Evropska komisija si je za pomoč gospodarstvu izposodila 20 milijard

Konec prejšnjega tedna so se v Bruslju sestali voditelji članic Evropske unije. Razpravljali so o pandemiji covid-19 in gospodarskemu okrevanju.
Fotografija: Ursula von Leyen, predsednica Evropske komisije, Foto: Johanna Geron / Reuters
Odpri galerijo
Ursula von Leyen, predsednica Evropske komisije, Foto: Johanna Geron / Reuters

V četrtek in petek prejšnji teden je potekal vrh Evropske unije o pandemiji covid-19 in gospodarskemu okrevanju. V Bruslju so se sestali voditelji članic Evropske unije. Razpravljali so tudi o migracijah ter odnosih s Turčijo in Rusijo. Na dogodku je bila prvič po lanskem marcu – sicer v omejenem številu – dovoljena navzočnost novinarjem.
image_alt
Enotedenske letne počitnice si najlažje privoščijo Ljubljančani

Cilj: 70-odstotna precepljenost prebivalstva


Voditelji držav so razpravljali o napredku na področju cepljenja prebivalcev. V Evropski uniji naj bi bilo do konca tedna z dvema odmerkoma cepljenih 40 odstotkov odraslih, z enim pa 60 odstotkov, je naznanila predsednica Evropske komisije Ursula von Leyen.

Evropska unija si je sicer za cilj zadala cepiti vsaj 70 odstotkov prebivalstva. Ta cilj naj bi bil dosežen konec poletja. Evropska komisija je zagotovila, da je na voljo dovolj cepiva, da bo ta cilj lahko uresničen. Hkrati so bila vse članice pozvane k doslednemu spremljanju novih različic virusa. Von Leynova je izrazila zaskrbljenost zaradi nove različice virusa delta, ki naj bi se naglo širila. Na območju Velike Britanije naj bi bila že prevladujoča, navaja STA.
Janez Janša, predsednik Vlade RS, Foto: Johanna Geron / Reuters
Janez Janša, predsednik Vlade RS, Foto: Johanna Geron / Reuters

12 članic prejelo pozitivno oceno načrtov za gospodarsko okrevanje


Na srečanju je potekal tudi pregled napredka pri uresničevanju načrtov za gospodarsko okrevanje po pandemiji. Evropska komisija je še pred začetkom dogodka pozitivno ocenila načrte za gospodarsko okrevanje 12 članic. Med njimi Slovenije ni bilo. V kratkem naj bi odobrila še nekaj načrtov.

V približno štirih tednih po pridobitvi pozitivne ocene morajo članice odobriti predvidene načrte. Potrditev prvih načrtov je pričakovana sredi julija na prvem zasedanju finančnih ministrov Evropske unije pod slovenskim predsedstvom.

Slovenija je načrt sicer oddala konec aprila, njegovo potrditev pa še pričakuje. Sicer se uvršča med pet članic, ki so zaprosile za podaljšanje dvomesečnega roka za ocenjevanje. Sloveniji so podaljšanje omogočili za dva tedna.
image_alt
Bogataši si krog prijateljev izbirajo na poseben način

Zaenkrat še ni jasno, kdaj bodo članice prejele sredstva za okrevanje. Komisija si je sicer zaenkrat na finančnih trgih z izdajo prve, desetletne obveznice izposodila 20 milijard evrov. V Bruslju so napovedali, da lahko članice prva sredstva pričakujejo v mesecu juliju.
 

Več iz rubrike