obrokih. Kar velja tudi za akontacije davka ali davčni odtegljaj.  

Za čas odloga plačila oziroma obročnega plačila velja v skladu protikoronske zakonodaje tudi ne obračunavanje obresti. 
Do jnija je na Furs prispelo 14.157 vlog. Foto: pcess609/Getty Images/iStockphoto
Do jnija je na Furs prispelo 14.157 vlog. Foto: pcess609/Getty Images/iStockphoto

Na Furs prispelo 14.157 vlog 


Kot poroča STA, so na Furs do 21. junija prejeli 14.157 vlog. Odobrili so odlog plačila obveznosti v skupni višini 26,9 milijona evrov, obročno plačilo pa so odobrili za obveznosti v skupnem znesku 173,2 milijona evrov. 
image_alt
Bodo Gatesovi otroci dobil večji kos dediščine?

Ukrepi se konec junija iztečejo, vseeno pa lahko zavezanci še vedno zaprosijo za odlok plačila oziroma obročno plačilo na podlagi določb zakona o davčnem postopku, vendar le v primeru, če pride do težav pri izpolnjevanju davčnih obveznosti. Na Furs pojasnjujejo, da so v tem primeru pogoji malce strožji.  

Več iz rubrike