Zakaj Velika Britanija še vedno dobiva denar od EU?

Evropska unija v zameno za denarno pomoč od Velike Britanije zahteva, da so po vseh britanskih mestih obešene zastave unije.
Fotografija: Boris Johnson in Ursula von der Leyen. Foto: AFP/Getty
Odpri galerijo
Boris Johnson in Ursula von der Leyen. Foto: AFP/Getty

Evropski sklad za regionalni razvoj je Združenemu kraljestvu dodelil denarno pomoč za ponovno odprtje ulic po pandemiji covida-19. Zdaj pa sklad zahteva, da je vsak kotiček, ki je bil financiran iz sredstev EU opremljen z modro zastavo z rumenimi zvezdami, da se ve, od kod je denar prišel.
image_alt
ZDA največ denarja dolgujejo same sebi

Kljub ločitvi denar še vedno pripada


Mogoče malce smešno, glede na to, da je Združeno kraljestvo zapustilo EU že januarja 2020. Prehodno obdobje, v katerem so ostali enaki dogovori, pa se je končalo 11 mesecev kasneje, konec decembra 2020.
People walks past shops and restaurants at Leadenhall Market in the City of London. (Photo by Tolga Akmen / AFP)
People walks past shops and restaurants at Leadenhall Market in the City of London. (Photo by Tolga Akmen / AFP)
 
Po tem obdobju Evropski sklad za regionalni razvoj še vedno investira v projekte, saj je v skladu s sporazumom Združeno kraljestvo upravičeno do nekaterih izplačil do leta 2023. Razlog za to je sodelovanje v večletnem finančnem okvirju Evropske unije, kar se je tudi upoštevalo pri finančni poravnavi med brexitom.
 
Sliši se nelogično, da Združeno kraljestvo uživa finančne ugodnosti Evropske unije, a sta se obe strani strinjali s tem, da bi bilo narobe, da se prekine krog financiranja skladno z odhodom Velike Britanije iz EU.
 

Denar prejele skoraj vse lokalne oblasti

 
image_alt
Donald Trump donacije porabil za lastne stroške

Pravilo glede zastav, ki ga je uvedel Bruselj, je za ministre neprijetno, saj se po eni strani želijo znebiti zastav Evropske unije, po drugi strani pa ne želijo zavrniti denarne pomoči. V okviru sklada so namreč prejeli pomoč v višini 65,8 milijona evrov. Denar, ki je namenjen prenovi ulic, da bi privabili ljudi, naj bi prejele skoraj vse lokalne oblasti v Angliji.

 
Namesto z zastavami naj se ukvarja s podjetji

 
»To kaže na absurdno hinavščino te konservativne vlade,« je povedala tiskovna predstavnica liberalnih demokratov Christine Jardine. Dolga leta so Združeno kraljestvo vlekli iz finančnih shem, zdaj pa delajo ravno nasprotno, je še dejala za Independent. Predvsem se ji zdi, da bi vlada, namesto da se ukvarja z zastavami EU, lahko pomagala pri okrevanju podjetij.
 
Kljub brexitu Veliki Britaniji denar še vedno pripada. Foto: nito100/Getty Images/iStockphoto
Kljub brexitu Veliki Britaniji denar še vedno pripada. Foto: nito100/Getty Images/iStockphoto

Brez podpore ostala območja, ki jo najbolj potrebujejo

 
Naomi Smith, izvršna direktorica skupine za kampanjo Best for Britain je dejala, da ima vlada, ki meri domoljubje po številu zastav Evropske unije grenak priokus. Prej so območja Združenega kraljestva vsako leto dobivala po 470 milijonov evrov, zdaj pa naj bi prejeli samo 11,7 milijona evrov, kar kaže na to, koliko podpore so izgubila območja, ki jo najbolj potrebujejo, je prepričana Naomi Smith. 

Več iz rubrike