Za Slovenijo le drobiž iz 5 milijardnega sklada EU

Med vsemi članicami EU bo Slovenija prejela najmanj sredstev za soočanje s posledicami brexita.
Fotografija: FOTO: YVES HERMAN / AFP
Odpri galerijo
FOTO: YVES HERMAN / AFP

Slovenija je ena od treh članic Evropske unije, ki jih bo izstop Združenega kraljestva iz Evropske unije najmanj prizadel, posledično pa bo dobila najmanjši znesek pomoči za reševanje posledic brexita.
 
Večletni finančni okvir EU namreč predvideva poseben sklad v višini 5 milijard evrov za ublažitev posledic brexita. Samo letos naj bi v ta namen namenili 4,2 milijarde.
 
FOTO: John Thys / REUTERS
FOTO: John Thys / REUTERS
Evropska komisija je predstavila osnutek sheme za izplačilo pomoči 27 državam članicam sorazmerno s pričakovanim vplivom britanskega izstopa iz evropskega enotnega trga in carinske unije z začetkom letošnjega leta na gospodarstvo posamezne države. Pri tem so upoštevali gospodarsko povezanost z Združenim kraljestvom, tako v trgovini z blagom kot s storitvami, ter negativen vpliv na evropski ribiški sektor.

Kot piše na spletni strani Evropske komisije, so sredstva namenjena za pomoč gospodarskim sektorjem, podjetjem in lokalnim skupnostim, vključno s tistimi, ki so odvisni od ribolova v britanskih vodah. S temi sredstvi lahko podpirajo tudi zaposlovanje ter nemoteno delovanje mejnih, carinskih, sanitarnih in varnostnih kontrol.


Estonija, Hrvaška in Slovenija so na dnu lestvice kot najmanj prizadete države in lahko računajo na 4,5 milijona evrov, 4,3 milijona evrov in 3,2 milijone evrov. 
 
Irska, ki bo mnenju Evropske komisije najbolj prizadeta, je upravičena do 1,052 milijarde evrov. Sledi Nizozemska, ki lahko pričakuje pomoč v višini 757 milijonov evrov. Nemčija in Francija bosta upravičeni do 455 milijonov oziroma 420 milijonov evrov.
Predlog morajo sicer potrditi še države članice in Evropski parlament, nato bodo države članice lahko vloge za pomoč oddajo do 30. septembra 2023. Nepovratna sredstva bodo izplačana v dveh delih, letos in leta 2024.
 

Več iz rubrike

finance

Bitcoin odločno čez 50.000 dolarjev – kaj sledi?

Vrednost vseh bitcoinov v obtoku se približuje 1000 milijardam dolarjev. Vseh, skoraj 8500 kriptovalut, je ocenjenih na približno 1500 milijard dolarjev.

finance

Drugo mnenje: Prodati ali počakati na nižjo davčno stopnjo?

V uredništvo smo prejeli vprašanje bralke, ki si želi izstopiti iz delniškega sklada... Zanima jo, ali se izplača?

finance

Najbogatejši Evropejec se pridružuje trendu večanja dobička

Bernard Arnault, predsednik skupine luksuznih izdelkov LVMH, je zadnji milijarder, ki se je podal v trendno zbiranje denarja in večanje dobička.

finance

Proračunski primanjkljaj ZDA podira vse rekorde

Proračunski primanjkljaj ZDA je v prvih štirih mesecih letošnjega proračunskega leta, ki se je začelo 1. oktobra lani, narasel na 735,7 milijarde dolarjev, kar je največ v zgodovini za to obdobje.

Komentarji: