Upokojenci in delavci zaradi inflacije zaskrbljeni

Strokovnjaki menijo, da lahko spremembe v porabi ob upokojitvi zmanjšajo posledice nekaterih naraščajočih stroškov.
Fotografija: Inflacija in naraščajoči življenjski stroški sta glavna razloga za zaskrbljenost. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Inflacija in naraščajoči življenjski stroški sta glavna razloga za zaskrbljenost. Foto: Shutterstock

Podatki 32. letne ankete o zaupanju v upokojitev, ki sta jo januarja izvedla inštitut Employee Benefit Research in Greenwald Research, razkrivajo, da je večina Američanov glede upokojitve še vedno optimistična. Zaupanje nekaterih delavcev sicer zmanjšuje inflacija, predvsem tistih, ki niso dobro pripravljeni.

image_alt
Strah pred recesijo je dosegel vrh. To je zelo dober znak!

»Tudi zaradi pandemije in naraščajočih cen so ameriški delavci in upokojenci na splošno še vedno pozitivno naravnani glede svoje upokojitve,« je dejal Craig Copeland, direktor raziskave premoženjskih koristi pri EBRI.

Mračno prihodnost vidijo predvsem splošni pesimisti

Ugotovitve iz leta 2022 ostajajo nespremenjene v primerjavi z letom 2021, saj v raziskavi, v kateri je sodelovalo 2677 delavcev in upokojencev, več kot 7 od 10 delavcev poroča, da so vsaj »nekoliko samozavestni« glede pokojninskih prihrankov, od tega jih skoraj tretjina meni, da so »zelo samozavestni«.

Velika večina upokojencev še vedno meni, da sta njihov življenjski slog in poraba v času upokojitve na pravi poti. Foto: Shutterstock
Velika večina upokojencev še vedno meni, da sta njihov življenjski slog in poraba v času upokojitve na pravi poti. Foto: Shutterstock

Še bolj so optimistični upokojenci, saj jih kar 8 od 10 meni, da bodo imeli dovolj denarja za udobno življenje v zlatih letih. Vendar je pandemija zmanjšala optimizem tretjine delavcev in četrtine upokojencev, navaja CNBC.

Copeland meni, da mračno prihodnost vidijo predvsem tisti, ki so bili že prej pesimistični glede svoje prihodnosti zaradi nižjih dohodkov, težav z dolgovi ali slabšega zdravstvenega stanja.

»Ni presenetljivo, da sta inflacija in naraščajoči izdatki glavna skrb delavcev in upokojencev, ki niso samozavestni glede upokojitve«, meni Lisa Greenwald izvršna direktorica družbe Greenwald Research.

Kot razlog za manjše zaupanje v upokojitev, jih je namreč kar polovica navedla inflacijo in naraščajoče življenjske stroške, je še dodala strokovnjakinja.

image_alt
Krizo bi lahko rešili tisti, ki ste jih spravili v penzijo

Večina opokojencev zadovoljnih

Po podatkih ameriškega ministrstva za delo se je letna inflacija od januarske raziskave marca povečala na 8,5 odstotka, kar vpliva na cene vsakodnevnih stroškov, kot so živila, bencin in stanovanja.

Strokovnjaki menijo, da lahko spremembe v porabi ob upokojitvi zmanjšajo posledice nekaterih naraščajočih stroškov.

Medtem ko je poraba večine upokojencev v skladu s pričakovanji, je vsak tretji dejal, da so njegovi stroški višji od načrtovanih.

Čeprav je težko ugotoviti, kateri razlog je vzrok za višje stroške, velika večina upokojencev še vedno meni, da sta njihov življenjski slog in poraba v času upokojitve na pravi poti, zaključujejo strokovnjaki.

image_alt
Koliko denarja je dovolj za dostojno pokojnino?

Več iz rubrike