Zakaj zgodnja upokojitev ni priporočljiva

»Če se boste prezgodaj upokojili, boste to plačevali do konca življenja«.
Fotografija: Zgodnja upokojitev je lahko dražja, kot si mislite. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Zgodnja upokojitev je lahko dražja, kot si mislite. Foto: Shutterstock

»Če se boste prezgodaj upokojili, boste to plačevali do konca življenja«, opozarja Jim Cramer, voditelj oddaje 'Mad Money' in Investing Club na televiziji CNBC.

image_alt
Napotki za varčevanje, če se želite upokojiti bogatejši

Finančna neodvisnost, zgodnja upokojitev

Cramer meni, da bodo ljudje, ki se upokojijo desetletja prej, verjetno potrebovali veliko več privarčevanega denarja, kot si mislijo. »Veliko ljudi stavi proti sebi. Stavijo na to, kako dolgo bodo živeli.«

Cramer je skeptičen tudi do gibanja, znanega kot FIRE (financial independence, retire early, kar bi se v prevodu glasilo 'finančna neodvisnost, zgodnja upokojitev'). Cilj gibanja je vložiti čim več dohodka v naložbe - nekje med 50 odstotkov in 75 odstotkov dohodka - da bi se lahko upokojili že v tridesetih ali štiridesetih letih.

image_alt
Koliko je treba privarčevati za dostojno pokojnino?

Želje lahko veliko stanejo

»Pogovarjam se z veliko ljudmi, ki se želijo zgodaj upokojiti. Ne želijo zapustiti sveta, ne da bi naredili neverjetne stvari. Želijo se povzpeti na Machu Picchu. Želijo si ogledati piramide. Morda se želijo povzpeti na Everest.«Takšen način življenja je drag in ga zlahka iztirijo številni stroški, ki se lahko pojavijo v desetletjih upokojitve, dodaja voditelj.  

Kaj če si boste želeli potovati, denarja pa ne bo? Foto: Shutterstock
Kaj če si boste želeli potovati, denarja pa ne bo? Foto: Shutterstock

Na primer, lahko se zgodi, da si na koncu kupite lepo hišo, ki si je ne morete privoščiti, želite potovati več, kot ste prvotno načrtovali, ali pa se pojavijo zdravstvene težave, ki jih ne krije vaše zdravstveno zavarovanje. Čeprav bosta socialna varnost in zdravstveno zavarovanje zagotovila nekaj finančne pomoči v času upokojitve, ni nujno, da bosta ta programa pokrila vse vaše nepričakovane zdravstvene dolgove, če jih imate.

Bistvo je, da nikoli zares ne veste, koliko sredstev boste potrebovali - še posebej, če nameravate biti upokojeni več kot 30 let.

Prav tako se vaše potrebe spreminjajo s staranjem. Morda ste zdaj trdno odločeni, da se boste zgodaj upokojili, pozneje pa se odločite, da želite denar porabiti za stvari, ki izboljšujejo kakovost vašega življenja, kot so razna potovanja ali darila.

Če se upokojite prezgodaj, morda ne boste imeli dovolj sredstev, da bi lahko pozneje povečali izplačila iz pokojninskih skladov, kar pomeni, da si boste lahko privoščili manj, še opozarja Cramer.

image_alt
Ukinitev dolga na kreditni kartici je odskočna deska za upokojitev

Več iz rubrike