Upokojenci lahko pričakujejo višje pokojnine in letni dodatek

V letošnjem letu je bilo sicer že izvedeno izredno usklajevanje, in sicer v skladu s pokojninsko novelo, v Državnem zboru sprejeto sredi januarja.
Fotografija: Upokojenci lahko pričakujejo višje pokojnine in letni dodatek. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Upokojenci lahko pričakujejo višje pokojnine in letni dodatek. Foto: Shutterstock

Upokojenci lahko februarja pričakujejo za 4,4 odstotka višjo pokojnino, kot so jo dobili prejšnji mesec. Toliko bo namreč znašala letošnja redna uskladitev pokojnin, ki se v skladu s sistemskim zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju izračuna enkrat letno.

image_alt
V Sloveniji več kot polovica upokojencev pod pragom revščine

Pri uskladitvi se v 60 odstotkih upošteva rast plače, v 40 odstotkih pa rast cen življenjskih potrebščin. Letošnja redna uskladitev bo veljala tudi za januar, tako da lahko upokojenci pričakujejo še poračun. To bo sicer druga rast pokojnin letos. Januarja so že izvedli izredno usklajevanje, ki je bilo prvotno namenjeno odpravi zaostankov, ki jih je povzročila zamrznitev v kriznih letih.

image_alt
Odprtje trgovin brez blagajn, v katerih kupec vzame izdelke in odide

Tako so se pokojnine, uveljavljene do konca leta 2010, dodatno uskladile za 3,5 odstotka, v letu 2011 uveljavljene pokojnine za 1,7 odstotka, vse ostale pa za odstotek. Dodatno usklajene pokojnine so bile izplačane konec januarja.

Letni dodatek

Upokojenci in invalidi bodo letos dobili tudi letni dodatek, ki bo izplačan junija, navaja Slovenska tiskovna agencija (STA). Zakon o izvrševanju državnih proračunov za leti 2022 in 2023 določa, da bo za upokojence znašal od 140 do 450 evrov. Najvišji znesek bodo prejeli tisti s pokojninami do 570 evrov, tisti s pokojnino nad 970 evrov pa najnižjega.

Upokojenci s pokojnino od 570,01 do 680 evrov bodo dobili 310 evrov, tisti s pokojnino od 680,01 do 805 evrov bodo upravičeni do 250 evrov, tisti s pokojnino od 805,01 do 970 evrov pa do 200 evrov dodatka.

image_alt
Na Hrvaškem nova turistična prevara

Za prejemnike invalidskih nadomestil v višini do 805 evrov bo dodatek znašal 250 evrov, za prejemnike nadomestil v znesku od 805,01 do 970 evrov bo v višini 200 evrov, za prejemnike nadomestil v znesku nad 900 evrov pa v višini 140 evrov, navaja STA.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske, je bilo po zadnjih podatkih, ki so za december lani, nekaj nad 626.100, je objavljeno na spletnih straneh Zpiza.

image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Več iz rubrike