Koliko je treba privarčevati za dostojno pokojnino?

Koliko denarja bi sploh potrebovali, da bi lahko rekli, da gre za udobno upokojitev?
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Pokojninska blagajna v Sloveniji ne more zagotavljati dostojne pokojnine, zato je varčevanje v zgodnjih letih življenjskega obdobja skoraj nujno. Po mednarodnih standardih naj bi upokojenec potreboval kar 70 odstotkov prihodkov pred upokojitvijo, če želi ohraniti enak življenjski standard.

image_alt
Upokojenci lahko pričakujejo višje pokojnine in letni dodatek

Prav od načina življenja je odvisno, koliko denarja mora posameznik privarčevati. Radi potujete, imate hobije, lastniško nepremično ali se aktivno ukvarjate s športom? Vse to namreč vpliva na znesek ki bi ga morali privarčevati.

Nekateri manj kot 300, drugi več kot 3000

Povprečna starostna pokojnina je lani do oktobra znašala 727,73 evra neto. Skrb vzbujajoči so predvsem podatki, da je nekaj več kot polovica upokojencev prejemalo pokojnino, manjšo od 700 evrov. Najnižjo pokojnino, 279,56 evra je septembra lani prejelo nekaj več kot 8100 upokojencev.  

Za upokojitev začnite varčevati že v mladih letih. Foto: Getty Images
Za upokojitev začnite varčevati že v mladih letih. Foto: Getty Images

Kar nekaj upokojencev prejema večje pokojnine, od 1000 do 1500 evrov. Takih je bilo lani oktobra 59.442 oseb, medtem ko je 13.427 upravičencev prejelo celo med 1500 in 2000 evri, kar je več od povprečne neto plače zaposlenega. Nekaj več kot 3200 oseb je lani prejelo izplačilo višje od 2200 evrov, rekorder pa je prejel 3148,03 evra.

Koliko boste lahko trošili v tretjem življenjskem obdobju, je torej odvisno od vaše pokojnine in od tega koliko vam bo uspelo privarčevati. Če spadate med tiste, ki bodo na stara leta prejemali več, kot je povprečna plača zaposlenega, si boste lahko privoščili več, v nasprotnem primeru pa je smiselno, da čim prej pripravite načrt, kako boste privarčevali dovolj denarja.

image_alt
Kakšna bo povprečna hrvaška plača po uvedbi evra

Kako se torej sploh lotiti varčevanja?

Nekateri se odločijo za vlaganje v sklade, nekateri investirajo v nakup nepremičnine, da jo lahko v pokoju oddajajo, nekateri pa se odločijo za prostovoljno dodatno pokojninsko varčevanje.

Strokovnjaki svetujejo, da se varčevanja lotite čim prej, saj bo le tako lahko varčevanje znosnejše, najboljše je seveda, da se posvetujete s finančnim strokovnjakom, ki vam bo glede na prihodke in premoženje svetoval idealen način varčevanja za vas.

Koliko bi sploh morali privarčevati, da boste v starosti lahko uživali? Nekega univerzalnega zneska ni, veliko pa je odvisno od načina življenja. Strokovnjaki pravijo, da bi si morali z varčevanjem zagotoviti vsaj 70 odstotkov prihodkov pred upokojitvijo, da bi lahko ohranili isti življenjski standard.

Vir: SURS

image_alt
Upokojenci in delavci zaradi inflacije zaskrbljeni

Več iz rubrike