Za Slovenijo le drobiž iz 5 milijardnega sklada EU

Med vsemi članicami EU bo Slovenija prejela najmanj sredstev za soočanje s posledicami brexita.
Fotografija: FOTO: YVES HERMAN / AFP
Odpri galerijo
FOTO: YVES HERMAN / AFP

Slovenija je ena od treh članic Evropske unije, ki jih bo izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije najmanj prizadel, posledično pa bo dobila najmanjši znesek pomoči za reševanje posledic brexita.
 
Večletni finančni okvir EU namreč predvideva poseben sklad v višini 5 milijard evrov za ublažitev posledic brexita. Samo letos naj bi v ta namen namenili 4,2 milijarde.
 
FOTO: John Thys / REUTERS
FOTO: John Thys / REUTERS
Evropska komisija je predstavila osnutek sheme za izplačilo pomoči 27 državam članicam sorazmerno s pričakovanim vplivom britanskega izstopa iz evropskega enotnega trga in carinske unije z začetkom letošnjega leta na gospodarstvo posamezne države. Pri tem so upoštevali gospodarsko povezanost z Združenim kraljestvom, tako v trgovini z blagom kot s storitvami, ter negativen vpliv na evropski ribiški sektor.

Kot piše na spletni strani Evropske komisije, so sredstva namenjena za pomoč gospodarskim sektorjem, podjetjem in lokalnim skupnostim, vključno s tistimi, ki so odvisni od ribolova v britanskih vodah. S temi sredstvi lahko podpirajo tudi zaposlovanje ter nemoteno delovanje mejnih, carinskih, sanitarnih in varnostnih kontrol.


Estonija, Hrvaška in Slovenija so na dnu lestvice kot najmanj prizadete države in lahko računajo na 4,5 milijona evrov, 4,3 milijona evrov in 3,2 milijone evrov. 
 
Irska, ki bo mnenju Evropske komisije najbolj prizadeta, je upravičena do 1,052 milijarde evrov. Sledi Nizozemska, ki lahko pričakuje pomoč v višini 757 milijonov evrov. Nemčija in Francija bosta upravičeni do 455 milijonov oziroma 420 milijonov evrov.
Predlog morajo sicer potrditi še države članice in Evropski parlament, nato bodo države članice lahko vloge za pomoč oddajo do 30. septembra 2023. Nepovratna sredstva bodo izplačana v dveh delih, letos in leta 2024.
 

Več iz rubrike