Enotedenske letne počitnice si najlažje privoščijo Ljubljančani

Delež gospodinjstev, ki lahko s svojimi prihodki preživijo brez težav, se je lani glede na predlansko leto povečal za dve odstotni točki.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Stanovanjski stroški so bili v letu 2020 za 27 odstotkov gospodinjstev po njihovih ocenah težko breme, kar je pet odstotnih točk manj kot leto poprej. Za 14 odstotkov gospodinjstev, kar je eno odstotno točko manj kot predlani, stanovanjski stroški sploh niso bili breme, poroča Statistični urad Republike Slovenije.
image_alt
V tem sektorju se pričakuje 40-odstotno rast delovnih mest

Med gospodinjstvi, katerih raven dohodka se nahaja nad pragom revščine, se jih je skozi mesec brez težav prebilo 23 odstotkov. To je tri odstotne točke več kot v letu 2019. Devet odstotkov gospodinjstev od tistih, ki se nahajajo pod pragom revščine, se je skozi mesec prebilo brez težav. Gre za približno enak delež kot v letu 2019. Delež gospodinjstev, ki so živela pod pragom revščine in so izjavila, da se s težavami prebijajo skozi mesec, je bil v letu 2020 in 2019 približno enak – 47 odstotkov.

Kar 37 odstotkov gospodinjstev v najemniških stanovanjih je izjavilo, da se težko ali zelo težko prebijajo skozi mesec. Med lastniki stanovanj je bilo takih gospodinjstev zgolj 18 odstotkov. Največji delež gospodinjstev, ki se brez težav prebijajo skozi mesec, je na Gorenjskem (30 odstotkov), najmanjši pa v pomurski statistični regiji (11 odstotkov).
Foto: Andrey Popov / Shutterstock
Foto: Andrey Popov / Shutterstock

Povprečna ocena zadovoljstva z življenjem za Slovenijo znašala 7,4 odstotka


Podatki kažejo, da si enotedenske letne počitnice zunaj doma (tudi če gre zgolj za obisk pri sorodnikih ali v počitniški hišici), za vse člane gospodinjstva lahko privošči 77 odstotkov gospodinjstev. To je za eno odstotno točko več kot v letu 2019. Največji delež gospodinjstev, ki si tak oddih lahko privoščijo, se nahaja v osrednjeslovenski regiji (84 odstotkov), najmanjši pa v koroški statistični regiji (65 odstotkov).

Če je v letu 2020 povprečna ocena splošnega zadovoljstva z življenjem (na lestvici od 0 do 10; 0 - zelo nezadovoljen in 10 - zelo zadovoljen) za Slovenijo znašala 7,4, je bila v letu 2019 7,5. Boljša ocena od državnega povprečja je bila zaznana na območju Gorenjske, Jugovzhodne Slovenije in goriške regije. Najnižjo oceno so podali prebivalci koroške regije – 6,8.
image_alt
Lahko kitajska digitalna valuta zamaje globalno finančno stabilnost?

Delež resno materialno prikrajšanih oseb, starih 16 let in več, je bil največji v koroški (5,8 odstotka), najmanjši pa v posavski regiji (0,8 odstotka), poroča Statistični urad Republike Slovenije.

»To pomeni, da ocena zadovoljstva z življenjem ni povezana samo s finančnimi in materialnimi vidiki, temveč da ljudje zadovoljstvo z življenjem dojemajo širše, predvsem v povezavi z zdravjem, družino, prijatelji, socialnimi mrežami, konjički, prostim časom,« rezultate komentirajo na Statističnem uradu Republike Slovenije.

Več iz rubrike